Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣEY: Με Virtual Reality, AI Agents και robots, η EY άνοιξε νέους...

EY: Με Virtual Reality, AI Agents και robots, η EY άνοιξε νέους δρόμους στο GenAI Summit 2024

Μέσα από μία σειρά καινοτόμων εμπειριών εικονικής πραγματικότητας (VR)design thinking workshops και ρομποτικών εφαρμογών, η EY Ελλάδος έφερε τους συμμετέχοντες του GenAI Summit 2024 πιο κοντά στο αύριο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Οι ομάδες της EY μετέφεραν μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, ομιλίες και επιδείξεις εφαρμογών, την εμπειρία και τεχνογνωσία τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Από το 2013, η EY λειτουργεί Κέντρο Αριστείας για AI & Dataστην Αθήνα, το οποίο απασχολεί σήμερα πάνω από 320 data scientistsengineers και επαγγελματίες, υποστηρίζοντας εταιρείες και οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες.

Μεταμορφώνοντας τις ιδέες σε πράξεις

Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, τα workshops που διοργανώθηκαν από τις ομάδες του χώρου καινοτομίας και συν-δημιουργίας EY wavespaceTM Athens και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, ανέδειξαν πώς η GenAI και το design thinking μετασχηματίζουν τον τρόπο που συνεργαζόμαστε. Σε δύο 90λεπτες συνεδρίες, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν μεθοδολογίες design thinking και εργάστηκαν σε πρακτικά παραδείγματα με εφαρμογές GenAI, εστιάζοντας στη γρήγορη επίλυση προβλημάτων και τη συν-δημιουργία λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ ανακάλυψαν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στον ιδεασμό και στην παραγωγή πρωτοτύπων. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο Mark Lindop, Εταίρος, Innovation and Desing Thinking, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΥ Ελλάδος, ήταν η διαμόρφωση καινοτόμων λύσεων που ανέδειξαν τα οφέλη της ενσωμάτωσης της GenAI στη διαδικασία του design thinking, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας στην αλλαγή του τρόπου που εργαζόμαστε και στη δημιουργία νέων πεδίων καινοτομίας και ανάπτυξης.

Η τεχνολογία «ζωντάνεψε» μέσα από το τετράποδο ρομπότ της ΕΥ, SparkEY, από το EY Robotics Lab στην Αθήνα, το οποίο έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να βιώσουν πώς AI και ρομποτική μπορούν να εξυπηρετήσουν καθημερινές ανάγκες, όπως η μεταφορά φαρμάκων και υλικών, καθώς και η επιτήρηση και συντήρηση βιομηχανικών χώρων. 

Με άλλη «ματιά», μαθητές, φοιτητές και πιο έμπειροι συμμετέχοντες, χάρη στη χρήση VR headset, εξερεύνησαν εικονικά περιβάλλοντα που άνοιξαν παράθυρο σε ένα μέλλον, όπου η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας δημιουργεί δρόμους που μέχρι πρότινος φάνταζαν φουτουριστικοί. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει το μέλλον της εργασίας

Ο Δρ. Λάζαρος Πολυμενάκος, Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών AI στην περιοχή ΕΜΕΙA, κατά την κεντρική ομιλία του, εστίασε στους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την καθημερινή εργασία. Από την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, μέχρι την ανάπτυξη συνεργατικών περιβαλλόντων μεταξύ ανθρώπου και AI, η προσέγγιση του Δρ. Πολυμενάκου ανέδειξε το μέλλον μιας πραγματικότητας που γίνεται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένη.

Το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και πώς διαμορφώνεται από την AI εξέτασε συζήτηση μεταξύ της Υπουργού Εργασίας, κυρίας Νίκης Κεραμέως, της κυρίας Μαρίας Βακόλα, Καθηγήτριας και Διευθύντριας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και της κυρίας Έλενας Πιτταροκοίλη, Analytics Engineer στην Age of Learning, που συντόνισε ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος. 

Το πάνελ επικεντρώθηκε στις αλλαγές που προκαλεί η υιοθέτηση της ΑΙ στον εργασιακό χώρο, εστιάζοντας στην αυτοματοποίηση των επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών και επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εστιάσουν σε πιο δημιουργικές δραστηριότητες, στην τεκμηριωμένη και ταχύτατη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων και στις συνθήκες εργασίας που γίνονται πιο ευέλικτες. Επίσης, αναφέρθηκαν οι προκλήσεις που φέρνει η χρήση της ΑΙ, όπως η ανησυχία για την απώλεια θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και η ενδυνάμωση των εργαζόμενων ώστε να αισθάνονται μέρος της αλλαγής αντί για απλοί παρατηρητές, η ηθική χρήση της ΑΙ και η ανάγκη για παγκόσμια πρότυπα ρύθμισής της. Οι θεματικές συνέθεσαν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για το πώς η ΑΙ μπορεί να αναδιαμορφώσει το εργασιακό μέλλον, εμπνέοντας το κοινό να δει την τεχνολογία ως καταλύτη αλλαγής.

Κρίσιμη η χάραξη εθνικών στρατηγικών για ένα βιώσιμο τεχνολογικό μέλλον

Συμπληρώνοντας τη συζήτηση για τις πρακτικές εφαρμογές της AI, ο Δημήτρης Τασιάς, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, στο πλαίσιο της συζήτησης Building National AI Agendas, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην υιοθέτηση της ΑΙ και τόνισε την κρισιμότητα της ανάπτυξης πολιτικών και προτύπων που προάγουν την υπεύθυνη χρήση της ΑΙ, αλλά και τη σημασία τους ως θεμέλιος λίθος για ένα βιώσιμο και ισορροπημένο τεχνολογικό οικοσύστημα που θα αποτελέσει σταθερό έδαφος για καινοτομία και ανάπτυξη. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ