Ο πρώτος οίκος που βγάζει την Ελλάδα από την κατηγορία junk ύστερα από περίπου 13 χρόνια είναι ο αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καναδικός DBRS Morningstar, που την Παρασκευή το βράδυ έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα σε όλα τα assets της χώρας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κομβική εξέλιξη και τη σοβαρότερη αλλαγή «πίστας» εδώ και πολλά χρόνια για την ελληνική οικονομία, που αλλάζει το status quo καθώς αναβαθμίζει όλο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα.
Μολονότι η αναβάθμιση έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η οποία μαστίζεται από τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών με τεράστιες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, τις καλλιέργειες και την παραγωγή, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει το δρόμο για να επανέλθει η Ελλάδα στην ελίτ της διεθνούς οικονομικής κοινότητας.
Μάλιστα, ο οίκος κάνει λόγο για «εντυπωσιακό ιστορικό» της χώρας, που διασφαλίζει ότι θα ασκηθεί υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και θα συνεχισθεί η μείωση του δημοσίου χρέους.
Όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο DBRS, αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις του Μακροπρόθεσμου Χρέους Ξένου και Τοπικού Νομίσματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB (υψηλό) σε BBB (χαμηλό). Ταυτόχρονα, η DBRS Morningstar αναβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις ξένου και τοπικού νομίσματος – εκδότη της Ελληνικής Δημοκρατίας από R-3 σε R-2 (μεσαία). Οι προοπτικές σε όλες τις αξιολογήσεις παραμένουν σταθερές».
Έτσι, φεύγει από τον ορίζοντα η απαισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω των φόβων ότι δεν θα γινόταν η αναβάθμιση, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για ισχυρή αντίδραση στο χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση με αιχμή τις τράπεζες, που κατ’ εξοχήν ευνοούνται από την αναβάθμιση. Σημειώνεται ότι μειώνεται κατά 40% το κούρεμα των ομολόγων που βάζουν ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ.
Θυμίζουμε ότι από το μέσον της συνεδρίασης της Παρασκευής – όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα γίνει αναβάθμιση – καταγράφηκε «στροφή» και αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. με δείκτες και μετοχές να γυρνούν θετικά από έντονες απώλειες, κλείνοντας τελικώς με άνοδο και σε κάποιες περιπτώσεις με σημαντικά κέρδη.
Οι τράπεζες στο προσκήνιο της αντίδρασης
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι θα ξεκινήσει με έντονα ανοδική κίνηση, στον απόηχο όλων των ανωτέρω. Στην αιχμή της αντίδρασης αναμένεται να βρεθούν οι τράπεζες, καθώς είναι ο κλάδος που επηρεάζεται πιο άμεσα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Συνάμα, λίαν συντόμως αναμένεται και αναβάθμιση και αλλαγή «πίστας» και του τραπεζικού τομέα, δίνοντας επιπλέον στήριξη.
Θυμίζουμε πως η αγορά έχει διορθώσει τελευταία, καθώς την Παρασκευή ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης έπεσε έως το χαμηλό των 1.034,02 μονάδων, όταν υποχωρούσε κατά 1,08%, όμως έκτοτε έβγαλε αντίδραση, κλείνοντας στις 1.259,50 μονάδες με άνοδο 0,96%. Μένει βεβαίως να δούμε αν και κατά πόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει προεξοφληθεί από το ράλι του πρώτου 8μήνου, που έφερε το ΧΑ στην κορυφή των κερδών σε όλο τον κόσμο.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 3,08%, o FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,15%, ο Mid Cap έχασε 4,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 4,51%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 35,46%, ο FTSE 25 είναι στο +35,61%, o Mid Cap ενισχύεται κατά 46,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά την πτώση των τελευταίων ημερών ενισχύεται κατά 55%. Η εβδομάδα εκτυλίχθηκε υπό τη σκιά των δραματικών γεγονότων στη χώρα από τις φυσικές καταστροφές που έχουν λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αλλάζοντας πλήρως όλη την ατζέντα σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.