Σε κινήσεις με άρωμα εξωστρέφειας, αλλά και με πρίσμα ρεαλισμού, βαίνει προς το 2030 η HELLENiQ ENERGY, με βάση όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2025.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ξεκινά μετά από μια πολύμηνη παρουσία, όπως έχει αναφερθεί ήδη από προηγούμενες ενημερώσεις, αποκτά βάση στη Γενεύη, με στόχο περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο του διεθνούς εμπορίου καυσίμων,.
Μάλιστα, όπως σημείωσε κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο CEO αναμένεται τόνωση των εξαγωγών αλλά και ενδεχόμενη αλλαγή στο μίγμα των προμηθευόμενων ποιοτήτων αργού, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι τεχνικές δυνατότητες των διυλιστηρίων του ομίλου.
Να σημειωθεί ότι πρώτο τρίμηνο του 2025 το 54% της παραγωγής διοχετεύτηκε σε αγορές του εξωτερικού, παρά τη μειωμένη δυναμικότητα λόγω της προγραμματισμένης παύσης λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας (shut down), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.
Εφόσον, δε, ολοκληρωθεί η συντήρηση στην Ελευσίνα, αναμένεται να δρομολογηθούν και ανάλογες εργασίες στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης, κάτι που προγραμματίζεται προς το τέλος του έτους.
Εξορύξεις
Στον τομέα των εξορύξεων με βάση όσα ανέφερε ο κ. Σιάμισιης Σε το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης όσον αφορά την ερευνητική γεώτρηση νότια της Κρήτης παραμένει ανοιχτό, Να σημειωθεί ότι η HE συμμετέχει στη σύμπραξη με operator την ExxonMobil. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής CEO Γιώργος Αλεξόπουλος, εξετάζονται ακόμη τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών και «πιθανόν η απόφαση να μη ληφθεί εντός του 2025».
Με βάση τον κ. Αλεξόπουλο, «δεν είναι απαραίτητο η απόφαση να ληφθεί στο πρώτο μέρος της τριετούς περιόδου που προβλέπει η δεύτερη φάση των ερευνών».
Η πράσινη ενέργεια
Στο “πράσινό” της τομέα, η εταιρεία επιβεβαίωσε τη συνέχιση των έργων ΑΠΕ, που είναι ήδη υπό κατασκευή – όπως τα 211 MW φωτοβολταϊκά στη Ρουμανία και τα 150 MW αποθήκευσης στην Ελλάδα – ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιβραδύνει τους ρυθμούς επέκτασης στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2026. Ο Γ. Αλεξόπουλος τόνισε πως οι αποδόσεις των έργων στη Ρουμανία είναι σημαντικά καλύτερες λόγω της απουσίας περικοπών, ενώ χαρακτήρισε το πρόσφατο black out στην Ιβηρική ως «καμπανάκι κινδύνου» για τα δίκτυα, εξαιτίας της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ.
Τέλος, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Elpedison, μόλις δοθούν οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΕ. Η συνεισφορά της στα λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν ήδη θετική, καθώς επωφελήθηκε από την καλή απόδοση των μονάδων και τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά.
Η οικονομική εικόνα
Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, το πρώτο τρίμηνο του 2025 αποτυπώθηκε σημαντική υποχώρηση 47% στα συγκρίσιμα EBITDA, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 180 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης απέδωσε την πτώση στις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες, τα μειωμένα διεθνή περιθώρια διύλισης και τη χαμηλότερη παραγωγή λόγω του μεγάλου shut down στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Παρά ταύτα, εκτίμησε ότι σε ετήσια βάση τα αποτελέσματα του 2025 θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του 2024, καθώς τα περιθώρια αρχίζουν να ανακάμπτουν (5,1 δολ./βαρέλι, από 8,1 το 2024).
Το ταμειακό προφίλ επηρεάστηκε επίσης αρνητικά, λόγω της καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης (223 εκατ. ευρώ), της διανομής προμερίσματος 61 εκατ. ευρώ και των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν τα 66 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον καθαρό δανεισμό σε 2,5 δισ. ευρώ (+42%), αν και το κόστος εξυπηρέτησης μειώθηκε κατά 4% λόγω καλύτερων επιτοκίων και spreads. Ο όμιλος, πάντως, διατηρεί ισχυρή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού του πλάνου.