Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSEurobank: Aναπτυξιακή στρατηγική στη ναυτιλία με θετικό πρόσημο βιωσιμότητας

Eurobank: Aναπτυξιακή στρατηγική στη ναυτιλία με θετικό πρόσημο βιωσιμότητας

Χριστίνα Μαργέλου
Γενική Διευθύντρια της Eurobank, επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων

Με μία παράδοση που αποτελεί σχεδόν συνώνυμο της ίδιας της χώρας, η ελληνική ναυτιλία και – ακόμα περισσότερο – οι άνθρωποί της, έχουν καταφέρει όχι απλώς να αποτελούν μία ισχυρή δύναμη και σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να ηγούνται των απαραίτητων αλλαγών και μεταβάσεων του κλάδου.

Το ελληνικό ναυτιλιακό σύμπλεγμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθορίζοντας και διαμορφώνοντας τις τάσεις και τις ισορροπίες πέραν των ελληνικών συνόρων. Κινητήριες δυνάμεις για την ισχυρή παρουσία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών και την ηγετική θέση του ελληνικού στόλου στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, πέραν της παράδοσης και του «ελληνικού δαιμονίου» για τη θάλασσα είναι οι ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις, ο σχεδιασμός και η ταχεία προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς.

Είναι απαραίτητος βεβαίως ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας ως αρωγός στην αναπτυξιακή δυναμική του τομέα και στις πρωτοβουλίες για ένα νεότερο, πιο πράσινο και ψηφιακά πιο αναβαθμισμένο στόλο. Το 2023 σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας προέρχονταν από δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για τα επόμενα χρόνια.

Στην Eurobank, έχουμε επιλέξει στρατηγικά, εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, να στηρίζουμε δυναμικά τη ναυτιλιακή αγορά. Ο Όμιλος Eurobank υλοποιεί μία αναπτυξιακή στρατηγική στη ναυτιλία με στόχο την περαιτέρω αύξηση του χαρτοφυλακίου του, εστιάζοντας στην προώθηση νέων βιώσιμων χρηματοδοτήσεων που συνδέονται με κριτήρια ESG.

Εφαρμόζοντας με επιτυχία ένα εξωστρεφές επιχειρησιακό μοντέλο και διαθέτοντας ένα κεντρικό συστημικό ρόλο σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και παρουσία σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως το Λουξεμβούργο και το Λονδίνο, ο Όμιλος έχει καταφέρει να κατακτήσει ηγετική θέση ανάμεσα στους δανειστές των ελληνικών και κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών.

Το κέντρο της ναυτιλίας είναι η Μονάδα Shipping της Eurobank στον Πειραιά, η οποία σταθερά και με συνέπεια διατηρεί ένα υγιές και καλά δομημένο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις μακροχρόνιες σχέσεις της με την υφιστάμενη πελατεία της αλλά και συνάπτοντας νέες πελατειακές σχέσεις που πληρούν τα πιστωτικά της κριτήρια. Πρόκειται για μία στρατηγική που έχει αναγνωριστεί από φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Lloyd’s, η οποία τα τελευταία έτη κατατάσσει την Eurobank στην κορυφή των δανειστών της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank ξεπερνάει τα $4 δισ. συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για χρηματοδοτήσεις πλοίων υπό ναυπήγηση.Σημειώνουμε ότι από το 2020 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου συνεχώς αυξάνεται, με ποσοστά ανόδου των δανειοδοτήσεων που προσεγγίζουν έως και το 30%. 

Στο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων της Eurobank περιλαμβάνονται ναυτιλιακοί όμιλοι ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, με εδραιωμένη παρουσία στον τομέα, με μεσαίους ή μεγάλους στόλους πλοίων. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από πλοία ξηρού χύδην φορτίου (bulk carriers), δεξαμενόπλοια και λίγα πλοία εμπορευματοκιβωτίων (container). Οι δανειοδοτήσεις αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων ή τη ναυπήγηση νέων μονάδων στα ναυπηγεία Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες χτίζουν νέα πλοία: ‘Ένα πλοίο κάθε 8 ημέρες από το 1948 έως το 2000, και πλέον ένα πλοίο κάθε 3 ημέρες σήμερα, ή περίπου 100 πλοία σε ετήσια βάση. Την τελευταία διετία η Μονάδα Shipping υλοποιεί μία στρατηγική σύνδεσης των χρηματοδοτήσεων που παρέχει κυρίως σε νεότευκτα πλοία, με σαφείς στόχους βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν βασικούς δείκτες ελέγχου περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως η Eurobank εντάχθηκε στη λίστα Morningstar Sustainalytics’ λαμβάνοντας τη σημαντική διάκριση ESG Regional Top Rated ενώ απέσπασε για δεύτερη διαδοχική χρονιά τη διεθνή διάκριση ESG Industry Top Rated, κατατάσσοντάς την μεταξύ των τραπεζών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Η αναπτυξιακή αυτή προσέγγιση που υλοποιεί η Eurobank στην ναυτιλία κινείται στο ίδιο πλαίσιο φιλοσοφίας που διέπει συνολικά τον Όμιλο και αφορά στην προώθηση ενός βιώσιμου αύριο δημιουργώντας τις «υποδομές» για τη συλλογική ευημερία._

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ