*Την ώρα που θα “βγαίνει” η DeA η εικόνα από το Ιταλικό “μέτωπο” θα είναι αρκετά πιο σαφής. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Νίκος Ελευθερόγλου, πρόκειται για το δεύτερο “χτύπημα” -μετά την Σουηδία- που αναδεικνύει το ταυτοτικό πρόβλημα της “γηρασμένης (πέραν της γηραιάς) ηπείρου”. Και πως να μην συμφωνήσει κάποιος με την αναφορά του συναδέλφου, πως οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η… ατμομηχανή της Ένωσης, Γερμανία, δεν θέλησαν ποτέ να δουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
*Αντ’ αυτού, οι Βρυξέλλες-μέχρι και την τελευταία στιγμή- νουθετούσαν τους Ιταλούς τι να ψηφίζουν, επικαλούμενες τα ξεπερασμένα δίπολα “δεξιά”-“αριστερά”. Για τέτοια ένδεια μιλάμε και παντελή ενσυναίσθηση της πραγματικότητας. Μια γραφειοκρατία, που-ακόμη και τώρα- δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα ελάχιστα-αυτονόητα. Έστω στο θέμα της συνέχισης της “θερινής ώρας” (μετά την 31 Οκτωβρίου) προκειμένου να εξοικονομηθεί “ενέργεια” και “καθαρότερο περιβάλλον”. Απλά μοιραίοι και ολίγοι.
*Για τους “χαρτογιακάδες” της Fed η στήλη τα έλεγε την Παρασκευή. Γίνεται “κακή” η DeA αποδίδοντας τις προφανείς ευθύνες κυρίως στην Fed, θέση που επισύρει την κριτική ορισμένων. Αντί απάντησης παραθέτει τα παρακάτω:
-Ιανουάριος 2021, η Fed εκτιμά, πως ο πληθωρισμός είναι παροδικός, η ύφεση δεν θα συμβεί,
-Μάιος 2021, ο πληθωρισμός είναι κακός, η ύφεση απίθανη,
-Νοέμβριος 2021, μπορεί να υπάρξει ύφεση,
-Ιανουάριος 2022, ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου,
-Σεπτέμβριος 2022, προετοιμαστείτε για σοβαρή ύφεση, αυτό είναι συστημική αποτυχία…
Πολιτική ( ; ) που έχει “ονοματεπώνυμο” Janet Yellen (ex Fed-νυν υπ.Οικ)- Jerome Powell. Συνέπειες της που δεν σβήνονται με ένα απλό mea culpa (Yellen). ECB: Δυστυχώς, για την Ευρώπη, η Christine Lagarde δεν έχει (πέραν άλλων) περιθώρια ευελιξίας. Μεταξύ… Συμπληγάδων, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ “βλέπουν” προς το 5%, τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να είναι στο 1,75%.
*Ήδη έγκριτοι αναλυτές προειδοποιούν για “ήπια τεχνική ύφεση” και λόγω μειωμένης προσφοράς ενέργειας από τη Μόσχα. Για το τέταρτο 3μηνο, που ξεκινά από το Σάββατο. Θα έπρεπε οι Βρυξέλλες να έχουν προχωρήσει… χθες σε αλλαγή του μηχανισμού τιμολόγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
*Ανησυχητική η κλίση που έχουν πάρει δείκτες ΡΜΙ και ανάλογοι για καταναλωτικό & επιχειρηματικό κλίμα.
*Έχει ενδιαφέρον εάν σε αυτή την συγκυρία (και σ’ όσα έρχονται), εάν και σε ποιο βαθμό, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να διατηρήσει (μέρος έστω) της ανθεκτικότητάς της. Από αυτή την άποψη το Συνέδριο του Economist πραγματοποιείται σε επίκαιρη συγκυρία. Πληθώρα ομιλητών και παρεμβάσεων, ξεχωρίζουν συγκεκριμένων παραγόντων. Σήμερα, στο Divani/Καβούρι. Στα υπόψη.
*Στις 7 και 21 Οκτωβρίου η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από Fitch και Standard & Poor’s. Στις 27 Οκτωβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Θα πάει σε αυξήσεις από 75 μ.β Οκτώβριο και Δεκέμβριο, όπως “δείχνει” ως επικρατέστερο ενδεχόμενο με τα νέα δεδομένα;
*Η Fed υπόσχεται ύφεση, μειώστε θέσεις σε μετοχές, το μότο/προειδοποίηση της Citi.
*Απώλειες 9% για τον S&P τον Σεπτέμβριο, στο 5,30% για τον DAX.
*Πέμπτη σερί εβδομάδα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη. Για “Λευκή Πετσέτα” μιλά ο έμπειρος επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής.
*Με απώλειες 2,50% τον Σεπτέμβριο, η μετοχή της Πειραιώς έχει την καλύτερη-συγκριτικά- πορεία σχέση με Eurobank, Alpha Bank, Εθνική.
*To πρώτο-μετά Covid-19- συνέδριο με φυσική παρουσία της Bank of America, στο Λονδίνο, έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες τραπεζίτες να παρουσιάσουν την πρόοδο, που έχει συντελεστεί (από το 2019-2020) σε καίρια ζητήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, νέες χρηματοδοτήσεις αλλά και του ενδεχόμενου διανομής μερίσματος. Στο επίκεντρο Eurobank, Εθνικής με τη διοίκηση Καραβία σε πιο προχωρημένο στάδιο. Χρήσιμο το 3ήμερο, της BofA (20-22/9) να δούμε εάν θα έχει και επενδυτικό αποτέλεσμα, δηλαδή εισροές.
*Βγήκαν ειδήσεις στην ενημέρωση της Cenergy Holdings στους αναλυτές.Κατ’ αρχήν ο Όμιλος έχει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο (1,1 δισ.) εξαμήνου, στην ιστορία του. Η ζήτηση για σωλήνες χάλυβα-μετά από μία δραματική 2ετία- έχει επανέλθει, τάση που ευνοεί τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Η εταιρεία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα του (τουλάχιστον κατά 40%) της Hellenic Cables (στη μονάδα της Κορίνθου). Για το ζητούμενο της συμφωνίας με την Orsted, οι 2 πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στο project στις ΗΠΑ. Η διοίκηση της Cenergy Holdings εμφανίστηκε αισιόδοξη πως θα κλείσει το deal, αλλά δεδομένης της κατάστασης στις διεθνείς αγορές θα χρειαστεί τον χρόνο του.
*Το ενδεχόμενο για ένα άλλο σημαντικό deal, θα απασχολήσει την ενημέρωση των αναλυτών. Ο λόγος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που την Πέμπτη θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τα οικονομικά αποτελέσματα. Πολύ υψηλά- και εύλογα- η αποσαφήνιση των εξελίξεων στο “μέτωπο” των επαφών για το ενδεχόμενο διάθεσης ενός σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού.
*Έκλεισε, όπως αναμενόταν η συμφωνία IDEAL Holdings- Byte, με τον Σπύρο Βυζάντιο να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την συνέχεια του κλάδου πληροφορικής. Στο νέο σχήμα, εκτός από το “παιδί” του-την Byte Computers- εντάσσονται 2 εταιρείες με ηγετική θέση στον “καυτό” τομέα του cyber security. Στην προ μηνών ενημέρωση των δημοσιογράφων, από τον έτερο παίκτη, Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, είχε εννοηθεί πως η εισηγμένη εξετάζει-επιπλέον- 1-2 εξαγορές στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής. Στον κλάδο, δεν περνά μέρα που να μην ανακοινωθεί και ένας νέος διαγωνισμός. Τελευταία, στο πλαίσιο του HRMS (project 3- από την Κοινωνία της Πληροφορίας). Σύμβαση 4 εκατ., το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλαμβάνουν οι εισηγμένες Profile, Q&R και Quest (UniSystems). “Λαμπάδα” στον Κυριάκο (Πιερρακάκη) θα πρέπει να ανάβουν οι πληροφορικάριοι. Επίσης να λένε και καμιά καλή κουβέντα στον άλλο Κυριάκο (Μητσοτάκη), που έδωσε το συγκεκριμένο Υπουργείο στον 39ετή απόφοιτο του ΜΙΤ (Μ.Sc στην τεχνολογική πολιτική). Θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου… τι άλλο πια η στήλη. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο εύλογα τα εύσημα.