Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSJapan Tobacco Int.: Φέρνει το Ploom στην Ελλάδα – Συνεχίζει να επενδύει...

Japan Tobacco Int.: Φέρνει το Ploom στην Ελλάδα – Συνεχίζει να επενδύει στη ΣΕΚΑΠ

Συνεχίζει να επενδύει και να πιστεύει στην Ελλάδα η Japan Tobacco International (JTI), η οποία το 2018 εξαγόρασε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη έχοντας αναβαθμίσει τα μέγιστα την παραγωγική του δυναμική έκτοτε, ενώ απασχολεί περί τους 300 εργαζόμενους, αποτελώντας ένα παραγωγικό hub για όλη τη γύρω περιοχή.

Χθες, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εταιρεία παρουσίασε τη νέα επένδυση και την επέκταση στα θερμαινόμενα προϊόντα, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της JTI Hellas, με την κυκλοφορία του Ploom, του εξελιγμένου προϊόντος τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού της εταιρείας στα χρονικά.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικά εξελιγμένο προϊόν θερμαινόμενου καπνού, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει σημαντικά μερίδια στην αναπτυσσόμενη και σχετικά καινούρια αυτή αγορά. Όπως τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου Japan Tobacco International (JTI) Βασίλης Βωβός (φωτό) αυτή τη στιγμή το προϊόν είναι σε δέκα χώρες, με την Ελλάδα να είναι μέσα στις πρώτες χώρες που λανσαρίστηκε, ενώ στόχος είναι το Ploom να κυκλοφορήσει σε 25 χώρες εν ευθέτω χρόνω.

Η αγορά θερμαινόμενου καπνού παγκοσμίως αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βωβό στόχος της εταιρείας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει αποκτήσει ένα μερίδιο 15% διεθνώς. «Είναι μια καινούρια αγορά, άρα πρέπει να τη “χτίσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βωβός.

Μάλιστα, η JTI σκοπεύει να ανοίξει σύντομα και καταστήματα στην Ελλάδα προωθώντας το Ploom. Όπως τόνισε ο ίδιος, η μητρική εταιρεία έχει επενδύσει 2 δισ. ευρώ για την έρευνα και το λανσάρισμα του Ploom, ενώ συνολικά έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 3 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ και το δημοφιλές Winston

H JTI έχει εμπορική παρουσία από το 1981 στην Ελλάδα, διαθέτοντας τα παραδοσιακά τσιγάρα BF και GR. Το 2018 η μητρική αγόρασε έναντι 1,6 δισ. δολαρίων τη ρωσική Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, η οποία είχε στην κατοχή της και τη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη που πέρασε και αυτή στον έλεγχο της JTI, η οποία με αυτόν τον τρόπο, απέκτησε και παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας, παράγοντας τα Winston, Camel και Old Holborn.

Μέχρι σήμερα, ο ιαπωνικός όμιλος έχει «ρίξει» στη ΣΕΚΑΠ περί τα 30 εκατ. δολάρια, για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό όλης της παραγωγής, θέτοντας σε λειτουργία πέντε γραμμές παραγωγής.

Η μονάδα έχει μετασχηματιστεί σήμερα σε ένα νέο εργοστάσιο, με παραγωγική δυνατότητα εφτά φορές μεγαλύτερη έναντι του 2018, καθώς πλέον η παραγωγική δύναμη του εργοστασίου φτάνει στα 5 δισ. τσιγάρα ετησίως, ενώ όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ τον Αύγουστο του 2018, παρήγαγε 700 εκατ. τσιγάρα.

Πρώτη κίνηση του ομίλου ήταν να φέρει στην Ελλάδα την παραγωγή του Winston. Από τον Οκτώβριο του 2019, το Winston παράγονται στη ΣΕΚΑΠ, με προορισμό τόσο την εγχώρια αγορά, όσο και την εξαγωγή σε εννέα ακόμη χώρες της Ε.Ε. με υψηλό όγκο πωλήσεων, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο κ.α.

Το Winston είναι η δεύτερη σε πωλήσεις μάρκα τσιγάρων παγκοσμίως από το 2007. Αποτελεί ένα ιστορικό, διεθνώς αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα, που πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1954 και διατίθεται σήμερα σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου.

«Κάθε Camel ή Winston που καταναλώνεται στην Ευρώπη είναι φτιαγμένο στην Ξάνθη» ανέφερε χθες ο κ. Βωβός. Παράλληλα, η JTI αγοράζει για τα εργοστάσιά της το 1/3 των ελληνικών καπνών και συνεργάζεται με 3.000 οικογένειες καπνοπαραγωγών.

Η Japan Tobacco Inc (μητρική εταιρεία της Japan Tobacco International), είναι εταιρεία προϊόντων καπνού που ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες. Παράγει και εμπορεύεται ορισμένες από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως, όπως Winston, Camel, Mevius, LD κ.α., ενώ απασχολεί, μαζί με τις θυγατρικές, περίπου 58.000 εργαζομένους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ