*Καλημέρα, με ευχές, μέρα που είναι, σε Δήμητρες και Δημήτρηδες.
*H ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι αγορές έπειτα από μία περίοδο αναταραχής, αλλά η νέα του ομάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα καταστήσει το Λονδίνο ανταγωνιστικό ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του Νοέλ Κουϊν, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, στο περιθώριο των ανακοινώσεων της τράπεζας για τα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου.
*Πράγματι, “παύση” προσώρας από την πλευρά των funds, που πλέον έχουν έναν “δικό” τους στο τραπέζι. Ενδιαφέρον για το που θα βγάλει και πως, καθώς με την “επίθεση” τους στα κρατικά ομόλογα ανέδειξαν σοβαρά/ουσιώδη προβλήματα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
*Πάντως το “παράθυρο ευκαιρίας”, που άνοιξε για λίγο η Αθήνα το αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επανέκδοση (5ετούς) απέφερε τελικά 975 εκατ. (στα 750 εκατ. ο αρχικός στόχος) με “κόστος” 2,773%. Έξυπνη κίνηση να “βγει” ο ΟΔΔΗΧ με κυμαινόμενο σε prive διαδικασία. Στα 8 δισ. το ποσό, που αντλήθηκε συνολικά για το 2022, στα 39 plus δισ. το “μαξιλάρι”.
*Ένας “μύλος” με την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση. Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ο εκ Γρεβενών. Πάντως, για τα ΕΛΤΑ- και όχι μόνον- όλοι λίγο ως πολύ, γνωρίζουν… κρατάει χρόνια η κολόνια. Ωστόσο, προκύπτει και άλλο θέμα: ο βουλευτής που έπαιρνε δάνεια 4,3 εκατ. για να κάνει business as usual πόσα ίδια (δικά) του κεφάλαια έβαζε στο τραπέζι; τι εξασφαλίσεις; πόσες εγγυήσεις κ.λ.π, δηλαδή όσα ζητά μία τράπεζα από έναν ιδιώτη που αιτείται 100 χιλ. για την επιχείρηση του, την κατοικία του. Αυτό γιατί, 2 τινά μπορεί να γίνονταν: ή ο εν λόγω “ακουμπούσε” δικό του χρήμα και καλύψεις, οπότε ΟΚ, συνεπώς για επικοινωνιακή ντρίπλα του Μαξίμου θα την έλεγε κάποιος. Όμως, εάν ο εν λόγω δεν… τότε προκύπτει ζήτημα- και μάλιστα σοβαρότατο- που εμπλέκει και το banking. Με νοείτε; επειδή για το συγκεκριμένο δεν είδα… λέξη.
*Στα… βαρίδια στον δρόμο για τις κάλπες, αναφερόταν χθες ο Νίκος Ελευθερόγλου. Θα σταθώ επιλεκτικά σε αυτά τα 2: να βρουν (σ.σ. στην κυβέρνηση) πως η ντομάτα φεύγει από το χωράφι με 0,30 και φτάνει στο ράφι με 2,60 ευρώ. Και… να βρεις τρόπους να ενισχύσεις τους χαμηλοσυνταξιούχους, αρκεί να σκεφθείς πως θα ήταν η ζωή σου εάν έπαιρνες 400 ευρώ και θα έπρεπε να πληρώνεις νοίκι και ρεύμα. Απλά και έντιμα. Πολύ fair τον βρίσκω τον Νίκο (σ.σ. δεν τον έχω συναντήσει ούτε μία φορά τον άνθρωπο).
*Πάντως, τέτοια προβλήματα επιβίωσης δεν αντιμετωπίζουν εκεί στο ΕΒΕΑ. Σύμφωνα με όσα διαβάζω (businessdaily), στου φίλτατου Γιάννη Παπαδογιάννη: η νέα πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη εισηγήθηκε (τη Δευτέρα) την αύξηση των δαπανών κατά 986.000 ευρώ, προφανώς επειδή λεφτά υπάρχουν. Για να δούμε αναλυτικότερα τις δαπάνες: για δημόσιες σχέσεις στα 400.000 (από 250.000), κόστος συμμετοχής στην ΔΕΘ Χ10 στα 200.000 ευρώ, αλλά και για παροχή νομικών υπηρεσιών στα 930.000 (από 780.000). Αυτά είναι για δημόσιες σχέσεις-επικοινωνία και regali και νομική “πλάτη”.
*Ένας μικρός χαμός χθες στα mid&small caps, με αφορμή τη νέα αμκ-μαμούθ της Intrakat. Θα το πάω αλλιώς, με τη βοήθεια ενός γνωστού μου-γνώστη: Οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας ελέγχουν το 58% ποσοστό που κόστισε 128 εκατ. (75 εκατ μτχ 0,58/2,95 ). Για τη συμμετοχή τους στην νέα αμκ θα εισφέρουν άλλα 58 εκατ., δηλαδή 186 εκατ, άρα η εταιρεία συνολικά αξίζει 320 εκατ. Πρακτικά, για να πάρουν τα χρήματα τους πίσω (οι νέοι ιδιοκτήτες) θα πρέπει το “χαρτί” να πάει πάνω από τα 2,20 ευρώ. Στα 1,34 ευρώ με “βουτιά” 18,79% -νέο χαμηλό- και συναλλαγές 1,26 εκατ. τμχ.
*Υποθέτω πως στην Κολοκοτρώνη οι κυρίες δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα ουσιώδη.
*Υπόθεση εργασίας: θέλεις να αποκτήσεις το 80% του μ.κ μίας εταιρείας, συνεννοείσαι με τον βασικό μέτοχο και αγοράζεις “σπαστά”-“τυχαία”-στην ίδια τιμή ένα σημαντικό ποσοστό (πάνω από 33%) ώστε να μην χρειαστεί να κάνεις δημόσια πρόταση. Έχεις στο μυαλό σου, ότι το υπόλοιπο θα μπορέσεις να το πάρεις αμέσως μετά, μέσω μίας αμκ με όρους που εσύ καθορίζεις. Μάλιστα, ως μέτοχος σε άλλη εταιρεία είχες καταγγείλει αυτά που τώρα εφαρμόζεις στην νέα εταιρεία. Εις βάρος των μικροεπενδυτών και κάτω από τη… μύτη μίας Κεφαλαιαγοράς, στην κυριολεξία “κέρβερο”.
*Στην υπόθεση του ακινήτου, εγκαταστάσεων της πάλαι ποτέ Πετζετάκις, και μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ συνεργάτη της DeA. Επισπεύδουσα η Εθνική, που χρόνια προσπαθούσε να το πουλήσει. Αρχικά για 15 εκατ. μετά για 12 εκατ. και στη συνέχεια για 9,26 εκατ. Όλοι οι πλειστηριασμοί- με τελευταίο στις 6 Οκτωβρίου 2021- άγονοι. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, μετά από προσφυγή της τράπεζας το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών λαμβάνοντας υπόψη νεότερη εκτίμηση (3/1/2022) σύμφωνα με την οποία “…έχουν κλαπεί μηχανήματα και ουσιώδη εξαρτήματα άλλων μηχανημάτων με συνέπεια η αξία όσων απέμεναν στο εργοστάσιο να υπολογίζεται σε 600 χιλ. ενώ οι εγκαταστάσεις δεν διέθεταν φύλαξη τα τελευταία 2 έτη κ.λ.π και για αυτό αποφασίσθηκε η περαιτέρω μείωση στη νέα τιμή εκκίνησης των 7,360 εκατ. (αξία εγκαταστάσεων 6,760 εκατ. + αξία μηχανολογικού εξοπλισμού 600 χιλ.). Με αυτή την τιμή “χτύπησε” το.. .σφυρί και τελικά το παλιό εργοστάσιο βρήκε νέο ιδιοκτήτη (Hellenic Cables/Cenergy Holdings) χωρίς να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες.
*The Talented mr Ripley: θα μπορούσε, παραφράζοντας το θρυλικό της Patricia Highsmith. Στον ρόλο του Matt Damon, o Ηλίας Ξηρουχάκης. Διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, πολυβραβευθείς (από τον International Finance Awards). Τώρα ακριβώς για ποιο λόγο, το έψαξα δεξιά αριστερά και άκρη δεν έβγαλα. Επικοινώνησα και μ’ έναν γνωστό στο IFA, ο οποίος μου εξήγησε ότι κάθε χρόνο-στο πλαίσιο των Banking Awards- βραβεύονται καμιά κατοσταριά. Για περισσότερα, μου ζήτησε έγγραφη υποβολή του σχετικού ερωτήματος κ.λ.π, ήθελα να δω Benfica-Juventus και το παράτησα. Εννοείται με τους Αετούς.
*Ωστόσο, επειδή η DeA ήταν από τους πρώτους (αν όχι η πρώτη) που έκανε λόγο για… παράκαμψη του ΤΧΣ, όσον αφορά στη διαδικασία απο-επένδυσης του από τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς) παραθέτω τι είπε (δεν θυμάμαι που) την Κυριακή ο Αλέξης Πατέλης. Λοιπόν, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού διευκρίνισε πως “…γνωρίζει τους περιορισμούς και τις διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος ΑΛΛΑ όταν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές ΔΕΝ μπορείς να μένεις απαθής επικαλούμενος τις διαδικασίες…” και αυτό “…γιατί οι επενδυτές δεν γνωρίζουμε εάν μπορούν να περιμένουν…”, ΟΠΕΡ… η διάθεση του (κατ’ αρχήν) 20% του μ.κ της Εθνικής να υποθέσω, πως επισπεύδεται;
*Να συμπληρώσω 2 λεπτομέρειες (γιατί, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σε αυτές κρύβεται-ενίοτε- ο διάβολος…). Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Ριάντ είναι στον “πάγο” οπότε μάλλον δύσκολο το βλέπω για το Public Investment Fund των Saud. Οι midterms στις ΗΠΑ, είναι στις 8 Νοεμβρίου. Α! και οι 30 των Δημοκρατικών, που με επιστολή τους ζητούσαν από τον Biden αλλαγή πλεύσης στο ΡωσοΟυκρανικό (με απευθείας συνομιλίες Ουάσιγκτον- Μόσχας) ακολούθησαν την kolotoumba σε US εκδοχή. Δίδαξες Αλέξη το καλοκαίρι του 2015, σχολή ολάκερη.
*Λίγοι πρόσεξαν την απάντηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου, ελάχιστοι της έδωσαν σημασία και μετρημένοι την ανέλυσαν. Όταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dimand ερωτήθηκε για την επένδυση στο Ελληνικό είπε, πως αυτά τα έργα είναι τάξης μεγέθους 20-30 χρόνων. Το Ελληνικό είναι έργο που θέλει πολύ υπομονή, θα συναντήσει τους επόμενους μήνες πολλές προκλήσεις. Πως το είχε πει, πιο brutal ο mr Jumbo: πρέπει να είσαι immortal για να περιμένεις να γίνει το Ελληνικό. Άλλη μία αρνητική συνεδρίαση για τη μετοχή της Lamda Development.
*Αντιθέτως 7 στις 7 σερί ανοδικές για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με νέα άνοδο 1,54% στα 18,51 ευρώ. Αποτίμηση, στα 2,14 δισ.
*Καλά, όλα κι όλα 13,20 ευρώ για τα 6 κομμάτια της Euroxx με 10% στα 2,20.