Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣH μεγάλη πτώση διεθνώς, ο ανασχηματισμός που δεν έπεισε και η συνέχεια...

H μεγάλη πτώση διεθνώς, ο ανασχηματισμός που δεν έπεισε και η συνέχεια στο Χ.Α.

Τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό έφερε στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ένα αποτέλεσμα που αποδοκίμασε τους εκφραστές της επίσημης ευρωπαϊκής πολιτικής και έδωσε μεγάλη δύναμη στις ακραίες φωνές, την άκρα δεξιά και όσους πρεσβεύουν αντισυστημικές δοξασίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως έχει η Γαλλία καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε πολιτική κρίση, με τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου, λαμβάνοντας ένα εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο συνδυασμός της Λεπέν έχει ισχυρό momentum κάτι που φέρνει γενική… επιστράτευση σε όλες τις κεντρώες και κεντροαριστερές δυνάμεις της συγκεκριμένης χώρας, όμως οι δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως τις εκλογές, είναι χρόνος που θα υποφέρει η γαλλική οικονομία και πιθανότατα μαζί της και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αλλά και τα χρηματιστήρια.

Οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι “το γαλλικό spread έχει πιάσει υψηλό 17 ετών και η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για τη Χώρα”, με τη διαφαινόμενη νίκη της ακροδεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν, έφεραν ντόμινο χθες σε όλες τις αγορές και εκτόξευσαν τα γαλλικά ομόλογα.

Ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε χθες κατά 2,66% πέφτοντας στις 7.5003,27 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 1,44% πέφτοντας στο όριο των 18.000 μονάδων, με κλείσιμο στις 18.002,02 μονάδες. Εξαιρετικά μεγάλη πτώση κατέγραψε και ο δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου FTSE MIB ο οποίος έχασε 944,64 μονάδες ή ποσοστό 2,81% κατρακυλώντας στις 32.665,21 μονάδες. Μικρότερη πτώση 0,21% είχε ο βρετανικός FTSE 100, o ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατα 0,67%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε απώλειες 0,97% στις 511,05 μονάδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος πανευρωπαϊκά δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με τον EuroStoxx Banks να πραγματοποιεί τη χειρότερη εβδομάδα του τρέχοντος έτους και κορυφαίες μετοχές όπως ΒΝΡ Ρaribas, Credit Agricole, UniCredit, Deutsche Bank κ.α. να καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Μάλιστα, ο γαλλικός κολοσσός ΒΝΡ Ρaribas σε επίπεδο πενθημέρου είχε πτώση άνω του 12%.

Δεν αντέδρασε θετικά στον ανασχηματισμό το Χ.Α.

Εντός αυτού του κλίματος και με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει σημάδια πανικού και μεγάλου σοκ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επισπεύδοντας τον ανασχηματισμό υπό την πίεση των Μέσων Ενημέρωσης, το ελληνικό χρηματιστήριο βούλιαξε για τα καλά, λαμβάνοντας μηνύματα που δεν βοηθούν στην ψύχραιμη διαχείριση από την πλευρά των επενδυτών.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα διακυβέρνησης, καθώς οι εκλογές είναι σε τρία χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, εντούτοις τα μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μολονότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτικό πρόβλημα ούτε υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα, εντούτοις καμιά θετική επίδραση δεν είχε ο ανασχηματισμός, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 11:30 π.μ. με την αγορά τότε να κινείται ισορροπητικά, όμως έκτοτε κρέμασε σε μεγάλες απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο χαμηλό ημέρας.

Το πως θα διαβάσει η αγορά τις εξελίξεις και τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης μένει πλέον να φανεί την επόμενη εβδομάδα, όπου μετά τη μεγάλη πτώση αυτού του πενθημέρου πρέπει να βγάλει αντίδραση αυτοσυντήρησης, ώστε να μην χάσει τις 1.400 μονάδες.

Μεγάλη πτώση στο όριο των 1.400 μονάδων

Χθες ο Γ.Δ. κατήλθε στις 1.406,91 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,19%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν σιτς 1.406,39 μονάδες (-2,23%). Ο Mid Cap έκλεισε στις 2.252,25 μονάδες με πτώση 1,58% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,51%, με τον τραπεζικό δείκτη να καταποντίζεται σε ποσοστό -3,47% πέφτοντας στις 1.240,86 μονάδες, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 1.234,18 μονάδων (-3,99%).

Μάλιστα η χθεσινή πτώση ήρθε με κλιμάκωση του τζίρου που ανήλθε στα 141,42 εκατ. ευρώ, με τα 128,1 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 71,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 7,27 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή των συναλλαγών η Eurobank με 20,7 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς διακίνησε 19 εκατ. ευρώ, η Εθνική 16,1 εκατ. και η Alpha Bank 15,6 εκατ. ευρώ.

Στον Large Cap απώλειες άνω του 4% είχαν οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, άνω του 3% έχασαν οι ΔΕΗ, Viohalco και Τιτάν, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Motor Oil, ElvalHalcor, HelleniQ Energy, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Quest Συμμετοχών, Aegean Airlines και Mytilineos.

Στον Mid Cap πτώση 4,78% είχε η Ideal Holdings, -4,42% η Αλουμύλ, ενώ μεγάλες απώλειες είχαν μετοχές όπως Profile, Fourlis, AVAX, Κρι Κρι, Premia, Τεχνική Ολυμπιακή, ΑΔΜΗΕ, AustriaCard κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 111 μετοχές έκλεισαν με πτώση και μόλις 18 με άνοδο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ