*Η είδηση, καλύτερα η εξέλιξη των ημερών, είναι η στροφή 180ο του Βερολίνου στο “ενεργειακό”. Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, πως προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια μη παραδοχής της πραγματικότητας. Και στο συγκεκριμένο έχει απόλυτο δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος… θυμίζει, ότι με καθυστέρηση 7 μηνών το Βερολίνο λέει JA στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού. Και όσων άλλων “νοτίων” ζητούσαν τα αυτονόητα. Θα διερωτηθεί κάποιος- και εύλογα- εάν θα είχε κερδηθεί κάτι, προφανώς δεν θα είχαν χαθεί επιπλέον τόσα. Για παράδειγμα η Uniper, ο γερμανικός κολοσσός, πιθανόν να μην ζητούσε-σήμερα- επέκταση της (κρατικής) χρηματοδότησης εάν- τότε- το Βερολίνο είχε αποδεχτεί την πρόταση των “νοτίων”.
*Η DeA εξ’ αρχής- και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Γιώργου Αλεξάκη- είχε εκτιμήσει, πως αργά ή γρήγορα το Βερολίνο θα υποχρεωνόταν (θα συρόταν) να αποδεχθεί τις αιτιάσεις Αθήνας, Ρώμης, Μαδρίτης, Παρισιού, Λισαβόνας.
*Σύμφωνα με τους Ιταλούς βιομήχανους το κόστος της ενεργειακής κρίσης υπολογίζεται σε 40 δισ.
*Ωστόσο είμαι περίεργος να δω πως οι Βρυξέλλες θα καταφέρουν να περιορίσουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι, που εξελίσσεται στο Άμστερνταμ. Πως λ.χ. θα επιτευχθεί ο έλεγχος ενός “προϊόντος” που τον Ιανουάριο 2021 “τιμολογούνταν” στα 25 ευρώ/MWh και τέλη Αυγούστου “αξίζει” περισσότερα από 300 ευρώ/MWh. Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, για να δούμε.
*Μία μέρα πριν, η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να επιδείξει ικανότητες θηλυκού… Χουντίνι (για να μην το πάω στο άλυτο-από την αρχαιότητα- γεωμετρικό πρόβλημα του “τετραγωνισμού του κύκλου”), καθώς η Γαλλίδα έχει πιθανότητες να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Επί της ουσίας, εάν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια-όπως πιέζει το Βερολίνο- κατά 75 μ.β θα πυροδοτηθεί πρωτοφανής επιβάρυνση στο κόστος χρήματος/εξυπηρέτησης χρέους. Όμοια της θα πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω για να συναντήσουμε, δηλαδή με θηριώδεις αυξήσεις και στα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Εάν ανοίξουν το… κουτί της Πανδώρας…
*Η κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα σημειωθεί το 2022, ενώ το 2023 θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση έως ότου φθάσει το 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας (σε ομιλία του σε φόρουμ στο Ασμπαχ/Αυστρία). “Μετρά” ο λόγος του Κεντρικού μας στους έξω, καθώς από την αρχή της κρίσης οι εκτιμήσεις του, οι τοποθετήσεις του έχουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ οποιουδήποτε ομολόγου του. Τι είπε (προειδοποίησε) ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος; Αντίθετος με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Να επικρατήσει σύνεση. Θα επικρατήσει;
*“Κάηκαν” οι πρωινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από το αρχικό υψηλό των 879,26 μονάδων ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 855,70 που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Χθες το πρωί η DeA αναφερόταν στο γιατί πωλούν (κυρίως) εγχώριοι θεσμικοί. Κάνοντας “ταμείο” για τον Αύγουστο και δη στον τραπεζικό κλάδο, που είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία απόδοση.
*“Έβγαλαν μάτια” τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου της Motor Oil, ειδικότερα του δεύτερου 3μηνου. Ebitda 932,1 εκατ. (από 250,8 εκατ.), κέρδη μτφ 685,4 (από 121,2 εκατ.). Όμως οι κερδισμένοι πήραν τα κέρδη τους, για αυτό και το μείον 2,54% της μετοχής στα 18,42 ευρώ. Πωλήσεις και σε άλλα blue chips, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α. Κυκλοφόρησαν 2-3 ονόματα πωλητών-θεσμικών, για την ιστορία.
*Στη μετοχή της Sarantis, πάντως μείωσε θέση ξένος. Έχουν περάσει 3 μήνες από το “διαζύγιο” με την Estee Lauder και ακόμη η εισηγμένη “πληγώνεται”. Σχεδόν 21 χρόνια “γάμου” ήταν αυτά, δεν ξεπερνιόνται εύκολα. Οι βασικοί μέτοχοι είχαν επιχειρήσει να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αλλά δεν… Μάλιστα η στήλη είχε θεωρήσει ελλιπείς τις εξηγήσεις, που είχαν δοθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
*Ποιες μετοχές εισηγμένων άντεξαν στο χθεσινό κύμα ρευστοποιήσεων; Ολως συμπτωματικώς των ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Αμφότερων οι διοικήσεις έχουν ανοίξει… παράθυρο για επιπλέον γενναία διανομή εσόδων στους μετόχους. Στην περίπτωση της Επιχείρησης- ο ceo Χ. Σαχίνης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα διανομή- πέραν των 29,82 εκατ. Στην χθεσινή γ.σ ρητή ήταν η αναφορά για επιπλέον (προμέρισμα; επιστροφή κεφαλαίου) τον Οκτώβριο. Για τον ΟΛΠ συζητείται γενναία επιστροφή κεφαλαίου, για 2 ευρώ/μτχ γίνεται λόγος.
*Από την χθεσινή γ.σ της Intralot, κράτησα: την προτεραιότητα της διοίκησης για εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής Intralot Inc σε χρηματιστήριο της Wall Street, την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ (με έμφαση στο iLottery), την συμφωνία με τις 6 αμερικανικές τράπεζες (εξειδικευμένες στο gaming), την ανάπτυξη της θυγατρικής στην Αυστραλία και ένα… παραπολιτικό, που αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν με τις πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσε να έχει τύχη η προσφυγή της Camelot (η Intralot παρέχει τεχνουποστήριξη) σε βάρος της Allwyn.
*Τέλος της εβδομάδας τα νεότερα για την Attica Bank (αν και ποτέ δεν ξέρεις) με τα απαιτούμενα “φρέσκα κεφάλαια” να έχουν συμπιεστεί στο χαμηλότερο δυνατό (για να βρεθούν). Με την προσδοκία να φανούν επαρκή, αυτή την φορά και τελευταία. Και για να αρχίσει να δουλεύει η Ελένη Βρεττού, να φέρει αποτέλεσμα και να “κλείσει στόματα” για το υπερβολικό των αποδοχών της. Άραγε στο ΜΜ έκαναν τον κόπο να πληροφορηθούν τις αντίστοιχες της Κριστίν Λαγκάρντ, όπως προέτρεπε χθες η DeA.
*Για τους γνωρίζοντες και αυτούς που “βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο” η εξέλιξη των ημερών είναι η εμφάνιση της Reggeborgh Invest με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στο μ.κ της Alpha Bank. Οι Ολλανδοί είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη διαδικασία μείωσης της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μ.κ της Εθνικής. Λέχθηκε- δεν επιβεβαιώθηκε/δεν διαψεύστηκε- πως την πρόταση την είχε γνωστοποιήσει ο Χένρι Χόλτερμαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία από τις επισκέψεις του στο ΜΜ. Της Εθνικής δεν προχώρησε- ακόμη- με τον βασικό μέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να στρέφεται προς την Alpha Bank. Προφανώς αγοράζοντας από την αγορά, σταδιακά και σε ελκυστικές τιμές, για να ξεπεράσει το όριο του 5%, οπότε και είχε την υποχρέωση ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.
*Και μιας ο λόγος, εκεί στην Κολοκοτρώνη κατέληξαν (αποφάσισαν) σχετικά με την Παγκρήτια; Έχει και τα δίκια του ο Μιχάλης Σάλλας, σου λέει εμ να επενδύω κεφάλαια (μέσω της Lyktos), εμ και να μην συμμετέχω στο δ.σ, πάει; δεν πάει. Το ερώτημα της στήλης προς εκείνους τους Κρητικούς, που αντιδρούν στην παρουσία Σάλλα (αλλά… κρύβονται πίσω απ’ άλλους) είναι εάν έχουν την εναλλακτική (αναφέρομαι στα κεφάλαια) ή συνειδητοποιούν πως έτσι θα χαλάσει και το deal για την HSBC (Ελλάδος);
*Δόθηκε το “πράσινο φως” από την γ.σ της Lavipharm, στην αμκ των (μέχρι και ) 58 εκατ. ευρώ. Δύσκολο το εγχείρημα- άλλωστε έχουν προηγηθεί τόσα, με συνέπεια την υπαγωγή της εισηγμένης στην επιτήρηση- αλλά το team δεν είναι χθεσινό. Ούτε ο Μηνάς Τάνες-πρόεδρος του Δ.Σ- με πολλά χιλιόμετρα στην πορεία του, ούτε ο Βασίλης Μπαλούμης- cfo- κατά την εκτίμηση μου ο άνθρωπος, ο οποίος για 17χρόνια ήταν οικονομικός διευθυντής της Lamda Development. Το πόσα οφείλει η εισηγμένη (ομολογιακά, αμκ, χρηματοδοτήσεις) το ‘χε αναγνωρίσει ο ίδιος ο Σπύρος Λάτσης, κοινό μυστικό στην αγορά. Συνεπώς, εάν δεν καταφέρει να “γυρίσει” ούτε τώρα η Lavipharm. Πάντως ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεσμεύτηκε, πως εάν υπάρξουν αδιάθετες (της αμκ) θα καλύψει έως 1 εκατ. ευρώ. Επίσης έχω τη βεβαιότητα, πως το team των Τάσου Αστυφίδη και Σταύρου Ανάγνου δεν θα το διακινδύνευαν εάν είχαν πεισθεί για τις πιθανότητες ενός turn around story.
*Ambrosia Capital: Θυμίζω, ενδεικτικά και μόνο, ορισμένα από τα deals της λονδρέζικης boutique χρηματιστηριακής. Συμμετοχή στην έκδοση του ομολογιακού ύψους 650 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμμετοχή σε εκδόσεις διεθνών ομολόγων Tier II της Πειραιώς, Frigoglass) συμφωνία για Forthnet (για την απόκτηση του μ.κ από την United Group/BC Partners) συμμετοχή σε έκδοση ομολόγου 650 εκατ. της ΔΕΗ. Μάλιστα τέλη Φεβρουαρίου 2022, ανακοινώθηκε η απόκτηση του 7,415% του μ.κ της Real Consulting. Θυμίζω η πώληση είχε γίνει από την One Dealer συμφερόντων Νίκου Β. Βαρδινογιάννη.