Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Handelsblatt: Η Ευρώπη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού - τώρα

Handelsblatt: Η Ευρώπη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού – τώρα

«Η Ευρώπη χρειάζεται διαβατήριο εμβολιασμού – τώρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handeslblatt και αναφέρεται στην σχετική πρόταση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να συμφωνήσει σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Περαιτέρω καθυστερήσεις προκαλούν μόνο ακόμη περισσότερο γραφειοκρατικό κόστος», αναφέρει ο αρθρογράφος – ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα και επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό που πρότεινε εδώ και εβδομάδες ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο την διευκόλυνση τουριστικών και επαγγελματικών ταξιδιών. Άλλωστε, όπως τονίζει, αεροπορικές εταιρίες και τουριστικός κλάδος ζητούν ένα ενιαίο αποδεικτικό εμβολιασμού. «Αλλά η Επιτροπή στις Βρυξέλλες βάζει φρένο. Ο καιρός “δεν είναι ακόμη ώριμος”, δηλώνει αποφεύγοντας το θέμα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, “υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά”. Η διστακτικότητα εκπλήσσει», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στην κριτική που δέχονται η κυρία φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη για την διαχείριση στο θέμα των εμβολίων.

«Θέλει η Επιτροπή να χάσει τώρα πολύτιμο χρόνο και στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού; Ούτως ή άλλως, όποιος ολοκληρώνει – ανάλογα με το εμβόλιο – τον εμβολιασμό με μία ή δύο δόσεις, παίρνει ένα αποδεικτικό για αυτό. Γιατί όχι λοιπόν και ένα ηλεκτρονικό έγγραφο με πανευρωπαϊκή ισχύ και αναγνώριση;», διερωτάται ο συντάκτης και σχολιάζει ότι το επιχείρημα ότι υπάρχει ήδη μια τέτοια βεβαίωση, με τη μορφή του κίτρινου διαβατηρίου εμβολίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρακάμπτει το ζήτημα, καθώς το συγκεκριμένο διαβατήριο δεν είναι ασφαλές σε πλαστογραφία, δεν φέρει καν φωτογραφία του κατόχου και ως μη αναγνώσιμο από μηχάνημα, είναι εξαρχής ακατάλληλο.

Προτείνει δε ένα αποδεικτικό εμβολιασμού χρηστικό σε ψηφιακές διαδικασίες, υπό την μορφή π.χ. ενός κωδικού QR, το οποίο θα μπορούσαν όλοι να έχουν στο «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι και η ένσταση σχετικά με το ότι πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί ποια δικαιώματα θα εξασφαλίζει ένα τέτοιο πιστοποιητικό «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» και εκτιμά ότι πρέπει να αρχίσει τώρα η έκδοσή του μετά τον εμβολιασμό, ενώ οι διευκολύνσεις που θα παρέχει μπορούν να καθοριστούν αργότερα, όταν π.χ. θα έχει διευκρινιστεί εάν οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πράγματι κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αν περιμένει κανείς μέχρι τότε, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «θα πρέπει αργότερα να αναζητήσει εκ νέου τους ήδη εμβολιασμένους και να τους καλέσει για την έκδοση εγγράφων – ένα παράλογο γραφειοκρατικό κόστος».

Οι εμβολιασμοί «εξελίσσονται ήδη με αρκετή καθυστέρηση. Όποιος τελικά παίρνει σειρά, πρέπει τουλάχιστον να περιμένει ότι θα πάρει, εκτός από την ένεση και ένα τουλάχιστον πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο αποδεικτικό εμβολιασμού, το οποίο στο μέλλον ενδεχομένως να διευκολύνει τα ταξίδια του. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να καθυστερεί, η Ευρώπη κινδυνεύει με μια “κουρελού” διαφόρων εγγράφων και βεβαιώσεων, σε καμιά εικοσαριά διαφορετικές γλώσσες. Αυτό σημαίνει απογοήτευση αντί ελευθερίας για ταξίδια», καταλήγει ο συντάκτης στο σχόλιό του.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ