Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑK. Χατζηδάκης: Τρεις άξονες δράσεων για τη στήριξη των θυμάτων ανθρώπινης εμπορίας

K. Χατζηδάκης: Τρεις άξονες δράσεων για τη στήριξη των θυμάτων ανθρώπινης εμπορίας

Το πλέγμα δράσεων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής. Η τοποθέτησή του έγινε στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

«Η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων φέτος δίνει έμφαση στις ιστορίες επιζώντων, δηλαδή, στους ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα παράνομα κυκλώματα και τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε ως Πολιτεία. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στο συνάνθρωπό μας. Αλλά και γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μας υποδείξουν τρόπους να προλάβουμε και να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε, «το θέμα που συζητάμε σήμερα αφορά σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας:. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την τελευταία καταγραφή του 2017-2018, τα θύματα trafficking ήταν πάνω από 26.000. Στην Ελλάδα μόνο το 2019 κατεγράφησαν 321 αναφορές για πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η πλειοψηφία αφορά σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται και περιπτώσεις εξαναγκαστικής εργασίας, δουλείας και επαιτείαςΔυστυχώς, η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού. Σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας, το 73% των περιπτώσεων είναι γένος θηλυκού – ενώ όταν μιλάμε για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, το ποσοστό υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 90%».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρεις άξονες δράσεων και πολιτικών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας -μέσω της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- με στόχο να εξαλειφθούν οι ανισότητες, οι διακρίσεις και η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους. «Οι δράσεις αυτές στηρίζουν και τις γυναίκες θύματα trafficking, αφού το trafficking αποτελεί μία μορφή έμφυλης βίας», διευκρίνισε.

«Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση τηςέμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σεπλήρη λειτουργία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 63 δομών σε όλη τη χώρα, που παρέχει στήριξη και φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας και εμπορίας μεστόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οικονομική χειραφέτηση τωνγυναικών. Πολλές γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναιμετανάστριες, πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. Στηρίζουμε αυτές τιςγυναίκες με δράσεις που τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους, πουενισχύουν τις δεξιότητές τους και πιστοποιούν τα επαγγελματικά τουςπροσόντα., και που τις προετοιμάζουν για την αυτόνομη διαβίωση τους, αφού αποχωρήσουν από τους Ξενώνες Φιλοξενίας που συνήθως αρχικάδιαμένουν.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των πολιτικών του Υπουργείου, σχετίζεται με το λεγόμενο gender mainstreaming ή αλλιώς την ένταξητης διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Στο πλαίσιοαυτό συνεργαζόμαστε με άλλα Υπουργεία ώστε η ισότητα των φύλων νααποτελεί φίλτρο στον τρόπο άσκησης της δημόσιας πολιτικής. ΣτοΕθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Φύλων 2021-2025 που αυτή τηστιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται δράσειςφορέων για να αντιμετωπιστεί το trafficking και να προστατευθούν οιπιο ευάλωτες κατηγορίες θυμάτων. 

Τέλος, συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς ώστε συντονισμένα ναυιοθετούμε δράσεις για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εμπορίαςανθρώπων στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ