Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH ξεχωριστή περίπτωση του ΟΤΕ

H ξεχωριστή περίπτωση του ΟΤΕ

Συνεχίζει να επελαύνει στα τερματικά του Χ.Α. η μετοχή του ΟΤΕ, έχοντας μακράν την πλέον σταθερή και αξιόπιστη συμπεριφορά σε όλη την αγορά, ενώ την ίδια ώρα ο όμιλος βρίσκεται στην καλύτερη από κάθε άποψη φάση της ιστορίας του και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η μετοχή παραμένει σταθερή ακόμη και στις τελευταίες εξαιρετικά δύσκολες συνεδριάσεις, ενώ χθες – ενδοσυνεδριακά – ο όμιλος ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση και την Coca Cola HBC, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά από 12 και πλέον χρόνια! Η μετοχή του ΟΤΕ την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 18,26 ευρώ που αποτελούν νέα υψηλά 14 ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Ιουνίου του 2008. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα που έχουν δοθεί όλα τα τελευταία χρόνια.

Για να φανεί μια τάξη μεγέθους, θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουνίου του 2008, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ήταν στις 4.100 μονάδες, ενώ τώρα βρίσκεται στις 866 μονάδες!

Η μετοχή του ΟΤΕ κερδίζει 10,37% φέτος, ενισχύθηκε 23,3% το 2021, ενώ συνολικά την τελευταία 10ετία και από το ιστορικό χαμηλό των 1,13 ευρώ στις 5 Ιουνίου 2012 (λίγο πριν τις τότε εκλογές και εν μέσω κινδύνου Grexit) ενισχύεται σε ποσοστό 1.488%! Η πορεία της μετοχής, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντικατοπτρίζει την πορεία του ομίλου σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Εξαιρετικά αποτελέσματα, υψηλό μέρισμα, μείωση δανεισμού, διαρκής αύξηση ελεύθερων ταμιακών ροών, εκσυγχρονισμός υπηρεσιών και είσοδος σε νέες αγορές και προϊόντα όπως οι υπηρεσίες τεχνολογίας προς τρίτους (data centes και άλλα έργα πληροφορικής) και η επιτάχυνση επενδύσεων 5G, είναι οι παράγοντες που υφαίνουν την ποιότητα του ομίλου ΟΤΕ, που πλέον είναι μια περίπτωση case study διεθνώς.

Από το… βαθύ δημόσιο σε έναν σύγχρονο όμιλο

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019, ο ΟΤΕ δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο κάτω του 1%, πετυχαίνοντας το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ ελληνική εταιρεία, καταφέρνοντας συνάμα να δανείζεται πιο φθηνά και από το ελληνικό κράτος, αρκετοί εγχώριοι αλλά και διεθνείς αναλυτές ξαφνιάστηκαν.

Όσοι όμως έχουν παρακολουθήσει την πορεία του οργανισμού την τελευταία 12ετία της κρίσης και το πως μετασχηματίστηκε από μια βαθιά κρατική επιχείρηση – με ό,τι συνεπάγεται αυτό – σε έναν όμιλο εκ των κορυφαίων της Ευρώπης στον κλάδο του, ξέρουν ότι αυτή η επίδοση, είναι το αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου management.

Τι έκανε ο ΟΤΕ από το 2008 όταν και ιδιωτικοποιήθηκε; Εφάρμοσε ένα πολυσχιδές «μνημόνιο» σε όλα τα επίπεδα. Νοικοκύρεψε όλη τη διάρθρωσή του, αναδιάταξε και αναβάθμισε το στελεχιακό δυναμικό του, εκσυγχρόνισε τις υποδομές του, προχώρησε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, μείωσε το δανεισμό του.

Ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ο ΟΤΕ είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες, με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς. Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ο Όμιλος ΟΤΕ, υπό τη διοίκηση Τσαμάζ, άλλαξε ριζικά.

Υλοποίησε με επιτυχία τη στρατηγική μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας. Εκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες του, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές και άλλαξε την κουλτούρα του. Συνάμα, εκσυγχρόνισε όλες τις υποδομές του, προσφέροντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες, σ’ έναν κλάδο που οι εξελίξεις «τρέχουν» με ασύλληπτους ρυθμούς.

Ο Μ. Τζαμάζ πέτυχε να αλλάξει «αναίμακτα» τον οργανισμό, καταφέρνοντας να πείσει όλο το στελεχιακό δυναμικό, ότι οι προσαρμογές στη νέα εποχή ήταν ζήτημα επιβίωσης της εταιρείας. Κατάφερε να ελκύσει εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά, που του έδωσαν δυναμική και αποτέλεσαν «γέφυρα» μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή.

Μέσα στην κρίση ο ΟΤΕ συνέχισε να επενδύει σε υποδομές, συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Λάνσαρε καινοτόμα προϊόντα και υψηλές ταχύτητες internet (VDSL, 4G/4G+), και δραστηριοποιήθηκε σε νέες αγορές (τηλεόραση, ICT κ.λπ.). Συνολικά, τη δεκαετία που μας πέρασε ο Όμιλος επένδυσε συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Οι επιδόσεις του Ομίλου στη δεκαετία είναι χαρακτηριστικές: ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε άνω του 80% και από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2010 έπεσε στα 775,6 εκατ. εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στα 520 εκατ. ευρώ χωρίς τις μισθώσεις, ενώ συνάμα έχει μειωθεί και το λειτουργικό του κόστος κατά 30% την ίδια δεκαετία. Ποσοστό μείωσης που, για τέτοιο μέγεθος ομίλου, είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Πλέον, ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ είναι επίτευγμα και παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη του πως μπορεί μια εταιρεία – παρ’ ότι τη «δέρνουν» όλες οι αρρώστιες του κρατικού μηχανισμού – να μετατραπεί σε μια καλοδουλεμένη μηχανή παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών, σε έναν κλάδο υψηλών απαιτήσεων. Έτσι, έφτασε σήμερα ο ΟΤΕ να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη, όπως πλείστες εκθέσεις διεθνών οίκων επιβεβαιώνουν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ