Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο ο πληθωρισμός, προτού μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίυο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισαν ομόφωνα στη συνεδρίαση να διατηρήσουν σταθερό το βασικό τους επιτόκιο μετά από τρεις διαδοχικές μειώσεις το 2024.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη σχολίασαν τις πιθανές επιπτώσεις από τη νέα διοίκηση. Η επιτροπή σημείωσε ότι η τρέχουσα πολιτική είναι “σημαντικά λιγότερο περιοριστική” από ό,τι ήταν πριν από τις μειώσεις των επιτοκίων, δίνοντας στα μέλη χρόνο να αξιολογήσουν τις συνθήκες πριν προβούν σε οποιεσδήποτε πρόσθετες κινήσεις.
Τα μέλη επεσήμαναν ότι η τρέχουσα πολιτική παρέχει “χρόνο για την αξιολόγηση των εξελισσόμενων προοπτικών για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, με τη συντριπτική πλειοψηφία να επισημαίνει μια πολιτική που εξακολουθεί να είναι περιοριστική.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγές πολιτικής να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Fed.
Μπόστιτς: Δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2025
Στο μεταξύ, δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed αναμένει εντός του 2025 ο Ράφαελ Μπόστιτς. Το μέλος του ΔΣ της Fed εστίασε στην αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στον πληθωρισμό και στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. «Ενώ αυτή είναι η βασική μου προσδοκία, υπάρχουν πολλά που πρόκειται να συμβούν και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτό το γεγονός πραγματικά και προς τις δύο κατευθύνσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα, ο Μπόστιτς ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλή θέση, αλλά προειδοποίησε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς η αβεβαιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό. «Η οικονομία είναι ισχυρή», τόνισε, «όμως, για διάφορους λόγους, αυτή δεν είναι στιγμή για εφησυχασμό».