Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH επένδυση 15 εκατ. ευρώ της Alumil στο Κιλκίς, τα «πράσινα» έργα...

H επένδυση 15 εκατ. ευρώ της Alumil στο Κιλκίς, τα «πράσινα» έργα και το αλουμίνιο

Διαρκής βελτίωση μεγεθών τα τελευταία χρόνια, τακτοποίηση δανείων με τις τράπεζες μέσα από «σκληρό» μνημόνιο, επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη που είχε κλείσει το 2013, αλλά και ισχυρά συμβόλαια με ξένους ομίλους για την παροχή νέας γενιάς τελικών προϊόντων αλουμινίου χαρακτηρίζουν την πορεία της εταιρείας Αλουμύλ Μυλωνάς, που έχει επιστρέψει για τα καλά.

Η εταιρεία πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία από το 2008 έως και το 2018 με τον δανεισμό να «πνίγει» κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, όμως η συμφωνία με τις τράπεζες το 2021 που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και το status quo στον ιστορικό όμιλο.

Η εταιρεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση – σε Ελλάδα και διεθνώς – από το 2008 και εντεύθεν, κάτι που είχε αντανάκλαση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, που από περίπου 37 εκατ. το 2008, έπεσαν στα 5 εκατ. το 2014.

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης του διαρκούς «πολέμου» στη βιομηχανία, ασφαλώς και αξίζει μνείας η εταιρεία που αποτελεί την κορυφαία ελληνική πολυεθνική στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, με δεκάδες θυγατρικές και παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον πλανήτη. Πρόκειται για εταιρεία που διατηρεί 32 θυγατρικές, καθώς και 12 εργοστάσια στην Ευρώπη με τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων ανέρχονται σε ποσοστό 80% των συνολικών της πωλήσεων!

Για το 2024 η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ανακοίνωσε νέες στρατηγικές επενδύσεις, με κυριότερη τις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς όπου στοχεύει να δημιουργήσει νέα σύγχρονη μονάδα.

Στο Κιλκίς η επένδυση της Αlumil αφορά τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης που θα προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση και ιχνηλασιμότητα στη διακίνηση υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή. Η εν λόγω επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνάμα, η Alumil προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου (σήμερα, αξιοποιείται το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας). Με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Φιλόδοξο εγχείρημα της Alumil αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της Alumil όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.

Τα εμβληματικά έργα

Διευρύνοντας τη διεθνή της παρουσία της σε νέες, απαιτητικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, η Alumil συμμετείχε σε εμβληματικά έργα, με κορυφαία συστήματα αλουμινίου που συνδυάζουν, υψηλές επιδόσεις και απαράμιλλη αισθητική.

Eνδεικτικά κάποια έργα που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια και «ντύνονται» με συστήματα της εταιρείας, είναι ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης 57 ορόφων «The Butterfly», ένα σύγχρονο τοπόσημο στην πόλη του Βανκούβερ, στο οποίο η εταιρεία προσέφερε λύσεις που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις της «διάφανης» αρχιτεκτονικής, αλλά και το «Riviera Tower», τον υπό κατασκευή πύργο στο Ελληνικό, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ο ψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης της Μεσογείου!

Ανάπτυξη σε αριθμούς

Η ανάπτυξη της Alumil αποτυπώνεται σε αριθμούς, καθώς από το 2018, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, κατορθώνοντας τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει το όριο των 400 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της, ένα ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο. Ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο 2024 έφτασε τα 214,8 εκατ. ευρώ από 195,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας άνοδο 9,7%, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 5% στα 26 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ