*Από 2 ειδήσεις, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά Μέσα ξεκινά η στήλη. Πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 1,32 τρισ. ζητά η Πολωνία από το Βερολίνο. Σύμφωνα με το Reuters, η Βαρσοβία θα απαιτήσει επισήμως τις αποζημιώσεις. Για την ιστορία (γιατί όποιος την ξεχνάει…) περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί (συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 εκατ. ΠολωνοΕβραίων, βρήκαν τον θάνατο κατά τον Β’ ΠΠ. Η δε Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση του 1944, οπότε σκοτώθηκαν 200.000 άμαχοι. Στην Αθήνα, σε Μαξίμου και Βασ. Σοφίας ακούει κανείς; Όπως και οι προηγούμενοι, όπως και οι επόμενοι.
*Σκοτώθηκε πέφτοντας από παράθυρο νοσοκομείου ο πρόεδρος της Lukoil. Τώρα γιατί στην (υποθετική) περίπτωση ενός ερωτήματος η απάντηση θα ήταν… Σταλινικών ποσοστών για “αυτοκτονία” ή “ατύχημα”.
*Στα εσωτερικά μας, όντως δημιουργεί ένα θέμα (κατ’ αρχήν στο Μαξίμου αλλά και στην κυβέρνηση) το “γιατί ο Καραμανλής έσπασε την σιωπή του”. Ποιος αρμοδιότερος να ενημερωθώ, από τον Νίκο Ελευθερόγλου.
*Ξεκάθαρη η θέση της DeA, πως τα “πολιτικά” επηρεάζουν και τα “επιχειρηματικά”-“επενδυτικά”. Από μία άποψη η προϊούσα παροχολογία (με την υπόθεση της διεξαγωγής των εκλογών το Μάιο του 2023) δεν λειτουργεί υπέρ της αγοράς. Σωστά το πιάνει το θέμα ο Απόστολος Σκουμπούρης.
*Με το… αριστερό ο Σεπτέμβριος για τις αγορές, όπως με το… αριστερό μας αποχαιρέτησε ο Αύγουστος.
*Τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από τον Δεκέμβριο του 2020 καταγράφει ο δείκτης ΡΜΙ.
*Για τα πρώτα σύννεφα στο θέμα των δανείων, αρχίζουν να κάνουν λόγο οι τραπεζίτες. Είναι καιρός, που η DeA ρωτά το αυτονόητο: για το τι θα προτιμήσει να πληρώσει ένας επαγγελματίας, ένας ιδιώτης το επιχειρηματικό/ στεγαστικό δάνειο; τον λογαριασμό του ηλεκτρικού; τα κοινόχρηστα; το σχολείο του παιδιού του; Ας ξυπνήσουν- και λίγο- από την νιρβάνα τους οι τραπεζίτες και ας δουν, πως θα παραμείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση χωρίς να βγει στα “κάγκελα” ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
*Μελετώντας πιο προσεκτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (για την σύνθεση του πληθωρισμού Αυγούστου, στο 11,1%) διαπιστώνεις, ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης ξεπερνά το 20% (ειδικότερα στα μεσαία-χαμηλά εισοδήματα). Αυτή είναι η μία όψη, γιατί η άλλη σχετίζεται με την πληροφορία (του Bloomberg) πως τα 18 τρισ ευρώ ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο έχουν μειωθεί στα 2 τρισ. Τι σημαίνει αυτό; έσοδα από τόκους για το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, τα Δημόσια έσοδα παραμένουν υψηλά, μέσω ΦΠΑ. Αλλά και το Δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μειώνεται θεαματικά. Ωστόσο, το θέμα των επιτοκίων δεν είναι τόσο απλό. Ενδεικτική η περίπτωση της Coca Cola HBC. Επιτόκιο στο 0,70% πέρυσι, φέτος στο 4% επιβάρυνση 550% στο κόστος χρήματος. Υποθέτει κάποιος τι γίνεται σε εταιρείες με λιγότερο υγιή οικονομικά στοιχεία.
*Το είδα (insider.gr) και το μεταφέρω, γιατί το αναζητούσα (γενικά η στήλη την έχει μία… αδυναμία) πως η οικογένεια Χατζάκου και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγόρασαν εξ ημισείας το 43,2% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ που είχε η ΔΕΛΤΑ. Το ποσοστό το πήραν (εξ’ ημισείας/στις 28/7/2021) οι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος και η Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου και 2 μέρες μετά ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος πούλησε το ποσοστό του στην Kriescendos Investments Ltd συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η απορία συνίσταται στο αν θεωρείται λογικό να έχει η εταιρεία οφειλή από δάνειο καμιά 400χιλιάδες και την ίδια στιγμή οι αμοιβές μελών να αυξάνονται από 1 σε 1,5 εκατ. Τα εύσημα στον συνάδελφο, αλλά “μικρό χωριό” είμαστε και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι μαιτρ σε αυτά, και αγαπημένος των τραπεζιτών.
*Στην θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ο Γιώργος Ζαββός. Αμέλησα να το αναφέρω χθες, κακώς, καθώς ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών έχει ενδελεχή γνώση της κοινοτικής αγοράς, θα συμβάλλει στην αξιοποίηση κονδυλίων (pillar assessment). HDB, γίνεται καλή δουλειά στην Μιχαλακοπούλου (στο 80 η έδρα η της ΕΑΤ).
*Συνάντηση Αλ Σίσι-Κοπελούζου. Αντικείμενο η συνεξέταση της προόδου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας και της μεταφοράς πράσινης ενέργειας μέσω του GREGY Interconnection. Χρήσιμες, από πολλές απόψεις, αυτές οι επαφές. Ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου είναι το ισχυρότερο αντίβαρο στην αναθεωρητική πολιτική του Τούρκου Προέδρου. Και ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος ισχυρός παίκτης (και) μέσω της Αλεξανδρούπολης.
*Τους Τάκη και Μιχάλη Σαράντη τους γνωρίζω από παλιά, την καλή εποχή των εφημερίδων, μου άρεσαν από τότε. Είναι από τους επιχειρηματίες, που παρακολουθώ καθώς η Ολυμπος (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) μεγεθύνεται προσεκτικά, με σχέδιο και μέτρο. Και χωρίς να ξεχνάει τους εργαζομένους της (*). Μου κίνησαν την περιέργεια 2 αλλαγές, που έγιναν τελευταία στο καταστατικό της εταιρείας. Με την πρώτη δίνεται η δυνατότητα επένδυσης στην ενέργεια (φ/β κ.λ.π) λίγο ως πολύ αυτονόητο, καθότι επιβεβλημένο. Η δεύτερη όμως ενδέχεται να κρύβει είδηση, καθώς αφορά στην παροχή γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (κοινώς fast food), καθώς και υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια. Επιχειρώ ένα… άλμα επιχειρηματικής λογικής, σαν να λέμε Goody’s και Flocafe;
(*) δεν πάει καιρός (Μάρτιος) που η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοπωλεία προχώρησε σε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων έως και 15% (για όσους δεν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ) και έως 10% (για άνω των 25.000 ευρώ). Με κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ (2021) είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας. Διαθέτει 7 εργοστάσια και ρυθμό επενδύσεων περί τα 40 εκατ. τον χρόνο, φτάνοντας την τελευταία 5ετία τα 193 εκατ. Στο χαρτοφυλάκιο πέραν της Ολυμπος ανήκουν και οι ΤΥΡΑΣ, ΡΟΔΟΠΗ, τα αναψυκτικά ΚΛΙΑΦΑ και το ανθρακούχο ΔΟΥΜΠΙΑ. Αυτό, που μ’ αρέσει στους Τάκη και Μιχάλη Σαράντη είναι οι λόγοι, που δεν θέλουν την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Νοοτροπία, που ταιριάζει με της Ιωάννας Παπαδοπούλου, του Γιάννη Γιώτη και άλλων ανάλογης επιχειρηματικής στάσης ζωής.
*Σας είχε προϊδεάσει η στήλη για κίνηση διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της Papoutsanis. Μπαίνει στα απορρυπαντικά με όχημα το ιστορικό “Αρκάδι” το δίδυμο Μενέλαου Τασόπουλου – Γιώργου Γκάτζαρου.
*Για το έτερο δίδυμο Λάμπρου Παπακωνσταντίνου (IDEAL Holdings)- Σπυριδογεώργη Βυζάντιου (Byte) η DeA είχε προεξοφλήσει την αποδοχή της πρότασης. Old School αμφότεροι. Εχουμε πει και τα βήματα, που θα ακολουθηθούν στη συνέχεια. Με την πρώτη ευκαιρία θα τα θυμίσουμε και αναλύσουμε όπως πρέπει.