don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

H…Σκύλλα και η…Χάρυβδη, οι ροές των πετρελαίων, το placement, η συγκυρία και οι αναλύσεις, ο συχνός επισκέπτης Andrea Orcel, η γ.σ της Cenergy Holdings, το road show στο Παρίσι και ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι

*Εκκωφαντικά απούσα η Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, λες και οι δραματικές εξελίξεις δεν την αφορούν. Όχι πως αναμενόταν κάτι διαφορετικό, καθώς στις Βρυξέλλες παραμένουν εκτός τόπου και χρόνου, αλλά τα όσα διαδραματίζονται είναι τόσο κοντά. Πόσο “ολίγη” η επικεφαλής Γετρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το παρεάκι της Κομισιόν. Τα επίχειρα θα τα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία/κοινωνία σύντομα. Θυμίζω πως, τέλος 2024 λήγει η συμφωνία ροής πετρελαίου από Ρωσία- μέσω Ουκρανίας- στην Ευρώπη. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως προϋπόθεση συμμετοχής τους (με 20 δισ) στο δάνειο (των 50 δισ.) προς την Ουκρανία, την διακοπή της ροής πετρελαίου. Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, στις Βρυξέλλες (σήμερα 4 Οκτωβρίου) περί άλλων τυρβάζουν.

*Αυτή είναι η…Σκύλλα, γιατί ελλοχεύει και η…Χάρυβδη, τα κόστη χρήματος/ποσοτική σύσφιξη. Η πιεστικότητα της κατάστασης υποχρεώνει ακόμη και “σκληρούς” του γερμανικού μπλοκ να διατείνονται πως στην συνεδρίαση της ΕΚΤ (17-18 Οκτωβρίου) θα προχωρήσουν σε νέα μείωση επιτοκίων. Οι 25 μ.β έχουν προεξοφληθεί, το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να κάνει η, συνήθως αναβλητική και βραδυπορούσα, επικεφαλής της ΕΚΤ. Απλά είναι τα πράγματα και για την Φρανκφούρτη: προφανές, πως σε νέο κύκλο αύξησης των τιμών στα καύσιμα, η μείωση των επιτοκίων, όσο ευρεία και αν είναι, δεν αρκεί για να διορθώσει (έστω να αμβλύνει) έγκαιρα τις πιέσεις που θα υποστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγκαιρα.

*Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου (με ανοιχτά τα 2 πολεμικά μέτωπα) η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν πολύ κρύο χειμώνα. Ότι και αν λέει ή κάνει -πάντα με καθυστέρηση- η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της. Το πρόβλημα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία τείνει να καταστεί συστημικό και δύσκολα αναστρέψιμο. Volkswagen, BMW, Mercedes, Stellantis οι κορυφές του “παγόβουνου”. Υπό την επιφάνεια “κρύβεται” η τεράστια έκθεση του κλάδου σε δάνεια, χορηγήσεις, αναχρηματοδοτήσεις κ.λ.π. Ο νοών νοείτω…

*Στα καθ’ ημάς, ολοκληρώθηκε το placement της Εθνικής. Με τις αστοχίες του, με τα εμπόδια του κ.λ.π. ΟΚ ένα δίκιο το έχει ο Κωστής Χατζηδάκης όταν επικαλείται τις διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή την περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, θα μπορούσε να είχαν εισακουσθεί οι, εξ ‘ αρχής, εισηγήσεις των JPMC, Goldman Sachs. Τέλος πάντων. Προς γνώση, γιατί σημασία έχει η “μεγάλη εικόνα”, με την Standard & Poor’s να αναλύει γιατί είναι ορόσημο για την Ελλάδα το placement της Εθνικής: Η αναδιάρθρωση και η ενοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει στο τέλος της. Στην έκθεσή του οίκου με τίτλο: «Η έξοδος του ΤΧΣ από την Εθνική αποτελεί ορόσημο στο έπος αναδιάρθρωσης της Ελλάδας μετά την κρίση». Τι σημαίνει η όλη διαδικασία: βελτίωση της αποδοτικότητας των ελληνικών τραπεζών, που έχουν μειώσει τον μέσο δείκτη κόστους προς έσοδα του κλάδου στο 32,4% -. Είναι ο δεύτερος καλύτερος στην Ε.Ε. Για αυτό και: η επιτυχημένη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας και η ισχυρή ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας καταδεικνύουν το ολοένα και πιο θετικό κλίμα των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ο Pierre Hollegien.

*Ο αναλυτής της S&P Global Ratings αναφέρεται και στο deal της UniCredit με την Alpha Bank. Επ’ αυτού, στην Αθήνα ο Andrea Orcel, σε μία από τις συχνές επισκέψεις του για την εκ του σύνεγγυς επόπτευση της επένδυσης της UniCredit στην Alpha Bank. Σε προηγούμενη του, τον Απρίλιο και μετά την συνάντηση του με τον Βασίλη Ψάλτη ο 61ετής τραπεζίτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον CEO της ελληνικής τράπεζας είχε δηλώσει πως “… και οι δύο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί» για να συμπληρώσει ότι «…αν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάσουμε και εξαγορές σε συνεργασία.» Για τον Orcel, τον ικανότατο dealmaker, η συνεργασία με την Alpha Bank μπορεί να ήταν από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του. Ωστόσο, όπως μας είχε επισημάνει-τότε- αποτελεί δημιουργική προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές έργο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση εμποδίζουν συχνά τις διασυνοριακές συμφωνίες. Σε σχετική ερώτηση είχε συμπληρώσει πως το deal ήταν απόρροια μεθοδικής στόχευσης να διευρύνει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία. Όντως, η συνεργασία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια εταιρική σχέση που, σύμφωνα με τον Orcel, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για τον τρόπο εισόδου της ιταλικής τράπεζας σε νέες αγορές. Εκ των πραγμάτων φάνηκε πως ο γεννημένος στη Ρώμη και με ενδελεχή γνώση του inside της ευρωπαϊκής τραπεζικής “έβλεπε”, από τότε, την προοπτική να “χτυπήσει” σε μεγαλύτερη αγορά, την Γερμανική.

*Με κεντρικό θέμα την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Cenergy Holdings. Διαδικασία που απευθύνεται στο θεσμικό και ιδιωτικό επενδυτικό κοινό, καθώς ο βασικός μέτοχος Viohalco SA με συμμετοχή 79,78% δεν θα συμμετάσχει προκειμένου να διευρυνθεί η “ελεύθερη διασπορά” της εισηγμένης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το free float θα είναι προσβάσιμο σε διαχειριστές ξένων funds αλλά και εγχώριων θεσμικών όπως και όσων μεγάλων ιδιωτών θέλουν να ακολουθήσουν τον όμιλο στην επένδυση του στις ΗΠΑ. Και σε, δεύτερο χρόνο, στη μεγέθυνση της εισηγμένης από την στιγμή που με παραγωγική μονάδα, πλέον, θα έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο/διεθνοποιημένο επιχειρηματικό/επενδυτικό κοινό. Η Goldman Sachs έχει προετοιμάσει το έδαφος- με παρουσιάσεις σε διεθνή σπίτι, από τον Σεπτέμβριο- και θα είναι ο συντονιστής (για τις διεθνείς αγορές) για την διάθεση περίπου 14 εκατ. μτχ. Κοινοί ανάδοχοι οι HSBC και Alpha Bank. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Viohalco θα έχει ποσοστό 71% του μ.κ ενώ (κυρίως) ξένα funds θα καταστούν ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας. Πάντως στην κοινότητα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διοίκηση του ομίλου Viohalco να προχωρήσει σε ανάλογη διεύρυνση της διασποράς και στην ElvalHalcor. Προφανώς Ιωάννης-Ιορδάνης και Μιχαήλ Στασινόπουλος θα συνεκτιμήσουν την κατάσταση- σε δεύτερο/ επενδυτικά πρόσφορο χρόνο- θα επιδιώξουν με μειώσουν το ποσοστό της μητρικής. Σημειωτέον πως το ποσοστό της Viohalco SA στο μ.κ της ElvalHalcor είναι μεγαλύτερο από της Cenergy Holdings, καθώς ανέρχεται στο 84,78% του μετοχικού κεφαλαίου.

*Τα 77,75 εκατ. μετοχών της Εθνικής για τα ξένα funds πέρασαν στην χθεσινή συνεδρίαση, μέσω πακέτων προσυμφωνημένων εκτινάσσοντας στα ύψη τον τζίρο και δίνοντας στην Εθνική το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

*Στο επίκεντρο και το roadshow της ΕΧΑΕ στο Παρίσι. Στο Park Hyatt Vendome Hotel, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Société Générale. Η παρουσίαση στους Γάλλους θεσμικούς αφορούσε τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Metlen, TITC, ΔΕΗ, HelleniQ Energy και ΕΧΑΕ. Για τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος παραμένει η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες Αγορές. Δύσκολο, άλλωστε η όλη διαδικασία (ένταξη σε watching list) έχει πάει πίσω κατά ένα 6μηνο, και βλέπουμε.

*Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, η ΒοΕ θα μπορούσε να κινηθεί πιο επιθετικά για τη μείωση των επιτοκίων της αν υπάρξουν και άλλα καλά νέα από τον πληθωρισμό, αλλά η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο ράλι τις τιμές του Πετρελαίου. Για να δούμε η “δική” μας Κριστίν τι θα κάνει στην συνεδρίαση της 17-18 Οκτωβρίου. Μικρό καλάθι…

*Πως το είπε ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι; σύμφωνα με τον υπ.Οικ, η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις Εταιρείες που ωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Χώρας”. Για αυτό και η “βουτιά” του ΜΙΒ στο Μιλάνο. Ιδέες, μόνο να μην μπαίνουν στον ομόλογο του Κωστή Χατζηδάκη.

*Αυτά προσώρας, με ευχές για όσο πιο ήρεμο γίνεται Σ.Κ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask