Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurostat: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε στο 2,4%

Eurostat: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε στο 2,4%

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι 5,2% τον Αύγουστο.  Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021, με τα στοιχεία αυτά να εκτιμάται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ μίας παύσης στις επιτοκιακές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,4%, από 3,5% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο). Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.

 Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και του καπνού, υποχώρησε στο 4,5% από 5,3% τον Αύγουστο.Ωστόσο, καθώς και τα δύο μέτρα πληθωρισμού εξακολουθούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, οι αγορές προετοιμάζονται για αυτό που λένε οι αξιωματούχοι ότι θα είναι μια εκτεταμένη περίοδος αυξημένου κόστους δανεισμού. Υπογραμμίζοντας τις αποκλίνουσες τάσεις στην ευρωζώνη των 20 κρατών-μελών, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών αυτόν τον μήνα, ενώ η μέτρηση στην Ισπανία εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση, βούτηξε από το 6,4% τον Αύγουστο στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%. 

Πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός και στη Γαλλία, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές καταναλωτή σύμφωνα με το Bloomberg, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,6% από πέρυσι τον Σεπτέμβριο -χαμηλότερα από το 5,7% του προηγούμενου μήνα. Η μέση εκτίμηση έρευνας σε οικονομολόγους ήταν 5,9%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ