Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑEY: Η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας το 2025

EY: Η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας το 2025

Το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι ένα έτος σημαντικών αλλαγών για την παγκόσμια οικονομία, πυροδοτούμενων από τους μεταβαλλόμενους συσχετισμούς μεταξύ των αγορών, γεωπολιτικές επανευθυγραμμίσεις και τον δομικό μετασχηματισμό κλάδων. Η έκθεση της EYParthenon, 2025 Global Economic Outlook, αναλύει την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και εξετάζει τις έξι τάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της τους επόμενους μήνες.

Σταθερή ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ

Σύμφωνα με την ανάλυση του EY Macroeconomics Group, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει σταθερή δυναμική το 2025, με τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ να παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, στο 3,1%.

Το πραγματικό ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται ότι θα μεγεθυνθεί κατά 1,8% (από 1,7% το 2024). Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,2% (από 2,8% το 2024), ενώ το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης ότι θα μεγεθυνθεί κατά 1,3%, «σπάζοντας» το φράγμα του 1% για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Παράλληλα, στις αναδυόμενες αγορές, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αγγίξει το 4,1% μέσα στο έτος, με το πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,4% στην Ινδία και 4,5% στην Κίνα, αντίστοιχα.

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3,5% μέσα στο 2025, από 4,5% το 2024. Ωστόσο, η σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα μπορεί να επηρεαστεί από προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός του κόστους αμοιβών προσωπικού και υπηρεσιών, γεωπολιτικές εντάσεις, η άνοδος του εμπορικού προστατευτισμού και δημογραφικοί περιορισμοί.

Την ίδια στιγμή, αναμένονται αποκλίσεις στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Στις ΗΠΑ, η Fed εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε μία πιο ελεγχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), ενώ η Ιαπωνία θα συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος αμοιβών. Στο άλλο άκρο, η Κίνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει την νομισματική πολιτική της ως αντίμετρο στον επίμονο αποπληθωρισμό.

Έξι τάσεις για το 2025

Η ανάλυση της EY-Parthenon εξετάζει έξι βασικές μακροοικονομικές τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν τον επόμενο χρόνο, με αντίκτυπο στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη:

  1. Οι ΗΠΑ ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και αποσταθεροποιητικός παράγοντας

Η οικονομία των ΗΠΑ θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο με ηπιότερους ρυθμούς (2,2%), που αναμένεται να επηρεάσουν την παγκόσμια δυναμική. Οι μειώσεις φόρων και οι ευνοϊκές επιχειρηματικές πολιτικές, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση δαπανών και επενδύσεων βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, όμως, οι δασμοί και άλλα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε στασιμοπληθωρισμό, ενώ η ανατίμηση του δολαρίου ενδέχεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως και να διαταράξει τις ροές κεφαλαίων και επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές.

  1. Εμπόριο και γεωπολιτική

Ο εμπορικός προστατευτισμός και ο κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, υπό το πρίσμα των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και η άνοδος διάφορων γεωοικονομικών πολιτικών μπλοκ, θα συνεχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

  1. Αστάθεια τιμών

Ο πληθωρισμός θα συγκλίνει σταδιακά με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών ανά περιοχή, ωστόσο αναδύονται κίνδυνοι, όπως δομικές ευπάθειες στην παροχή αγαθών, γεωπολιτικές εντάσεις και αστάθεια στις τιμές βασικών αγαθών.

  1. Νομισματική πολιτική

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους, δεδομένης της αστάθειας του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια νομισματική πολιτική θα αποσυντονιστεί, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ανταποκρίνονται σε διαφορετικές εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, και ενδέχεται ακόμη και να αναγκαστούν να αυστηροποιήσουν εκ νέου τη νομισματική πολιτική, εν μέσω αναδυόμενων πληθωριστικών πιέσεων και αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

  1. Έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου και αύξηση της παραγωγικότητας

Το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς εργασίας θα διαμορφωθεί από την κρίσιμη διάδραση μεταξύ οικονομικών πιέσεων, δημογραφικών μεταβολών και ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Η άνοδος του λαϊκισμού ενδέχεται να περιορίσει τη μετανάστευση, επιδεινώνοντας την έλλειψη ταλέντου σε γηρασμένες κοινωνίες, ενώ εντείνεται η πρόκληση της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

  1.  Δημοσιονομική πολιτική

Η δημοσιονομική πολιτική το 2025 θα διαμορφωθεί σε ένα περιβάλλον υψηλού δημόσιου χρέους, αυξημένων επιτοκίων και αντιθετικών πολιτικών και οικονομικών προτεραιοτήτων. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει στο 91% του ΑΕΠ, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενα κόστη δανεισμού και μειωμένο χώρο για δημοσιονομικές κινήσεις. Παράλληλα, οι εντεινόμενες πιέσεις για περισσότερες κοινωνικές δαπάνες, μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις, περιπλέκουν περαιτέρω τη δημοσιονομική διαχείριση.

Για να διαβάσετε την πλήρη ανάλυση του Global Economic Outlook, πατήστε εδώ.

Σχολιάζοντας την ανάλυση της EY-Parthenon, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, σημειώνει: «Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ραγδαίων μεταβολών, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της το 2025. Παρά την αποκλιμάκωσή του, ο πληθωρισμός παραμένει μία σημαντική πρόκληση για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, ενώ σειρά κινδύνων όπως γεωπολιτικές εντάσεις, ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και η άνοδος του εμπορικού προστατευτισμού, μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2026. Για να μπορέσουν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οργανισμών τους και να διαμορφώσουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση, οι επιχειρηματικοί ηγέτες θα πρέπει επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ευέλικτων και προσαρμοστικών δομών και πρακτικών, και να επενδύσουν στον μετασχηματισμό τους, με καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η GenAΙ».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ