H Eπιτροπή Αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής βράβευσε τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024” και έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ η Επιτροπή Aθλητών με την Πρόεδρο της Βούλα Κοζομπόλη πέρα από την βράβευση των αθλητών, έστειλε και συμβολικό μήνυμα ότι είναι στο πλευρό όσων παράλληλα με την αθλητική καριέρα, σπουδάζουν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Οι βραβευμένοι ήταν οι εξής:
- Μαργαρίτα Πλευρίτου (Υδατοσφαίριση Γυναικών)
- Ελευθερία Πλευρίτου (Υδατοσφαίριση Γυναικών)
- Χρυσούλα Διαμαντοπούλου (Υδατοσφαίριση Γυναικών)
- Ιωάννα Χυδηριώτη (Υδατοσφαίριση Γυναικών)
- Ανδρέας Βαζαίος OLY (Κολύμβηση)
- Κριστιάν Γκολομέεβ OLY (Κολύμβηση)
- Γιάννης Φουντούλης OLY (Υδατοσφαίριση ανδρών)
- Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς OLY (Υδατοσφαίριση ανδρών)
- Μάνος Ζερδεβάς OLY (Υδατοσφαίριση ανδρών)
- Παναγιώτης Τζωρτζάτος (Υδατοσφαίριση ανδρών)
- Νίκος Παπανικολάου (Υδατοσφαίριση ανδρών)
- Άννα Ντουντουνάκη OLY(Κολύμβηση)
- Απόστολος Χρήστου OLY (Κολύμβηση)
- Ευαγγελία Πλατανιώτη OLY(Καλλιτεχνική Κολύμβηση)
- Σοφία Μαλκογεώργου (Καλλιτεχνική Κολύμβηση)
- Θεοδώρα Γκουντούρα OLY (Ξιφασκία)
- Αντιγόνη Ντρισμπιώτη OLY(Στίβος)
- Γεώργιος Μπούγλας (Ποδηλασία Δρόμου)
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος μιλώντας προς τους αθλητές είπε: “Ως πρώην αθλητής γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι, να είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου και να διεκδικείς μία σημαντική διάκριση. Απαιτούνται θυσίες και σκληρή προετοιμασία, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική.
Σε ένα τόσο επιβαρυμένο πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων λοιπόν, είναι δύσκολο να βρει κανείς τον χώρο και τον χρόνο για οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι φυσικά αδύνατο, αλλά γνωρίζω καλά πόση προσπάθεια χρειάζεται. Όλοι εσείς έχετε αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, εάν έχετε πίστη, θέληση και αγάπη γι΄αυτό που κάνετε. Μόνο τότε μπορείτε να συνδυάσετε μία σπουδαία αθλητική καριέρα με την ολοκλήρωση των σπουδών.
Παράλληλα δίνετε και το παράδειγμα στους συναθλητές σας, ότι εάν το πιστέψουν μπορούν να βάλουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού επαγγελματικού μέλλοντος”.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΕΟΕ κα Βούλα Κοζομπόλη επισήμανε: “Η διπλή σταδιοδρομία των αθλητών υψηλού επιπέδου γνωστή και ως “Dual Career” είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο όλους μας και σε όλο τον κόσμο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέσω της Επιτροπής αθλητών της που έχω την τιμή να είμαι Προέδρος, αναγνωρίζοντας ποσό σοβαρό είναι το θέμα για τους αθλητές μας έχει αναλάβει δράση τα τελευταία χρόνια με 2 προγράμματα που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση, την καθοδήγηση αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη και βοήθεια στους αθλητές μας γύρω από την διπλή σταδιοδρομία.
Το πρώτο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με άλλες 4 Ολυμπιακές επιτροπές και έχει ως στόχο τη γνώση, τη σημασία και την ενθάρρυνση των διακεκριμένων αθλητών να διαχειριστούν τα θέματα διπλής σταδιοδρομίας. Το 2ο πρόγραμμα αφορά την προσωπική υποστήριξη σε κάθε αθλητή μας τόσο για την επιλογή σπουδών όσο και την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση σε συνεργασία με την εργασιακή μας ψυχολόγο κα Νικολοπούλου Χριστίνα.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε επίσης εδώ, για να βραβεύσουμε τα λαμπρότερα απτά παραδείγματα διπλής σταδιοδρομίας, τους αθλητές μας που έχουν πάρει ήδη την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι και έχουν αποκτήσει Πανεπιστημιακούς και πολλοί απ’ αυτούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών!”.
Η εκδήλωσε έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προώθηση της διπλής σταδιοδρομίας “Olympic Committees for Dual Career – OCDC”. Η υπεύθυνη του Γραφείου ευρωπαϊκών έργων της ΕΟΕ, κα Γεωργία Παπαθανασίου, παρουσίασε τα παραδοτέα του OCDC.
Ένα εξ αυτών είναι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 5 χώρες των εταίρων για την καταγραφή της γνώσης, των αναγκών και των προσδοκιών των αθλητών υψηλού επιπέδου σε θέματα διπλής σταδιοδρομίας. Το δεύτερο είναι το εκπαιδευτικό υλικό που διαμορφώθηκε προς όφελος των εν ενεργεία διακεκριμένων αθλητών/τριών αλλά και όσων έχουν αποσυρθεί από τον πρωταθλητισμό. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά, ανοιχτό σε όλους και για την εγγραφή στη σχετική πλατφόρμα απαιτείται μόνο το προσωπικό email και ένας κωδικός πρόσβασης που ορίζει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.