Θα είναι η Τρίτη 12 Ιουλίου η ημέρα που η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα σπάσει για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια και ουσιαστικά για πρώτη φορά από την «γέννηση» του ευρώ το «1 προς 1»;
Η ημέρα ξεκίνησε με το ταμπλό στο… κόκκινο για το ευρώ και την ισοτιμία να κινείται πριν από λίγο στο 1,0001. Είναι θέμα ωρών ή ημερών; Μικρή σημασία έχει. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι μπαίνουν σε μια «καταιγίδα» (δανεική η λέξη από τους αξιωματούχους τουEurogroup) με το νόμισμά τους αδυνατισμένο κάτι που πρακτικά ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά της ενεργειακής κρίσης καθώς καθιστά το καύσιμο (είτε μιλάμε για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο) ακόμη ακριβότερο.
Να λοιπόν ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές στην Ελλάδα δεν βλέπουν ταχύτερη αποκλιμάκωση στην τιμή της αμόλυβδης. Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει κατά περίπου 18 δολάρια το βαρέλι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες δηλαδή από τα 120 στα 102 δολάρια. Αυτό συνιστά πτώση 15%. Έχουν υποχωρήσει οι τιμές λιανικής της αμόλυβδης κατά 15%; Προφανώς και όχι. Πρώτον διότι… οι φόροι δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο και δεύτερον διότι το εξασθενημένο ευρώ που έχει χάσει το… 15% της αξίας του μέσα σε έναν χρόνο, περιορίζει το όφελος από την μείωση της ονομαστικής τιμής.
Ο λόγος της διολίσθησης του ευρώ είναι προφανής: Η FED κινήθηκε επιθετικά όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων ενώ η Ευρώπη και η ΕΚΤ διστάζουν καθώς η απειλή της ύφεσης ή ακόμη και του στασιμοπληθωρισμού είναι πλέον παραπάνω από ορατή. Έτσι, το ευρώ, δεν έχει υποχωρήσει μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι του κινεζικού νομίσματος και πολύ περισσότερο συγκριτικά με το ρωσικό ρούβλι που είναι πλέον το νόμισμα στο οποίο πωλείται το φυσικό αέριο. Σε σχέση με πέρυσι, η ισοτιμία του ευρώ με το ρούβλι έχει πέσει κατά 29%.
Υπάρχει βεβαίως και η άλλη διάσταση: ενώ ότι εισάγεται από χώρες που τιμολογούν σε δολάριο, γουαν ή ρούβλι γίνεται πολύ ακριβότερο, το ελληνικό τουριστικό προϊόν γίνεται αυτομάτως πιο «φθηνό» άρα και πιο ανταγωνιστικό για όποιον εισπράττει σε δολάρια. Να γιατί οι αμερικανοί ναύτες που αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη προ ημερών, βρήκαν πολύ καλές τις τιμές της πόλης σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.