Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑHEPI: Η "ακτινογραφία" των οικιακών τιμολογίων

HEPI: Η “ακτινογραφία” των οικιακών τιμολογίων

Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, “κλείνοντας” λίγο κάτω από τον μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο  της τιμής στο σύνολο των 33 πόλεων της Ευρώπης, με βάση τη μηνιαία μελέτη HEPΙ, (Household Energy Price Index for Europe), που  εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT και φορά πόλεις καθώς στην Ευρώπη ανάμεσα στα διάφορα αστικά κέντρα υπάρχουν διαφορές, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 25,48  λεπτά/KWh έναντι μέσου όρου των 27 χωρών της ΕΕ στα 25,91 λεπτά/KWh και 24,37 ευρώ/kWh, που ήταν η μέση τιμή στις 33 ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη η τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο συνέχισε τη γενική πτωτική της τάση που παρατηρείται από το Νοέμβριος 2022, μετά από μια ελαφρά αύξηση τον Ιούλιο.

Με βάση τη ΗΕΡΙ, οι  περισσότερες πρωτεύουσες διατήρησαν τις τιμές τους τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, ενώ πάνω από το 1/3 παρουσίασαν μείωση τιμών, με τις πλέον αξιοσημείωτες μειώσεις να  προέρχονται από τις σκανδιναβικές περιοχές και τις περιοχές της Βαλτικής.

Η λιανική τιμή αυξήθηκε μόνο σε τρεις πόλεις και συγκεκριμένα το Παρίσι, τη Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Αγοραστική δύναμη και τιμολόγια

Η ΗΕΡΙ, πάντως, “ζυγίζει” την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με τα τιμολόγια. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του σχετικού δείκτη που διαμορφώνεται στο 31,01 έναντι 27,88 μέσου όρου στις 27 χώρες της ΕΕ και 26,54 στο σύνολο των χωρών. Άρα, υπάρχει μια σχετικά μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους.

Ειδικότερα,  τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, που λόγω της έκτακτης κατάστασης εδώ και δύο χρόνια κυριαρχούν, στην ελληνική αγορά, η τιμή διαμορφώνεται στα 24,16ευρώ/kwh και είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των κυμαινόμενων τιμολογίων στις 15 χώρες της ΕΕ που διαμορφώθηκε στα 29,53 ευρώ/kwh. Μάλιστα η μελέτη κάνει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας ότι στην Αθήνα οι περισσότεροι πελάτες έχουν μεταβλητές συμβάσεις και επομένως η μεταβλητή τιμή είναι πιο αντιπροσωπευτική.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ