Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗEurogroup: Σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων

Eurogroup: Σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων

Μήνυμα για επαναφορά σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας με φραγμό σε οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις έστειλε η  συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (13/3).  

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης “συμφωνούμε ότι κατά την περίοδο 2023-24, οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους”.  Επισημαίνεται ακόμα ότι πρέπει “να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα”.  

Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Eurogroup:  

“Η οικονομία της ευρωζώνης έχει καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία και έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά το σοκ στις τιμές της ενέργειας.  Η οικονομία εισήλθε στο 2023 σε πιο υγιή κατάσταση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού, παρόλο που εξακολουθούν να είναι υψηλές για τα ιστορικά δεδομένα.  Ο πληθωρισμός φαίνεται ότι δεν θα φτάσει σε πιο υψηλά επίπεδα, αλλά πρόκειται να παραμείνει υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, με τον δομικό να κινείται ακόμη ανοδικά. Οι αγορές εργασίας παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα  

Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το 2023 και να επιταχυνθεί σταδιακά το 2024.  Ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας, ιδίως σε σχέση με γεωπολιτικούς και ενεργειακούς παράγοντες, παραμένει αυξημένη, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να παραμείνει ευέλικτη η δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον.

 Για την παροχή μελλοντικής καθοδήγησης όσον αφορά τη δημοσιονομική μας πολιτική, έχουμε λάβει υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2024.  Συμφωνούμε ότι κατά την περίοδο 2023-24, οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, αυξάνοντας παράλληλα τη δυνητική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο και αντιμετωπίζοντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τους στόχους ανθεκτικότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.  

Η δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της ευρωζώνης και θα διευκολύνει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Υπό το πρίσμα των προοπτικών της οικονομίας και σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και σφιχτών χρηματοδοτικών συνθηκών, επαναλαμβάνουμε ότι η ευρεία δημοσιονομική τόνωση της συνολικής ζήτησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. 

Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα.  Δεδομένων των ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων στις αγορές ενέργειας και για τις οικονομίες της ευρωζώνης, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.  

Τα μέτρα μας μέχρι στιγμής έχουν μετριάσει τον αρχικά υπερβολικό αντίκτυπο του ενεργειακού πληθωριστικού σοκ στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Περνάμε σταδιακά από την ευρεία υποστήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα. Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, θα συνεχίσουμε να καταργούμε σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα συμβάλουν επίσης στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.  

Kοιτάζοντας προς τα μπρος, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες συντονισμού ενόψει του επόμενου χειμώνα. Στο βαθμό που απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.  Η μόνη μόνιμη λύση για την ενεργειακή κρίση είναι η συνέχιση της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της έγκαιρης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, επίσης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του REPowerEU.  Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.”

‘Ερχονται προτάσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, αναφερόμενος στα δημοσιονομικά είπε πως «συμφωνήσαμε πως η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».  Μιλώντας για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνης, είπε ότι «συζητήσαμε για τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, ξεκίνησε την παρέμβαση του λέγοντας πως «η ευρωπαϊκή οικονομία μπήκε στο 2023 σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που αναμέναμε, αλλά δεν έχουμε «βγει από το δάσος» ακόμα.

Σε σχόλιο για τις συζητήσεις για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ο ίδιος ανέφερε πως στο σημερινό Eurogroup καταγράφηκε πρόοδος στις συζητήσεις και πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιέρ Γκραμένια, ανέφερε πως οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι «πλέον λιγότερο πιθανή».  «Ο πληθωρισμός μειώνεται, ωστόσο σε δομικό επίπεδο οι πιέσεις επιμένουν και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. 

Οι αγορές πάντως περιμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πώς οι αγορές αξιολογούν την πορεία του πληθωρισμού. Η δημοσιονομική βοήθεια πάντως θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθεί – τώρα είναι η ώρα να εστιάσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Σταικουρας: Μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη

Στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες ‘οπου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin εξέφρασε ακόμα μια φορά την οδύνη του για την τραγωδία στα Τέμπη, σημειώνοντας ότι είναι «μία ανείπωτη τραγωδία, η οποία μας έχει συγκλονίσει όλους και έχει απλώσει ένα δίχτυ βαθιάς οδύνης σε όλη την ελληνική κοινωνία».  Όπως τόνισε ο ίδιος από τη συνεδρίαση του Eurogroup τις Βρυξέλλες, «θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους».  «Θα τα καταφέρουμε», ήταν το κεντρικό του μήνυμα, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έχει δεσμευθεί να κάνει το παν έτσι ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια των μεταφορών και να δημιουργήσει μία πατρίδα υψηλών προσδοκιών».  Για την οικονομία της Ελλάδας  Ο υπουργός, συνεχίζοντας τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται στη «σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στο πεδίο της οικονομίας».  

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2022 είχε διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά την ανεργία», ενώ παρά το γεγονός ότι έχει έναν επίμονο πληθωρισμό, «αυτός είναι ο τέταρτος χαμηλότερος μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Η Ελλάδα κατάφερε να διοχετεύσει τους τρίτους υψηλότερους πόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα επιτύχαμε βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών», τόνισε ο υπουργός.   «Πετύχαμε σημαντικές νίκες».  «Όλα αυτά είναι μία ισχυρή παρακαταθήκη σε μία Ευρώπη υψηλών νέων προκλήσεων, σε γεωπολιτικό επίπεδο, μίας νομισματικής πολιτικής που γίνεται όλο και πιο συσταλτική και μίας δημοσιονομικής πολιτικής που μελλοντικά θα γίνει πιο αυστηρή», κατέληξε.  

«Τα τελευταία χρόνια, όλοι μαζί, στην Ελλάδα πετύχαμε σημαντικές νίκες. Μπορούμε να πετύχουμε και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με δημιουργικότητα, με αποφασιστικότητα και με συνέπεια. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κράτος, ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, ένα πιο διαφανές κράτος. Είναι η ώρα της ευθύνης, για όλους μας», είπε κλείνοντας ο υπουργός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ