Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑIOBE: Ανάπτυξη έως 5% το 2022 και έως 9,5% το 2021

IOBE: Ανάπτυξη έως 5% το 2022 και έως 9,5% το 2021

Ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4,5% και 5% εφέτος, μετά από ανάπτυξη 9%-9,5% το 2021, προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, όπως εκτίμησε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας έκθεσης, οι προβλέψεις του Ιδρύματος κάνουν λόγο για μεγέθυνση της τάξης του 9-9,5% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2021, μεγέθυνση η οποία είναι ικανή να «σβήσει» σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βαθιά ύφεση του 2020 που προκάλεσε η πανδημία.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2021 στηρίζεται ως επί το πλείστον στην κατανάλωση, ενώ είναι ικανή να συμβάλλει στη σταδιακή μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Το δεύτερο θετικό στοιχείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά στις προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξης του 4,5-5% το 2022,συνυπολογίζοντας, πάντα, τις αναμενόμενες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον σε συνδυασμό με την εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι τέσσερις πηγές αβεβαιότητας

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του ΙΟΒΕ, εντοπίζονται τέσσερις πηγές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, καθώς παραμένει ακόμη ασαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα εξής πεδία:

α) Το πρώτο είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού. Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι είναι πιθανό το πρώτο εξάμηνο του 2022 να δούμε τον πληθωρισμό ψηλότερα από το 5,1% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο. Τόνισε όμως ότι το δεύτερο εξάμηνο – λόγω της υψηλής βάσης τον τιμών του 2021 – ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και θα διαμορφωθεί σε ετήσια βάση κάτω από το 2% Τόνισε πάντως ότι ο πληθωρισμός παρότι κατά μεγάλο μέρος εισαγόμενος, δημιουργεί πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στα δημόσια οικονομικά. Σε ότι αφορά την σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και την επίδραση που μπορεί να έχει στην διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα τόνισε ότι ένα μέρος της υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να αποτυπώνεται και σε αύξηση των μισθών. Τόνισε πάντως ότι η άποψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να βοηθήσει και την απασχόληση.

β) Κρίσιμο παράγοντα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα αποτελέσει η εξέλιξη των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη και δη η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

γ) Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος στη χώρα, με αιχμή την ενίσχυση των εξαγωγών και την τόνωση των επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνονται ως θετικά σημάδια το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών για την ελληνική οικονομία, αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τουρισμός, ωστόσο πιέσεις προκαλεί στον αντίποδα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν ακραία ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων.

δ) Το τελευταίο στοιχείο αβεβαιότητας είναι η συνέχιση της πανδημίας η οποία παρά τις προβλέψεις που υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες συνεχίζει και επηρεάζει – αν και λιγότερο από ότι το 2021 – την οικονομική δραστηριότητα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ