Ευχαριστίες προς την παραιτηθείσα υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Έμιλυ Γιολίτη απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ’55-’59, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει το λεκτικό της επιστολής παραίτησης της κας Γιολίτη, είπε ότι «εγώ θα την ευχαριστήσω για ό,τι πρόσφερε κατά τη διάρκεια της υπουργίας της. Κανένα άλλο σχόλιο».
Κληθείς να πει κατά πόσο θα διορίσει υπουργό Δικαιοσύνης τον νυν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όταν θα υπουργοποιήσω θα γνωρίζετε».
Σε ερώτηση πότε να αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό, είπε ότι «αύριο θα έχω μια μικρή επέμβαση στους σπονδύλους και πιστεύω ότι το αργότερο αρχές της ερχόμενης βδομάδας, προτού αναχωρήσω (για τις Βρυξέλλες) θα γνωρίζετε τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά τη σημερινή του τηλεδιάσκεψη με ομάδα ηγετών μελών της ΕΕ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε την αντίδραση της ΕΕ αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις της έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε ότι «μιλάμε για μια υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος».
Σε ερώτηση τι θα ζητήσει από τον ΓΓ των ΗΕ να πράξει, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρέπει τα πάντα να κινούνται μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ, των όρων εντολής του ΓΓ. Αυτό που θα του μεταφέρω είναι την ετοιμότητα μας να συμμετάσχουμε σε ένα νέο διάλογο στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του κοινού ανακοινωθέντος του 2014, των συγκλίσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι και βιώσιμη και κατά κύριο λόγο λειτουργική και να μην εκφεύγει των αρχών των ΗΕ».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κοινή διακήρυξη ΕΕ – ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταφέρει και να δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις, μέσα από την εξωτερική πολιτική, που το Κυπριακό να απασχολεί την ΕΕ, να θεωρείται ως πρόβλημα και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς και αδιαλλαξίας».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ