don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

LA GIFLE (Liberation)-εύστοχος τίτλος για Μακρόν, στα… κάγκελα η Κριστίν, οι “μωρές παρθένες”, το ενδιαφέρον για ΤΕΝΕΡΓ, ο ελέφαντας και το ποντίκι, υπό πίεση η διοίκηση της Πειραιώς και ρεπορτάζ για την ΙΟΝ

*Κλειστή σήμερα Δευτέρα η Wall Street, συνεπώς η προσοχή από τα ευρωπαϊκά θα πέσει στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Αυτό γιατί εάν επιβεβαιωθεί η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφία, για τον Μακρόν, στην Γαλλική Βουλή τότε διαμορφώνονται άλλες συνθήκες (και) για τις αγορές. Ένεκα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ και του alert που έχει σημάνει για την τρίτη (Ιταλική).

*Για να δούμε, πως θα ανταπεξέλθει η ΕΚΤ και δη η πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ. Οι νέες δηλώσεις της (κάθε δεύτερη μέρα στα… κάγκελα η Γαλλίδα της καρδιάς μας) κάπως συνέβαλαν στο να μαζευτεί η κατάσταση στις αγορές κρατικών ομολόγων (χρέους). Ωστόσο, υπάρχει δρόμος-πολύς δρόμος- μπροστά και θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί πως κερδήθηκε κάτι περισσότερο από μία “μάχη”. Σημαντική μεν, καθώς η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο, αποφεύγονται τα χειρότερα αλλά οι short ετοιμάζονται-ήδη-για την επόμενη.

*Ήταν και η BofA, που εν μέσω κατάρρευσης των cryptos έβγαλε ανάλυση που “βλέπει” τον S&P προς τις 3.000 μονάδες. Στις 3.674,84 μονάδες ο “δείκτης των δεικτών” με πολύ σημαντικές τις 3.500 μονάδες. Επιπλέον στην Νέα Υόρκη, όλο και περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν την επόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β (0,75%)

*Γράφει για τις “Μωρές Παρθένες” ο Λουκάς Παπαϊωάννου:

– για άλλη μια φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία οι Μωρές παρθένες έκαναν την εμφάνιση τους, οδυρόμενες ότι δεν ήξεραν, δεν κατάλαβαν, δεν υπολόγισαν σωστά, γενικά δεν… Πρώτες και καλύτερες οι Κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα από μια 25-ετή άσωτη διαχείριση πόρων, μηδενικών επιτοκίων και άστοχων αποφάσεων. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που εκμεταλλευόμενες τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού, σπατάλησαν χρόνο και χρήμα υπερδανειζόμενες και τώρα θα δρέψουν τους οδυνηρούς καρπούς των πτωχεύσεων. Καταναλωτές που ξέχασαν τι θα πει αποταμίευση και κατανάλωναν χωρίς αύριο, αγνοώντας παντελώς τι σημαίνει επενδύω στην πραγματική οικονομία, αλλά μέχρι και ο κουρέας της γειτονιάς μου ήξερε τα πάντα για τα κρυπτονομίσματα και τα NFT’s.. Ποιος μπορεί να δώσει άδικο στον έμπειρο Λουκά Παπαϊωάννου, ουδείς…

*Σε αυτό το πλαίσιο η DeA έχει θέσει (και θέτει με κάθε ευκαιρία) το ερώτημα, πως θα αποπληρωθεί όλο αυτό το (δανεικό) χρήμα μέσω του οποίου τα funds “μόχλευσαν” εξαγορές, έκαναν deals (12 και 14 φορές τα ebitda etc). Who Pays the Ferryman; πάλι το πόπολο; Και όσοι διοργάνωσαν, συμμετείχαν στο πάρτι, οι υπαίτιοι του hangover θα την (ξανά)βγάλουν καθαρή; ΟΚ, λέμε και ξανά λέμε, πως “λεφτά υπάρχουν” για συμβούλους και παρασυμβούλους αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το κακό έχει παραγίνει.

*Είναι το LNG: Η στήλη επιμένει και παραπέμπει στο σχετικό θέμα του Γιώργου Αλεξάκη: ΕΕ-Ελλάδα, η συμφωνία με Αίγυπτο και Ισραήλ, και οι ευκαιρίες για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

*Τέρνα Ενεργειακή: Φήμες εκτίναξαν την μετοχή. Οι φήμες αναφέρουν ότι η συνέλευση των ομολογιούχων αντανακλά την απόφαση για πώλησή της στο αυστριαλιανό fund. Η φημολογία για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τη μετοχή να καταγράφει σημαντική άνοδο και μάλιστα με όγκο συναλλαγών πάνω από 500 χιλ. τεμάχια. Με ανακοίνωση που βγήκε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η εταιρεία ενημέρωσε ότι «η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει γίνει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποδέκτης του ενδιαφέροντος μεγάλων διεθνών επενδυτών. Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση. Στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής των δύο εταιρειών, για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού»…

*Παρασκήνιο, από την πρόσφατη επίσκεψη του Christian Wolfgang Lindner στην Αθήνα. Ρώτησε ο Γερμανός Υπ.Οικ τους Έλληνες συνομιλητές του τι γίνεται με το χρέος, σε μια περίοδο απότομης και μεγάλης ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. Αν κρίνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Λίντνερ πρέπει να έφυγε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που έλαβε. Όμως, εκείνο που έκανε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να γελάσει όταν ήλθε η κουβέντα στο χρέος ήταν κάτι άλλο. Πριν από 12 περίπου χρόνια, φέρεται να του είπαν, ήταν το μικρό ποντίκι που είχε βγει μπροστά στην κρίση χρέους και ο ελέφαντας κρυβόταν από πίσω. Σήμερα, ο ελέφαντας είναι μπροστά και το μικρό ποντίκι είναι από πίσω, υπονοώντας ότι η Ιταλία είναι ο ελέφαντας.

*Κρίσιμη η εβδομάδα για την Πειραιώς. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εργαζομένους τότε είναι ορατός ο κίνδυνος απεργίας την 21η Ιουνίου. Τα αιτήματα πλήρης διασφάλισης των θέσεων εργασίας και νέα ΣΣΕ. Απ’ ότι πληροφορούμαι το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων είναι τέτοιο, που φτάνει στο σημείο να συντάξει στην ίδια πλευρά όλα τα σωματεία (ορισμένα από τράπεζες που απορροφήθηκαν παλαιότερα).

*Να το θέσω όσο πιο απλά μπορώ: Πως εξηγείται μία Αρχή λ.χ. η ΕΧΑΕ να αποφασίσει, να προτείνει και να εγκρίνει αύξηση αποδοχών, επιπλέον αμοιβές κ.λ.π και την ίδια στιγμή σε μία άλλη παρεμφερή λ.χ. την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι μισθοί να είναι… Δημοσίου 3+60… Δηλαδή η Αρχή, που εποπτεύει εισηγμένες συνολικής χρηματιστηριακής αξίας 60,5 δισ. (με την ανάλογη ευθύνη βεβαίως) να έχει αυτά τα μισθολόγια. Συνεπώς ή η ΕΧΑΕ καλώς οπότε ας κοιτάξει και την Κεφαλαιαγορά ο Χρήστος Σταϊκούρας ή κακώς η ΕΧΑΕ οπότε ας… βάλει και λίγο χέρι. Και μια, που πιάσαμε τα μισθολογικά είναι δυνατόν οι της ΕΕΣΥΠ (Υπέρ Ταμείο), του ΤΑΙΠΕΔ να αμείβονται με αυτά τα ποσά και οι του ΟΔΔΗΧ με peanuts. Που στο κάτω- κάτω διαχειρίζονται (και πολύ καλά μάλιστα) το δυσθεώρατο δημόσιο χρέος. Δεν μας τα λέει καλά ο Λαμιώτης υπουργός, και του έχει μία συμπάθεια η στήλη.

*Επειδή με ρωτούν για την εκτίμηση της DeA περί “ενδιάμεσου” ρόλου του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην περίπτωση της ΙΟΝ. Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει ανακοινώσει αμκ 160 εκατ. (στην οποία εισφέρει περί τα 30 εκατ.) αφήνοντας να διαφανεί πως θα καλυφθεί συν τω χρόνω (πολύ χρόνο). Ο στρατηγικός επενδυτής, που θα εισφέρει τα πολλά θα μπορούσε να είναι ο τελικός αγοραστής της ιστορικής σοκολατοποιίας. Και προφανώς δεν πρόκειται για εξέλιξη των επόμενων (λίγων) μηνών αλλά περισσότερων. Η πηγή μας επιμένει και είναι σε θέση να γνωρίζει…

*Σε 2 συνεδριάσεις η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε αγορά συνολικά 290.000 μτχ με αποτέλεσμα να αναστραφεί η πτωτική τάση. Με απώλειες 50% από την αρχή του έτους η γ.σ της 29/6 δύσκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς εντάσεις. Είναι όμως και το άλλο, η πλήρης απαλλαγή του Γιώργου Στάσση από κατηγορίες για το εξοχικό στην Τζιά. Ελέγχθηκε (ενδελεχώς από την Αρχή ξεπλύματος) και όλα βρέθηκαν “τζάμι”. Παρεμπιπτόντως όσοι είχαν ανακινήσει το θέμα και το είχαν αναγάγει σε μείζον αντιπολιτευτικό και “πρωτοσέλιδο” ας βρουν την ευθιξία να πουν 2-3 λόγια αποκαθιστώντας τον επικεφαλής της Επιχείρησης. Αλλά είπαμε…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask