Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSHELLENiQ ENERGY: Τα “καύσιμα” για την αναπτυξιακή πορεία του 2024

HELLENiQ ENERGY: Τα “καύσιμα” για την αναπτυξιακή πορεία του 2024

Μεγαλύτερη διείσδυση στον κλάδο καυσίμων στην βαλκανική γειτονιά, συνέχιση με προσεκτικά βήματα στην ανάπτυξη του πρασίνου χαρτοφυλακίου και αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους €1 δισ., με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, αποτελούν τους άξονες ανάπτυξης της HelleniQ Energy για το προσεχές διάστημα με βάση όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες στους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, κατά την ενημέρωση στόχος είναι μια μεγαλύτερη διείσδυση στο εξωτερικό με την ολοκλήρωση εντός των επομένων μηνών μιας ή δυο εξαγορών που θα αφορούν την παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, τα καύσιμα.

«Έχουμε θετικό outlook για την τρέχουσα χρήση. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη διεθνή μας παρουσία και να στηριχτούμε στις εξαγωγές και στην ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Ίσως ακολουθήσουν και κάποιες μικρές εξαγορές στις ΑΠΕ. Η χρονιά δεν θα είναι σαν το 2022 και το 2023 αλλά θα είναι καλή» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί ότι ότι κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο κ. Σιάμισιης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2024, αφού τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 338 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 164 εκατ. ευρώ, μιλώντας για «δυνατό ξεκίνημα του έτους, το οποίο θα συνεχιστεί για το σύνολο του 2024».  

Σημαντική τόνωση από την αεροπορία

Για τα αεροπορικά καύσιμα που καταγράφουν ισχυρή ζήτηση (αύξηση 20% σε όγκο το πρώτο τρίμηνο) η διοίκηση ανέφερε πως οφείλεται στη μεγάλη κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος και με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τον τουρισμό οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και για το σύνολο του έτους.

Υψηλότερη ζήτηση στην εσωτερική αγορά  Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε στους 1,6 εκατ. τόνους το Α’ Τρίμηνο 2024, υψηλότερα κατά 2%, με την κατανάλωση των καυσίμων κίνησης να βελτιώνεται κατά 4% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2023. Σημαντική αύξηση σημείωσε η ζήτηση αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, για την ίδια περίοδο, κατά 19% και 9% αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις

Επίσης, οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε €93 εκατ., κατευθυνόμενες κυρίως σε έργα συντήρησης στα διυλιστήρια και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα €1,75 δισ., ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το τέλος του 2023. Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) διαμορφώθηκε στο 36%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Επιπλέον, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους €1 δισ., με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, μειωμένα περιθώρια επιτοκίου που μετριάζουν την εξάρτηση από τη μεταβλητότητα των διεθνών επιτοκίων αναφοράς, αλλά και επέκταση του συνολικού προφίλ ωρίμανσης κατά ένα έτος. Ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του αναφορικά με τη λήξη του ευρωομολόγου ύψους €600 εκατ., που λήγει τον Οκτώβριο του 2024

Αναδιάρθρωση δικτύων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναφέρεται ότι “στη λιανική Εμπορία, στοχεύουμε στην αναβάθμιση των συνολικών υπηρεσιών, με την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου και των σύγχρονων τεχνολογιών. Η έμφαση δίνεται στον εξορθολογισμό τού δικτύου στην εσωτερική αγορά, με αύξηση του ποσοστού των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, καθώς και στη στοχευμένη επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται περαιτέρω βελτίωση του μείγματος πωλήσεων, με αυξημένη συνεισφορά των διαφοροποιημένων καυσίμων κίνησης και των πωλήσεων μη πετρελαιοειδών, ήδη, με εμφανή αποτελέσματα.

Οι ΑΠΕ

Σε σχέση με τις ΑΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε “θα είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα”. 

Ειδικότερα,  ενώπιον των αναλυτών ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αλεξόπουλος ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της HelleniQ Energy σε ΑΠΕ θα ανέλθει σε 600 MW, έναντι των 381 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα, ενώ έως το τέλος του 2025 ο όμιλος θα διαθέτει σε λειτουργία 1 GW και συνεχίζει να ωριμάζει το χαρτοφυλάκιο έργων που διαθέτει και ανέρχεται σε 4,3 GW και προσβλέπουμε. Και εκείνος ωστόσο σημείωσε ότι τα EBIDTA του τομέα των ΑΠΕ το πρώτο τρίμηνο ήταν 11 εκατ. ευρώ ενώ η παραγωγή ήταν ελαφρώς μειωμένη κατά 2% (160 MWh) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των υποχρεωτικών περικοπών της παραγωγής.

Αναφερόμενος ο κ. Σιάμισιης στην Elpedison ανέφερε ότι η παραγωγή της το πρώτο τρίμηνο ήταν μειωμένη κατά 65% λόγω προγραμματισμένης συντήρησης στη μονάδα της Θίσβης η οποία πλέον έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να είναι μειωμένες κατά 44% σε 283 εκατ. ευρώ έναντι 505 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Αντιστοίχως τα EBIDTA της Elpedison ήταν μειωμένα κατά 69% και διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, γεγονός που οφείλεται επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρισμού μετά την ενεργειακή κρίση. 

Πάντως καθώς δε ρωτήθηκε ο κ. Σιάμισιης δεν τοποθετήθηκε σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της HelleniQ Energy με την ιταλική Edison για το μέλλον της Elpedison, την οποία ως γνωστόν οι δυο εταιρίες κατέχουν κατά 50% η κάθε μία.  

Τέλος σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία η HelleniQ Energy κατέχει το 35%, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε κατ΄ αρχήν ότι το πρώτο τρίμηνο ο όμιλος είχε μια μικρή απώλεια από την δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας και πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την εταιρία λόγω της προσφυγής στη διαιτησία εναντίον της Gazprom. «Δεν έχουμε ορατότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την απόδοση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως και τη διαπραγμάτευση με την Gazprom». Είναι γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy έχει δηλώσει απερίφραστα την πρόθεση του να διαθέσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ φαίνεται ότι και η κυβέρνηση εξετάζει την εξαγορά του συγκεκριμένου πακέτου και την πλήρη επανακρατικοποίηση της εταιρίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ