Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSISOMAT: Το… διαμάντι της Θεσσαλονίκης που πουλάει σε 80 χώρες έκανε νέα...

ISOMAT: Το… διαμάντι της Θεσσαλονίκης που πουλάει σε 80 χώρες έκανε νέα επένδυση

Ιδρύθηκε πριν από 44 χρόνια, ξεκινώντας από ένα μικρό χώρο που παλαιότερα ήταν κοτέτσι, όμως πλέον έχει καταστεί ένας πολυεθνικός όμιλος, που «δοξάζει» τη… made in Greece επιχειρηματικότητα σε έναν κλάδο που δεν γνωρίζει μεγάλη προβολή, όμως απαιτεί συνέπεια, υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα.

Ο λόγος για την εταιρεία ISOMAT που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων, έχοντας καταστεί μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Απασχολεί 653 εργαζόμενους, εκ των οποίων τους 446 στην Ελλάδα και τους 207 σε θυγατρικές του εξωτερικού. Από τους 653 εργαζόμενους, οι 109 είναι μηχανικοί και χημικοί, κάτι που καταδεικνύει την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ο όμιλος διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στην Ελλάδα και οι άλλες δύο σε Ρουμανία και Σερβία, έχοντας πολύ ισχυρή παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.

Επιπλέον, διαθέτει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα portfolio που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα. Η ISOMAT επενδύει διαρκώς στην έρευνα και την ανάπτυξη δίνοντας περίπου το 3% του ετήσιου τζίρου της σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς διαθέτει εφτά χημεία R&D και τρία εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Κάθε χρόνο το συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάζει 5-10 νέα προϊόντα, ενώ βελτιώνονται διαρκώς και υφιστάμενα προϊόντα, ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Νέα επένδυση 7 εκατ. ευρώ στη θερμομόνωση

Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα μια νέα επένδυση 7 εκατ. ευρώ που αφορά μια νέα μονάδα παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη), η οποία καθετοποιεί περαιτέρω την παρουσία του ομίλου στην εξωτερική θερμομόνωση.

Η νέα μονάδα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, σε έναν ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500m2, και μετά από δίμηνη πιλοτική λειτουργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι σε πλήρη λειτουργία.

Στον χώρο αυτό παράγονται αρχικά τα ημιέτοιμα blocks με δυο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής λευκών και γραφιτούχων προϊόντων σε μία πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξή τους. Για τη διατήρηση της σταθερής ποιότητας, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον γνωστό γερμανικό οίκο BASF για την προμήθεια πρώτης ύλης λευκής. Τα ημιέτοιμα προϊόντα, μετά την «ωρίμανσή» τους και τον ποιοτικό έλεγχο, οδηγούνται στην αυτόματη γραμμή κοπής και συσκευασίας η οποία διαθέτει και την state-of-the-art ρομποτική παλετοποίηση.

Η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και μοναδική έως τώρα στο είδος της, που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, η μονάδα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS, οπότε έχει μηδενικά απόβλητα.

Επενδύσεις 23,5 εκατ. ευρώ έως το 2027

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 23,5 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία έως το 2027, όπως τόνισαν τα στελέχη της διοίκησης στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περαιτέρω αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής μέσω νέων τεχνολογιών, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικής στον τομέα των κονιαμάτων. Στον εν λόγω τομέα ετοιμάζει και τρίτη γραμμή που θα ανεβάσει κατά 35% την υπάρχουσα παραγωγική δυναμική.

Σχολιάζοντας τη νέα επένδυση ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης (φωτό) αναφέρει πως «απαντώντας στις ανάγκες της αγοράς και των συνεργατών μας, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας παρουσία στο κομμάτι της εξωτερικής θερμομόνωσης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης. Στόχος μας είναι η αμεσότερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που μας εμπιστεύονται και η πλήρης ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του σήμερα».

Μεγέθη

Ο όμιλος ISOMAT το 2023 έκανε κύκλο εργασιών 107,2 εκατ. ευρώ έναντι 101 εκατ. ευρώ το 2022 και 88,17 εκατ. ευρώ το 2021. Τα EBITDA έφτασαν στα 17 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Το 2024 κινείται ανοδικά με τον όμιλο να έχει μονοψήφια ανάπτυξη, ενώ εκτιμάται ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 110 εκατ. ευρώ φέτος και τα EBITDA θα κινηθούν πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος ISOMAT δραστηριοποιείται σε οκτώ κύριες κατηγορίες όπως, Στεγανοποίηση, Εξωτερική Θερμομόνωση, Χρώματα & Προστασία Επιφανειών, Κόλληση πλακιδίων & Φυσικών Λίθων, Κατασκευή & Επισκευή Τοιχοποιίας, Βελτιωτικά & Επισκευαστικά Σκυροδέματος, Βιομηχανικά Δάπεδα και Πατητή Τσιμεντοκονία & Διακοσμητικά Δάπεδα. Από αυτές τις κατηγορίες, ναυαρχίδα είναι οι Κόλλες Πλακιδίων με μερίδιο 65% στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, που είναι και ηγέτιδα στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ISOMAT έχει και πολύ έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, μέσω του φορέα «ISOMAT από καρδιάς», την ομπρέλα που στεγάζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ομίλου, παρέχοντας στήριξη σε νοσοκομεία και σχολεία της χώρας. Όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας, η ISOMAT έχει στηρίξει πάνω από 170 σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια διαμορφώνοντάς τα με δικά της χρώματα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ