“Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα” ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz στο Βερολίνο, την Τρίτη.
“Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι ήδη στο πεδίο της ανάπτυξης ΑΠΕ υπάρχουν μεγάλες γερμανικές εταιρείες με δράση στην Ελλάδα (RWE, Juwi) αλλά επίσης και στην ηλεκτροκίνηση ή τις καλωδιακές διασυνδέσεις (Siemens).
Υπενθυμίζεται ότι τη σημασία των εξαγωγών ενέργειας στη Γερμανία και τη Βόρειο Ευρώπη, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρη μιλώντας το 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει ως στόχο να υποβάλει πριν το τέλος του έτους φάκελο ένταξης της διασύνδεσης με τη Γερμανία στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Entso-Ε.
Για να καταστεί ενεργειακός κόμβος όμως η Ελλάδα είναι απαραίτητο να μπορεί να εξάγει στη Βόρειο Ευρώπη και επομένως να διαθέτει τις απαραίτητες διασυνδέσεις που θα φτάνουν ως εκεί.
Ειδικότερα, ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπορεί η Ελλάδα να κάνει εξαγωγές ενέργειας σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ως προς το ενεργειακό μείγμα. Αναφερόμενος στο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (12 GW βρίσκονται σε λειτουργία ενώ για άλλα 15 GW έχει δεσμευθεί ηλεκτρικός χώρος), δίχως να συμπεριλάβει σε αυτό και τα offshore αιολικά, επεσήμανε ότι, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράξει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα χρειαστεί να καταναλώσει η ίδια. «Έτσι προκύπτει η ανάγκη να φτιαχτούν πολύ μεγαλύτερες λεωφόροι ηλεκτρικών διασυνδέσεων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη», εξηγώντας όμως ότι υφίστανται σημαντικές προκλήσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Μάργαρης, όσο και αν αυξήσει η Ελλάδα τις διεθνείς διασυνδέσεις δεν θα καταφέρει να εξάγει όλη την ενέργεια που μπορεί να παράγεται στη χώρα μας, αν οι διασυνδέσεις δεν φτάσουν πιο βόρεια, στην Κεντρική Ευρώπη.