Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Gazzetta»: Αυτοί είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

«Gazzetta»: Αυτοί είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ο πόλεμος επηρεάζει τη ζωή μας, προφανώς σε κάθε επίπεδο, σε κάθε κοινωνική δράση, κατά συνέπεια και τον αθλητισμό. Τον επαγγελματικό, όχι τον ερασιτεχνικό. Κι αυτό είναι που έχει πιο μεγάλη σημασία.

Διότι ο ερασιτεχνικός, είναι αυτό που λέει η λέξη. Μία απολύτως εθελοντική διαδικασία, η οποία βάλλεται κι αυτή, όσο κάθε έκφανση ελευθερίας σε πολεμικές συνθήκες.

Ο πραγματικά ερασιτεχνικός ασφαλώς, όχι εκείνος που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από οικονομικά συμφέροντα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στον επαγγελματικό αθλητισμό, είναι στα αλήθεια εντυπωσιακός ο βαθμός που οι εξελίξεις του πολέμου επιφέρουν σε αυτόν πολυ σημαντικές αλλαγές. Και δεν αναφέρομαι στις προφανείς (δυσκολία μετακινήσεων, αποβολή ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις, απαγόρευση σε ρώσους αθλητές, κλπ).

Η επισήμανσή μου έχει να κάνει με τους Ρώσους ολιγάρχες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πριν σκεφτείτε μάλιστα εάν υπάρχει κάποια αφορμή που προχωράμε σε μία τέτοια αναφορά, πρέπει να ξέρετε ότι το έκανε η κορυφαία ιταλική αθλητική εφημερίδα, «La Gazzetta dello Sport».

Η έγκριτη εφημερίδα προχώρησε σε εκτενές αφιέρωμα σχετικά, αναφέροντας ότι απειλούνται με βαριές κυρώσεις οι Ρώσοι ολιγάρχες που βρίσκονται στην Ευρώπη, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Έτσι κι αλλιώς οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημίες τις τελευταίες εβδομάδες και οι απώλειές τους αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς οι κυρώσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν κατασχέσεις των ειδών πολυτελείας τους. Γεγονός το οποίο θα τους στοιχίσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια…

Ήδη ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι απειλές της Μεγάλης Βρετανίας τον οδήγησαν να βάλει πωλητήριο στην Τσέλσι και να τη βγάλει στο «σφυρί», 19 χρόνια μετά την αγορά της.

Η γνωστή ιταλική εφημερίδα έκανε ειδική αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη και το ρόλο του στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Προχωρώντας σε περιγραφή όλων των Ρώσων, οι οποίοι έχουν αυτή τη στιγμή ενεργό ρόλο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στο δημοσίευμα πρωταγωνιστούν, εκτός του του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ονόματα όπως και του Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στις μεγαλύτερες χορηγίες της Έβερτον, η οποία αποφάσισε να διακόψει όλες τις συμφωνίες με τους Ρώσους.

Ενώ υπάρχει επίσης και ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που έχει τη Μονακό και το ελληνικό νησί, Σκορπιός. Στο τέλος γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη, για τον οποίο πάντως οι Ιταλοί λένε πως προς το παρόν δεν βρίσκεται στη «μαύρη» λίστα.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει : «Ιβάν Σαββίδης. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ από το 2012 εργάζεται στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που μπήκε με το πιστόλι στο γήπεδο. Γεννημένος στη Γεωργία, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ροστόφ. Ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου «AGROCOM», με επιχειρήσεις στη Ρωσία και στροφή στο real estate στην Ελλάδα.  Βουλευτής στη ρωσική Δουμά, με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ήταν από το 2003 έως και το 2011. Ο Σαββίδης, ο Βαλερί Όιφ της Φίτεσε και ο Μαξίμ Ντεμίν της Μπόρνμουθ δεν βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Προς το παρόν…», γράφει η Gazzetta dello Sport.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ