Deals και συμφωνίες κλειδώνουν, διαγωνισμοί ολοκληρώνονται και ανατίθενται (βλέπε λιμάνια), projects δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προχωρούν κανονικά, εταιρείες κάνουν road shows στο εξωτερικό. Η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε σε ρυθμούς απόλυτης κανονικότητας ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης σε προεκλογική περίοδο.
Κάτι που αφενός δείχνει σημάδια ωριμότητας από την πλευρά της κοινωνίας, αφετέρου μαρτυρά ότι πλέον το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών δεν είναι αμφίρροπο αλλά σχεδόν «κλειδωμένο».
Μοναδικός αντίπαλος της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι ο… χρόνος, καθώς τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να απορροφηθούν έως το 2026, οπότε τα δεκάδες έργα πρέπει να «τρέξουν» προς την αποπεράτωση.
Όλη αυτή η δραστηριότητα, έχει έντονο αποτύπωμα στο Χρηματιστήριο, το οποίο μετά από πολλά χρόνια μιζέριας και παρακμής, δείχνει να αποκτά αντανακλαστικά και να καθρεφτίζει τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Πετυχαίνοντας διαρκή υψηλά εννέα ετών, με το Γενικό Δείκτη μετά το +12,3% του Μαΐου να βρίσκεται στο +4,11% και τον Ιούνιο, ανεβάζοντας την απόδοση από την αρχή του χρόνου στο +36,45%, είναι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά… ψήφισε. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αλλά και όλες οι δημοσκοπήσεις έκτοτε, έδειξαν ότι η Ελλάδα θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις αυριανές εκλογές.
Ήδη η Ελλάδα έβγαλε μια τετραετία με την ίδια κυβέρνηση δείχνοντας καλά δείγματα γραφής στην οικονομία, την έλκυση επενδύσεων και τη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, ενώ πλέον έχει την ευκαιρία για ακόμη μια τετραετία σταθερότητας στο ίδιο μοτίβο.
Για μια χώρα και μια οικονομία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου όλη την προηγούμενη 12ετία, με μνημόνια, επιτηρήσεις, κίνδυνο εκτροπής στο Grexit, capital controls, δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρώπη, κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου για εβδομάδες και όλα τα υπόλοιπα, η προοπτική μιας (νέας) τετραετίας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης με φιλοεπενδυτικό προφίλ, θεωρείται μια άκρως θετική εξέλιξη.
Το αυτό επιβεβαιώνουν σύσσωμοι και οι ξένοι οίκοι που κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2023, έχουν προβεί σε πάνω από 40 εκθέσεις – αναλύσεις αναβαθμίσεις είτε για το Χ.Α., είτε για επιμέρους μετοχές, ή κλάδους, όπως τις τράπεζες, είτε για την ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα, θεωρείται δεδομένο πως μετά τις εκλογές και αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανεβάζοντας πίστα την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, ύστερα από παραμονή της χώρας στην κατηγορία των junk για περίπου 13 χρόνια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το χρηματιστήριο δείχνει να αποκαθιστά την… τάξη και να επανέρχεται σε αποτιμήσεις που υπήρχαν στα προ κρίσης επίπεδα, πριν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και μπει στα μνημόνια και στην επιτήρηση. Δεκάδες μετοχές βρίσκονται σε πολυετή υψηλά ή σε ιστορικά υψηλά, ασχέτως αν ο Γ.Δ. πλέον δεν έχει την ίδια απεικόνιση με το παρελθόν, λόγω των τεράστιων αλλαγών που έχουν λάβει χώρα από το 2010 και μετά.
Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των ημερών είναι ότι ξυπνά και ένα μεγάλο τμήμα του ταμπλό που για χρόνια βρίσκονταν σε παρακμή, με μηδενικούς όγκους και τζίρους, δεδομένου ότι το 95% της ρευστότητας είχε «κλειδωθεί» στις 25 μετοχές του Large Cap και σε 3-4 του Mid Cap. Πλέον, το παιχνίδι έχει… απλώσει, ενώ μετοχές ακόμη και της ακραίας περιφέρειας ανεβάζουν ρυθμούς, έχοντας δώσει μετά τις πρώτες εκλογές πολύ σημαντικές αποδόσεις.
Παράλληλα, το ξύπνημα μετοχών μικρότερης αποτίμησης επιβεβαιώνει και την επαναδραστηριοποίηση ξεχασμένων κωδικών Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, που αρχίζουν δειλά δειλά να βλέπουν ξανά το Χ.Α. Δεν πρόκειται για μαζικές εισροές και φαινόμενα παράκρουσης του παρελθόντος, απλώς υπάρχουν μερικές χιλιάδες που ξαναεξετάζουν την πιθανότητα να μπουν ξανά στο παιχνίδι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, εγχώρια χαρτοφυλάκια (θεσμικά ή και retail) έχουν εισρεύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων βέβαια είναι από ιδιοκτήτες εισηγμένων.
Τα στατιστικά στοιχεία του Χ.Α. έδειξαν πως οι Έλληνες επενδυτές έριξαν στο σύστημα κεφάλαια 72,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ το Μάιο πόνταραν 95 εκατ. ευρώ, με σημαντικό τμήμα αυτών να έρχεται στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, μετά τις εκλογές. Επίσης, το Μάιο δημιουργήθηκαν 1.128 νέοι κωδικοί και τον Απρίλιο 937, δηλαδή συνολικά το δίμηνο 2.065 νέοι κωδικοί. Νούμερο που δεν αντέχει σε σύγκριση με τα προ 15ετίας ή (πολύ περισσότερο) με τα προ 20ετίας δεδομένα, όμως είναι ένα στοιχείο ενθαρρυντικό.