Αυτή η εβδομάδα θα κλείσει με τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. O αμερικανικός οίκος -3ος μεγαλύτερος καθώς προηγούνται S&P και Moody’s- έχει δώσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα αλλά το ενδεχόμενο να προχωρήσει τουλάχιστον σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται ως σταθερές) δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί το «δεδικασμένο» από την S&P τον Απρίλιο.
Τι έχει μεσολαβήσει από τον Απρίλιο μέχρι τώρα; Έχουν καταγραφεί καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει ότι και η φετινή χρονιά μπορεί να φέρει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και συνεχή μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Επίσης, έχει καταγραφεί μια πολύ επιτυχημένη έκδοση 30ετούς ομολόγου ενώ έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία από τον ΟΔΔΗΧ που δείχνουν μείωση στο καθαρό ύψος του χρέους (δηλαδή το χρέος της γενικής κυβέρνησης μείον τα ταμειακά διαθέσιμα ένας δείκτης που ευνοεί την Ελλάδα λόγω του «κουμπαρά» των 37 δις. ευρώ.
Η αναβάθμιση των προοπτικών θα είναι μια καλή εξέλιξη αλλά η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται αλλού. Στο ταξίδι που προγραμματίζουν οι αναλυτές της Moody’s στην Ελλάδα για τις αρχές Ιουνίου. Στόχος η συλλογή στοιχείων ενόψει της επόμενης αξιολόγησης που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.
Η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει επιστρέψει στην ελληνική πλευρά την επενδυτική βαθμίδα και οι αναλυτές της θα πρέπει να τεκμηριώσουν στην επόμενη έκθεση σε τι συνίσταται η τόσο μεγάλη επιφύλαξη όταν η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία στις αγορές ή όταν είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που θα επιτύχουν χωρίς πρόβλημα τον δημοσιονομικό στόχο μείωσης της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντίθεση με άλλες ισχυρές οικονομίες όπως αυτή της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας.