Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη 88η Διεθνή Έκθεση
«Βρίσκομαι μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες μας επέλεξαν. Ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του.
Από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περσινές εξαγγελίες και την υλοποίηση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη χρονιά που πέρασε έγιναν 10.000 μόνιμοι διορισμοί, σημειώνοντας παράλληλα ότι από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Πέρσι υποσχέθηκα ένα διαφανές σύστημα για την επιλογή στο δημόσιο. Έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.
Και αναφερόμενος στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης είπε ότι «το κάναμε παρά το πολιτικό κόστος. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλλει πρόστιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Όποτε χρειάστηκε, σημείωσε δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών, για να προστατέψουμε τους πολίτες από την ακρίβεια. Παράλληλα, απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και τα περί «κατάρας της δεύτερης τετραετίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την υλοποίηση του προγράμματός της.
Αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως τη μεταβολή του δικαστικού χάρτη, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο. Από το panic button, μέχρι το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα και το my coast, μικρές θα πουν κάποιοι, αλλά τολμηρές πρωτοβουλίες.
Οι προκλήσεις για το μέλλον
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 9 προκλήσεις:
-Αύξηση απασχόλησης εργαζόμενων ιδίως νέων και γυναικών
-Κεντρική επιδίωξή η ενίσχυση της εσωστρέφειας
-Ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση, η καθαρή ενέργεια πρέπει να γίνει και φθηνή ενέργεια
-Ζητούμενη η αποτροπή παρενεργειών μιας ανάπτυξης και έφερε παράδειγμα σε νησιά με την κρουαζιέρα
-Ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου
-Αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού
-Πρωτόγνωρες πιέσεις από την κλιματική κρίση
-Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, και το ταβάνι της αύξησης των κρατικών δαπανών
«Δεν έχω σάκο με αλόγιστες παροχές», τόνισε.
Αναλυτικά τα μέτρα, ο «πλήρης οδικός χάρτης για το μέλλον»:
-Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται εκ νέου πάνω από 2 εκατ. συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 ως 2.5%.
-Από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευθεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
-Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας.
-670 χιλιάδες συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως 200 ευρώ, ενώ 767 χιλιάδες δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση.
-220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ.
-Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-Αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.
-Στο Δημόσιο 700.000 υπάλληλοι θα δουν νέες αυξήσεις έως και 100 ευρώ το μήνα
-Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με 22%
-Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις ένοπλες δυνάμεις στην ΕΛΑΣ το λιμενικό και την πυροσβεστική
-Μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
-Καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος.
-Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον με αυτά των πολυτέκνων.
-Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
-Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών.
-Οριστική μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Θέλουμε με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην επικράτεια.
-Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση, σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών.
-Νέο πρόγραμμα 250 εκατ. ευρω για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων, το ονομάζουμε πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Τα κονδύλια θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά στόχος είναι, όπως είπε, να υπάρξουν και ιδιωτικές επενδύσεις.
-κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους που κάνουν παιδιά.
-κίνητρα για καινοτόμες επιχειρήσεις
-το τέλος χαρτοσήμου θα αποτελεί παρελθόν για πολλές συναλλαγές
-Ενισχύονται με ακόμα 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς με περισσότερα voucher, 173 χιλιάδες voucher, 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
-Κάνουμε πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού.
-Αλλάζει το καθεστώς της Golden Visa – Θα δίνεται με επένδυση 250.000 ευρώ σε startup.
-Έρχεται το τέλος κρουαζιέρας – Διαφορετικό για Μύκονο και Σαντορίνη
-Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
-Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα
-Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις
-Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.