Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣFuture4VET: «Πράσινες» δεξιότητες και ψηφιοποίηση στο επίκεντρο δύο εκδηλώσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Future4VET: «Πράσινες» δεξιότητες και ψηφιοποίηση στο επίκεντρο δύο εκδηλώσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Η ενσωμάτωση «πράσινων δεξιοτήτων» και η ψηφιοποίηση στην επαγγελματική εκπαίδευση, προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο δύο Workshops του έργου Future4VET, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με αφορμή την Ημέρα Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα δύο Workshops, που διοργανώθηκαν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τους Γερμανούς εταίρους του έργου Future4VET, FIAP e.V. και Arbeit und Leben Hamburg, είχαν τίτλους:

– «Greek-German Cooperation Project on Collaboration between Social Partners in Vocational Education and Training (VET)».

– «International Workshop – Potential of European VET Cooperation for the Implementation of VET Reform».

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση και συστηματική προώθηση μίας καινοτόμου και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με κύρια επιδίωξη την προσαρμογή της ελληνικής αγοράς εργασίας στις «πράσινες δεξιότητες» και την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε η ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα να βρεθεί πιο κοντά στους νέους εργαζόμενους, όπως και στους υποψήφιους εργαζόμενους, καλύπτοντας αποτελεσματικότερα και ταχύτερα κενές θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία.

Ειδικότερα, το πρώτο workshop άρχισε με τις εναρκτήριες ομιλίες της Όλγας Καφετζοπούλου, γενικής γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του δρ. Αθανάσιου Κελέμη, γενικού διευθυντή και μέλους του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια, η Σίλκε Στάϊνμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος του FIAP e.V. έκανε μία σύντομη εισαγωγή στους στόχους του προγράμματος, ενώ οι Μηνάς Μήνογλου, διευθυντής ΣΑΕΚ Ορεστιάδας και Παρασκευή Μουροπούλου, διευθύντρια ΣΑΕΚ Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν ως συντονιστές των ομάδων εργασίας που συμμετείχαν στα ταξίδια μελέτης στη Γερμανία, στο πλαίσιο του έργου και τα αποτελέσματα των εργασιών τους. Η καθηγήτρια Χριστίνα Καρακιουλάφη ανέλυσε τα ευρήματα των τεσσάρων μελετών που προέκυψαν από τα 4 Workshops του προηγούμενου διαστήματος, τα οποία υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους από Ελλάδα και Γερμανία. Αυτά καλύπταν θέματα όπως οι περιφερειακές ανάγκες δεξιοτήτων και ενσωμάτωση αυτών στα νέα προγράμματα σπουδών, η λειτουργία της μαθητείας κ.ά.

Το Workshop ολοκληρώθηκε με ένα πάνελ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κυβερνητικά, εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά ιδρύματα, που εμπλέκονται ενεργά και ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τη σπουδαιότητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ως ένα πολύτιμο εργαλείο ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των εθνικών συστημάτων κατάρτισης. Βασισμένοι στις γνώσεις και τα διδάγματα που αποκόμισαν από τα δύο χρόνια του προγράμματος Future4VET, ανέλυσαν συγκεκριμένες πρακτικές και παραδείγματα επιτυχημένης συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς αλλά και της μεταξύ τους συνεργασίας, στη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στο δεύτερο Workshop, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μία συζήτηση πάνελ για τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων στα εθνικά συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.), με κύριες θεματικές τη συμβολή των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων στις μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε.Κ., τον ρόλο της ελληνογερμανικής συνεργασίας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στον τομέα της Ε.Ε.Κ. καθώς και τη μελλοντική ελληνογερμανική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Τον επίλογο σχετικά με το μέλλον και τις προοπτικές της Ε.Ε.Κ. έκαναν η κ. Όλγα Καφετζοπούλου και ο κ. Χανς Γκέραρντ Ρεχ, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF).

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον καθοριστικό ρόλο των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων στο πρόγραμμα, ενώ όλες οι πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας στο μέλλον. Η σημασία του προγράμματος Future4VET έγκειται στην εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και γνώσεων, οι οποίες όχι μόνο ενισχύουν το ελληνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά δημιουργούν και τις βάσεις για μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της Ε.Ε.Κ. στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Future4VET υλοποιείται χάρη στη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη το 2021. Αυτή η συνεργασία εστιάζει στον στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών στόχων, ενδυναμώνοντας την ελληνογερμανική συνεργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ