Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH πολιτική «ντρίπλα» με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

H πολιτική «ντρίπλα» με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οι επαγγελματίες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και να βάλουν κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «τσουβαλιάζει» όλους τους αυτοαπασχολούμενους θεωρώντας τους εκ των προτέρων φοροφυγάδες.

Και η κυβέρνηση φαίνεται να σηκώνει το γάντι: είναι ειλικρινές ότι βγάζει ένας επαγγελματίας λιγότερο από τον ανειδίκευτο εργάτη; Ας το δηλώσει, δεν θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα αρκεί να ελεγχθεί για να αποδείξει ότι οι δαπάνες που επικαλείται είναι πράγματι επαγγελματικές και ότι δεν υπάρχει «κρυμμένο εισόδημα».

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική «ντρίπλα» καθώς είναι σαφές ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα θελήσουν να μπουν σε διαδικασία φορολογικού ελέγχου για να μην πληρώσουν τον ελάχιστο φόρο. Άρα, θα εξασφαλιστεί ένα «πολιτικό επιχείρημα» (του τύπου αν νομίζετε ότι δεν έχετε να κρύψετε κάτι και είστε ειλικρινείς γιατί να φοβάστε τον έλεγχο) χωρίς πραγματικό δημοσιονομικό κόστος καθώς είναι κοινό μυστικό στην πιάτσα ότι με τον ελεγκτή και τις δαιδαλώδεις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν… μπλέκεις.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στις επιτροπές της Βουλής θα εμπεριέχει και άλλες αλλαγές. Για παράδειγμα, θα λαμβάνεται υπόψη αν το επάγγελμα είναι εποχικό, θα συνυπολογίζεται αν υπάρχει άτομο με αναπηρία στην οικογένεια ενώ διορθώσεις αναμένονται και στο κριτήριο του τζίρου της επιχείρησης.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στο να συνυπολογίζεται και το οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή, να γίνει κατανοητό ότι αν το εισόδημα του συζύγου επαρκεί για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών, δεν μπορεί να τεκμαίρεται ότι ο άλλος σύζυγος είναι ανειλικρινείς επειδή δεν εμφανίζει τουλάχιστον 10920 ευρώ τον χρόνο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ