*Λίγο ως πολύ αναμενόμενες οι θέσεις των μελών της FOMC. Μεταξύ σφύρας (πληθωρισμού) και άκμονος (ανεργίας) ο Jerom Powell. Στην Wall Street επικεντρώνονται στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια – το γνωστό dot plot – που δείχνει πόσο η Επιτροπή κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένει πως, θα μειώσει τα επιτόκια το 2024 και το 2025. Η πλειονότητα των οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα (Bloomberg News) ανέμεναν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τρεις περικοπές για το 2024 με την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των αγορών. Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο αναμένουν δύο ή λιγότερες. Θυμίζω πως, τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου υπήρξαν οικονομολόγοι (και αναλυτές) οι οποίοι έκαναν λόγο ακόμη και 7 μειώσεις επιτοκίων το 2024, μάλιστα οι πιο ultras αισιόδοξοι θεωρούσαν πιθανή την πρώτη μείωση ακόμη και τον Απρίλιο. Τόσοι πολλοί να πέφτουν τόσο πολύ έξω και για μακρύ χρονικό διάστημα. Σημεία των καιρών…
*Απολύτως σαφής η Christine Lagarde, σε χθεσινή ομιλία της. Για ακόμη μία φορά και η…Πυθία θα ήταν πιο ακριβής από την επικεφαλής της ΕΚΤ. Τι είπε η Γαλλίδα και έκανε σοφότερους τους επενδυτές: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για νέες περικοπές και πέραν του Ιουνίου. Δηλαδή; το (βασικό) 4% θα ήταν ευτυχές εάν τέλος του 2024 μειώνονταν στο 3,5%- στο 3,25% θα πρέπει να…πανηγυρίζουν οι επαγγελματίες. Φανταστείτε να μην υπήρχε και η ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Ιουνίου. Και όμως, στην περίπτωση της ΚΑΠ, της απόσυρσης των μέτρων “πράσινης μετάβασης” κ.λ.π αποδείχτηκε ότι στις Βρυξέλλες μία ανησυχία την έχουν.
*ΟΚ με τη Moody’s, OK και με την JPMC. Αμφότεροι οι οίκοι δεν αναφέρθηκαν (προειδοποίησαν) σε κάτι που δεν γνώριζαν στην αγορά, στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση. Θα επιχειρήσω να τα δω αλλιώς, μέσα από τη ματιά του κεντρικού μας. Τι έχει πει ο Γιάννης Στουρνάρας; Με επιτόκιο για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας μόλις 1,1% για τα επόμενα 20 χρόνια. Τέτοια δομή χρέους (και η αλήθεια είναι τόσο μεγάλο χρέος) δεν έχει κανείς στην ευρωζώνη. Εμείς πρέπει απλά να πετυχαίνουμε ετησίως ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2%. Απλά, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες επίσης επιβραδύνθηκαν πέρυσι και βέβαια τη βελτίωση του εξωτερικού μας εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο βελτιώθηκε πέρυσι, αλλά παραμένει σημαντικά ελλειμματικό. Δηλαδή η Moody’s δεν θεωρεί investment grade- στο κατώτατο όριο της κλίμακας- την οικονομία χώρας που οι αγορές δανείζουν φθηνότερα απ’ ότι την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο; Και που πρόσφατα το Bloomberg επισήμαινε την αναντιστοιχία των πορισμάτων των οίκων με την πραγματικότητα των αγορών. Ανέφερε δε την Ελλάδα ως παράδειγμα άδικης αντιμετώπισης. Θα το ξανά πούμε και ας είναι σ’ όλους γνωστό. Ο οίκος είχε “καεί” στον χυλό- σ.σ χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης και τις απώλειες που κατέγραψαν οι ιδιώτες επενδυτές στο κούρεμα που έγινε στο ελληνικό χρέος- “φυσάει” έκτοτε- και μέχρι τώρα το greek yogurt. OK, στέλνει και τα μηνύματα του (κυρίως) προς την κυβέρνηση, να μην παρεκκλίνει (και λόγω ευρωεκλογών) πολύ, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις κ.ο.κ.
*Τα είπε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 7,1 δισ. το 2024, από αποκρατικοποιήσεις που έγιναν ή υλοποιούνται. Για υπολογίστε τα fees αυτών των 7,1 δισ., ΟΚ συνεννοηθήκαμε…
*Μέχρι την 31η Μαρτίου η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει NAVTEX δεσμεύοντας συγκεκριμένη έκταση για την εκτέλεση των εργασιών του RAMFORM HYPERION και άλλων δύο συνοδευτικών σκαφών, στα Ν.Δ της Κρήτης. Τέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη, ώρα αποφάσεων για την ExxonMobil. Απέπλευσε το RAMFORM HYPERION από τα θαλάσσια blocks των ExxonMobil – HelleniQ Energy. H ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Στην περίπτωση που η απόφαση αυτή είναι θετική ως προς τη διενέργεια γεώτρησης, τότε θα απαιτηθεί να τρέξουν διαδικασίες ωρίμανσης της.
*Θα επανέλθω στα της Moody’s, αφ’ ενός παραπέμποντας στα όσα σημείωνε ο Βασίλης Γούλας για το spread του GR10Y σε σχέση με το Bund. Αφ’ ετέρου στην διπλή “έξοδο” του μεν ΟΔΔΗΧ για δημοπρασία ομολόγου (λήξη 2028). Η προσφορά στα 929 εκατ., αντλήθηκαν 250 εκατ. με απόδοση 2,85%. Της δε Εθνικής με την χθεσινή έκδοση τίτλου (με λήξη 2035) για τον οποίο προσφέρθηκαν 1,75 δισ. με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5,875% από το αρχικό 6,25%. Η διοίκηση άντλησε 500 (έναντι 400 εκατ. αρχικού στόχου) που σημαίνει πως καλύπτεται η προαιρετική πρόταση εξαγοράς, έναντι μετρητών, των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (με λήξη 2029), επιμηκύνεται η περίοδος (αναγκών χρηματοδότησης) με το ανάλογο ετήσιο επιτοκιακό όφελος (καθώς μειώνεται το ανά έτος κόστος αποπληρωμής). Το εγχείρημα της Εθνικής είχε ευρύτερη σημασία, καθώς ήταν η πρώτη έξοδος/δοκιμασία μετά την ετυμηγορία του οίκου Moody’s, που είχε δημιουργήσει εύλογες επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να επηρεαστούν/επιβαρυνθούν τα κόστη χρήματος. Όντως, οι “αγορές” τιμολόγησαν ως…investment grade την έκδοση- παρ’ ότι Tier 2.
*Και μιας ο λόγος για την Εθνική: Έκτη σερί συνεδρίαση για τη μετοχή της Εθνικής, μετά και την χθεσινή νέα άνοδο με 2,19% στα 7,46 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές 3,55 εκατ. ευρώ συμπληρώνεται το ανοδικό 6,57%, καθώς τελευταία συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο ήταν στις 11 Μαρτίου. Αποτίμηση στα 6,823 δισ. έναντι 6,889 δισ. της Eurobank.
*Με το χθεσινό 1,02% του ΓΔ στις 1.417,72 μονάδες και το 2,06% του ΔΤΡ στις 1.227,26 μονάδες, καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προχθεσινής διόρθωσης. Μάλιστα το συν 4,23% για τη μετοχή της Πειραιώς στα 3,946 ευρώ μάλλον ενισχύει όσους εκτιμούσαν πως το “χαμηλό” στα 3,782 ευρώ, την Τρίτη πιθανότατα να ήταν “ειδικών περιστάσεων” (λόγω Moody’s, JPMC). Να μην διαφεύγει της προσοχής μας η αυξημένη “βαρύτητα” στάθμισης που έχει-πλέον- η Πειραιώς. Θα διακινδύνευα να υποθέσω ότι το ζωτικό εύρος απορρόφησης της προσφοράς (μετά το placement) είναι μεταξύ 3,90-4,10 ευρώ. Πιθανότατα στήριξη και σημείο αναφοράς για όσους επενδύουν με ορίζοντα 3μηνου. Στα 140 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 75 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές: Πειραιώς, Εθνική. Και αυτό εννοούσε η JPMC αναφερόμενη-έμμεσα- στη “ρηχότητα” της αγοράς. Η DeA τα επισημαίνει μέρα παρά μέρα.
*Επανήλθε η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 16,58 με 2,22% και 285 χιλ. τμχ. Εντελώς παράλογο το προχθεσινό μείον 3,57%.
*Τι…pivot και αυτό για τη μετοχή της Sarantis: μείον 2,68% την Τρίτη, μείον 2,94% χθες. Συνοπτική διόρθωση στα 10,58 ευρώ.
*Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω, από τη μετοχική…τράμπα Θανάση σε Πάνο Λασκαρίδη, το αναλυτικότερο ρεπορτάζ το’ χε ο Δημήτρης Κόκκορης (mononews). Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης: Αναδιάταξη περιουσιακών στοιχείων κρύβει το μετοχικό «πακέτο» των 36,8 εκατ. ευρώ. Το παζλ της μετοχικής συμμετοχής στην Aegean Airlines. Δυό οικογένειες με… 10 παιδιά. Εσωτερικού χαρακτήρα αναδιάταξη της οικογενειακής περιουσίας των billionaire αδελφών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη, αποτελεί το μετοχικό «πακέτο» του 3,4% της Aegean Airlines, που άλλαξε χέρια. Εξαιρετικός ο Δημήτρης- παρ’ ότι ΑΕΚτζής (τους φίλους μας τους αγαπάμε και με τις…ατέλειες τους).
*Μου λένε ότι η Real Consulting είναι κοντά προς στρατηγική συνεργασία ή εξαγορά. Να εξηγηθώ (για να μην παρεξηγηθώ) η DeA έχει περιοριστεί μόνο στην… αναπόφευκτη μετάταξη/αναβάθμιση στην Κύρια Αγορά και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου placement.
*Qual: Θυμίζω, από αρχές Φεβρουαρίου η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη (μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας Καραγιώργη και σύζυγος του Γιάννη Καραγιώργη) απέκτησε το 31,999% της εταιρείας, ποσοστό που δεν της επιβάλλει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση. Και προ ημερών: ο Αριστείδης Σερέπετσης, Οικονομικός Διευθυντής της Εταιρείας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 14/3/2024 πώληση 27.695 κοινών ονομαστικών μετοχών Q&R.
*Lavipharm: επαναφορά στα 0,92 ευρώ, στόχος η υπέρβαση των 0,96 με “βλέψεις” για το 1,15-1,20 ευρώ.
*Θα παρέπεμπα στο διάγραμμα της Intralot, όπου επίσης είχε δοθεί ο στόχος των 1,20 ευρώ. Και αναμονή μέχρι νεοτέρας. Ολοκληρώνεται το κοινοπρακτικό των 100 εκατ. τέλος Μαρτίου για Intralot – Καμία ληκτικότητα δανείων μέχρι το 2026.
*Σάββατο 30-Κυριακή 31 Μαρτίου η Ενημερωτική Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη. Θέμα: Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την ΠΕΦ- στην 90ετία του Ελληνικού Φαρμάκου. Απ’ ότι μαθαίνω το 2ήμερο θα είναι-εκτός των άλλων- και μία πρώτης τάξης ευκαιρία για κλαδική “ζύμωση” εν όψει των αρχαιρεσιών στον ΣΕΒ. Προφανώς και ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφωνος εύλογα θα υποστήριζε την υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη…