don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

H Fed για τα επιτόκια, ιταλικό βέτο για ESM, ο “χρήσιμος” Τειρεσίας, το placement της Helleniq Energy, Αττική Οδός και Εγνατία, η ώρα του ΑΔΜΗΕ και νέα πτήση για τα “Προεδρόχαρτα”

*Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε 5,1% στα 64,3 δισ. δολάρια. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στα 64,2 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο. Αυτό είναι βασικά εκείνο που αναζητούν οι αγορές καθώς η πιο αδύναμη απασχόληση μειώνει την απειλή του πληθωρισμού…, σημειώνει ο Πήτερ Καρντίλο (Spartan Capital Securities). Το…οξύμωρο, αδύναμη οικονομία=χαμηλός πληθωρισμός= άνοδος στα χρηματιστήρια. Οι traders έχουν σχεδόν προεξοφλήσει (90%- 10%) ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, βλέπουν πιθανότητα 59% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις κινήσεις στην αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων.

*O Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν την παροχή επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία χθες Τετάρτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πως, μια νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε επίθεση της Μόσχας και κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου 2024. Έχουν να δουν (και) οι αγορές…

*Σιγά μην κάθονταν οι Ιταλοί με “σταυρωμένα χέρια”. Η κυβέρνηση Μελόνι δεν προτίθεται να επικυρώσει την αλλαγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες, τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters. Μάλιστα τώρα, που απέναντι στην Μελόνι δεν είναι οι Μέρκελ-Σόιμπλε, αλλά η…τρικολόρ του Βερολίνου. Προχθές ήταν η Μαδρίτη με την δική της αναθεωρημένη-συμβιβαστική πρόταση, χθες η Ρώμη με τις διαρροές για ενδεχόμενο “ΝΟ”. Και το Παρίσι; ή μήπως οι άλλοι 2 ενεργούν σαν…proxy του Μακρόν; Η Αθήνα; δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει άμεσα, άλλωστε την προσεχή Παρασκευή θα αποπληρώσει (πρόωρα) κάπου 5,5 δισ. διακρατικών οφειλών από το πρώτο μνημόνιο (Greek Loan Facility). Πάντως, αυτό που “καίει” άμεσα την κυβέρνηση είναι η επίσκεψη Ρ.Τ Ερντογάν, ολιγόωρη και μακάρι “ολίγη” γενικώς, γιατί ειδάλλως δεν αποκλείεται να ενταθούν τα “εσωκομματικά” στην κυβερνώσα παράταξη. Γιατί άλλο το “Ηλθον, είδον και ενίκησα…” του Καίσαρα, και άλλο το θυμόσοφο “ήλθον, είδον και απήλθον…”

*Προχθές ήταν η BofA που “έβλεπε” ανάπτυξη 1% για την ελληνική οικονομία, το 2024. Σχετική αναφορά της DeA, καθότι η διαφοροποίηση (επί τα χείρω) σε σχέση με το consensus των αναλυτών για 2% δεν είναι αμελητέα. Χθες ήταν η Deutsche Bank, που σε έκθεση της προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2%. Χαμηλότερος μεν από το μέσο όρο πλην όμως ο υψηλότερος-συγκριτικά- στην ευρωζώνη με δεύτερη με 1% την Ισπανία. Προς ώρας δεν προκύπτει επιβεβαίωση των αναθεωρημένων προς τα κάτω προβλέψεων ούτε της BofA ούτε της Deutsche Bank. Απεναντίας, θεωρώντας “καθρέφτη” την αγορά ομολόγων, ήταν ομολογουμένως θεαματική η μείωση της απόδοσης για το ελληνικό 10ετές έναντι των αντίστοιχων της Ισπανίας και Γαλλίας.

*Ανέλυε προ καιρού ο Βασίλης Γούλας γιατί ο στόχος του ΟΔΔΗΧ δεν είναι η σύγκλιση του κόστους (του ελληνικού χρέους) με το γαλλικό και μου φαινόταν υπεραισιόδοξο. Κι όμως. Επειδή πολλά ειπώθηκαν σχετικά με τον ρόλο της “Τειρεσίας” είναι ξεκάθαρο πως, τα δεδομένα εξυπηρετούν και τον ίδιο τον υποψήφιο δανειολήπτη, καθώς έχει, όποτε το ζητήσει, πλήρη εικόνα της πιστοληπτικής του ικανότητας και των υποχρεώσεων που μπορεί στην πραγματικότητα να αναλάβει βάσει των διαθέσιμων εισοδημάτων του, αποφεύγοντας την υπερχρέωση. O Τειρεσίας είναι πια ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων μιας και η αναλυτική πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ιδιώτες και επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν. Σε λίγο και από το κινητό σου θα μπορείς να πάρεις το πιστωτικό σου προφίλ και να το δώσεις όπου εσύ επιθυμείς προκειμένου να διευκολύνεις την οποία συμφωνία.

*Συνολικά 32.200.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Orilina Properties διατέθηκαν στη δημόσια προσφορά, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη. Η τελική τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών της Εταιρείας ορίστηκε σε €0,95 ανά μετοχή.

*Σήμερα είναι το placement της Helleniq Energy: αναλογικά η διάθεση από τους 2 βασικούς μετόχους ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ θυμίζοντας πως σύμφωνα με τα ποσοστά τους (η πλευρά Λάτση ελέγχει το 47,12%, το Ταμείο 35,48%) η σχέση διαμορφώνεται σε 60%-40% αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι στο σχήμα των συνδιοργανωτών της διάθεσης συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και οι Euroxx, Pantelakis και Axia, αρχική πρόθεση ήταν να μη δοθεί δυνατότητα εγγραφών σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, με εξαίρεση όσους συγκαταλέγονται στους ειδικούς επενδυτές. Με άνοδο 4,30% στα 7,77 ευρώ- προκειμένου να διαμορφωθεί το “μαξιλάρι” ανάλογο του discount διάθεσης. Υπολογίζεται σε 5% έως 10% ανάλογα με την ζήτηση. 

*Είδα το θέμα για το success story της Μαρίνας Φλοίσβου, του Απόστολου Σκουμπούρη, θα ήθελα να δω και τη μετοχή της Lamda Development να ξεπερνά τα 7 ευρώ. Έως τα 6,99 ευρώ στην χθεσινή συνεδρίαση, τεχνικά προσομοιάζει με διόρθωση για αντίδραση προς το υψηλό των 7,42 ευρώ.

*Επειδή “Αττική Οδός” και “Εγνατία” είναι δύο μείζονα projects θα περιοριστώ στις εκτιμήσεις του γνώστη (και ειδικού) Δημήτρη Πολίτη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ: προσδοκούσε να πήγαινε ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο σε 6-7 μήνες, καθώς προηγούνταν η προετοιμασία με τα χρηματοδοτικά έγγραφα κ.λπ., ωστόσο, έβαζε και την παράμετρο της προσφυγής. Η οποία, προφανώς θα φέρει καθυστερήσεις. Κατά συνέπεια, το test της ομαλής διαδοχής από έναν παραχωρησιούχο σε άλλο (στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), όπως το είπε, έχει τα ερωτηματικά του. Όσον αφορά στην Εγνατία, ο ίδιος επανέλαβε ότι πρόκειται για μια σύνθετη παραχώρηση, με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο (π.χ. κάθετοι άξονες, συντήρηση), για «βαριά» θέματα όσον αφορά στη χρηματοδότηση και το τεχνικό σκέλος, που δηλαδή απαιτούσαν χρόνο. Πάντως, σημείωσε ότι έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση (και με τεχνικό, χρηματοδοτικό σκέλος) και ελπίζει, μαζί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, στο τέλος πρώτου τριμήνου 2024 να έχουμε εξελίξεις. Βέβαια, απαιτείται και η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή κ.λ.π Το τελευταίο είναι περισσότερο διαδικαστικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα.

*Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη τρίτου 3μηνου/9μηνου ο ΑΔΜΗΕ. Για πολλοστή φορά η DeA θα επισημάνει ότι από την στιγμή που ανέλαβε ουσιαστικό (πρωτεύοντα) ρόλο στο project του EurAsia Interconnector απέκτησε και ισχυρούς επενδυτικά ενδιαφερόμενους. Και διαβάζοντας τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για το Ισραήλ (σ.σ. πως εάν αντιμετωπίσει τακτικό στρατό θα συντριβεί) προεξοφλείς πως όλο και θα επιταχύνεται ο σχεδιασμός για την διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας. Έτσι όπως αναθεωρεί την προοπτική συμμετοχή της στον νέο “Δρόμο του Μεταξιού” η κυβέρνηση Μελόνι, βλέπω και την Ιταλία να διασυνδέεται τελικά. Όλο και προς την Ουάσιγκτον συγκλίνει η Ρώμη, καλό και για την Αθήνα αυτό, εάν το χειριστεί σωστά το Μαξίμου.

*Στο 3,70% διαμορφώθηκε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 375 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην αντίστοιχη δημοπρασία στις αρχές Σεπτεμβρίου η απόδοση ήταν στο 3,81%. Στο σχέδιο για να αξιοποιηθεί το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ο Βασίλης Γούλας έχει αναφερθεί από την Δευτέρα, θαρρώ.

*Σήμερα στις 11.00′ η ενημέρωση των θεσμικών από το team της Ideal Holdings, για τις προοπτικές, το ομόλογο κ.λ.π. Λίγο αργότερα (14.00′) το γεύμα ενημέρωσης με τους εκπροσώπους του Τύπου. Όλο και κάποια είδηση θα βγει.

*Στις ειδήσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου αναφερόταν προχθές η DeA από νωρίς. Δεν το είχα φανταστεί πως, θα κάνει νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Intrakat, άμεσα. Με άνοδο 3,16% στα 3,76 ευρώ και συναλλαγές 732 χιλ. τμχ. Και με αρκετές προσυμφωνημένες εντολές.

*Στα 77,9 εκατ. η αξία συναλλαγών στην χθεσινή συνεδρίαση, τα 7,5 εκατ. με πακέτα. Σε μόλις 2 μετοχές Εθνική και Jumbo περί τα 18 εκατ. Με το που επέστρεψε από το Λονδίνο ετοιμάζει τις αποσκευές του για Νέα Υόρκη. Από το Greek Investment Conference στο αντίστοιχο της Capital Link. Ποιος; ελάτε τώρα “βουλωμένο γράμμα” διαβάζετε…

*Μας γνωστοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως όλες οι υποθέσεις ελέγχθηκαν σε ορίζοντα 5ετίας- ΟΚ. Και οι όποιοι φάκελοι έκλεισαν με την σφραγίδα πως είχαν καλώς. Ποια είναι η στήλη για να το αμφισβητήσει.

*Νέα πτήση για τα Προεδρόχαρτα, Intracom Holdings στα 3,05 ευρώ με 6,83%, Intralot στα 1,03 ευρώ με 7,29%, ΚΛΜ στα 1,47 ευρώ με 6,52%. Κέκρωψ στα 1,86 ευρώ με 2,20%. Δηλαδή σε όποιο “χαρτί” συμμετέχει ο Πρόεδρος- με πλειοψηφικό ή μειοψηφικό ποσοστό- ενισχύεται. Ακόμη και στην Intrakat όπου έχει κρατήσει ένα 5% του μ.κ έτσι για να βρίσκεται. Άριστες οι σχέσεις της πλευράς του Προέδρου με τους μετόχους της Intrakat. Είναι και το “Ξενοδοχείο” της Κολοκοτρώνη, είναι και ο Milos, θα είναι και η Μύκονος. Θα έχει να σας εξιστορεί η DeA, από Άνοιξη και μετά-πρώτα ο Θεός- τα ωραία. Είπαμε Intracom Properties.

*Αυτοί στην “Ακρίτας” θα πρέπει να ανακάλυψαν…πετρέλαιο, αντί για ξυλεία. Δεν το περίμενα πως μία αναδιάρθρωση υποχρεώσεων θα μπορούσε να κάνει…πύραυλο το “χαρτί”. Απόδοση 67,83% σε μία εβδομάδα, ούτε του…

*Είχαμε επισημάνει ότι η Interlife έχει απομείνει ως η μόνη ασφαλιστική εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑ. Από έναν κλάδο που άλλοτε είχε ονόματα μεγέθους μίας ΕΕΓΑ, μίας Ευρωπαϊκής Πίστης ή και Interamerican τον παλιό καλό καιρό, κ.ο.κ. Τώρα, ολόκληρος ο ασφαλιστικός κλάδος εκπροσωπείται μόνον από την θεσσαλονικιώτικη εταιρεία. Καθ’ όλα εξαιρετική, για αυτό και μας είχε κινήσει την προσοχή, προ μηνός. Δεν θεωρούμε ότι το 13,89% που απέδωσε έκτοτε είναι το “όλον”. Στο “δίπλωμα” θα μπορούσε να συζητά για στρατηγικές συνεργασίες.

*Ποια μετοχή του Mid Cap αποτιμάται περισσότερο του τελευταίου (με όρους χρηματιστηριακής αξίας) του FTSELargeCap, και κατ’ εμέ εποφθαλμιά την θέση του. Μην τα θέλετε και όλα έτοιμα, ψάξτε το λίγο… 

*Αύριο, Παρασκευή, η εισαγωγή & διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Attica Συμμετοχών. Άντε, αξιόπλοη…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask