Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSEuro2024: Τελικός "ανοικτός" σε όλα τα σενάρια

Euro2024: Τελικός “ανοικτός” σε όλα τα σενάρια

Πώς το λένε τα διαφημιστικά clips; Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ και απολαύστε! Ο τελικός του Euro2024 φέρνει την Κυριακή (14/07) απέναντι, στο γήπεδο του Βερολίνου, δύο βαριές φανέλες της παγκόσμιας ιστορίας, την Ισπανία και την Αγγλία. Οι βιαστικοί έχουν ήδη αναδείξει τη “Ρόχα” πρωταθλήτρια Ευρώπης, όμως όσοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο γνωρίζουν το πιο σίγουρο δεδομένο. Δεν μπορεί σε τέτοιο αγώνα να υπάρχει φαβορί. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είτε σκέφτεται οπαδικά ή, απλά, δεν γνωρίζει για τι μιλάμε…

Εντάξει, η εθνική ομάδα της Ιβηρικής έχει παρουσιαστεί καταρχάς ως σύνολο με την ακριβή και την απόλυτη έννοια του όρου (μεγάλο πράγμα) και μάλιστα λειτουργικό. Κάποτε αυτό θα ήταν αυτονόητο, όμως στην εποχή που οι ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής δίνουν εξοντωτικό αριθμό αγώνων στη διάρκεια της σεζόν, όταν αυτό συμβαίνει σε καλοκαιρινό τουρνουά, μοιάζει προτέρημα από μόνο του.

Η Αγγλία από την άλλη δέχεται κριτική για αμέτρητες αφορμές. Πριν από όλα, ότι πέρασε από τον εύκολο δρόμο της διοργάνωσης έως τον τελικό. Τα πυρά σημαδεύουν καιρό τώρα τον προπονητή Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος πάντως την οδήγησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Εάν ηττηθεί ξανά δεν γλιτώνει με τίποτα την ταμπέλα Looser(s). Υπάρχει ωστόσο και η οπτική που τη θέλει στις τελευταίες τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις, Euro όπως και Μουντιάλ, να φτάνει τουλάχιστον στα προημιτελικά. Έργο του άγγλου προπονητή είναι και αυτό.

Ο οποίος, εκτός των άλλων, έγινε και ο τρίτος που έφτασε σε περισσότερους από έναν τελικούς Euro, μετά τους: Χέλμουτ Σεν με τη Δυτική Γερμανία (1972, 1976) και τον Μπέρτι Βόγκτς με τη Γερμανία (1992, 1996). Και οι τρεις το κατάφεραν σε συνεχόμενες διοργανώσεις, ενώ κανείς από τους δύο προηγούμενους δεν έχασε δύο τελικούς στη διοργάνωση…

Είναι σίγουρα σημαντικό ότι η Ισπανία νίκησε στο τουρνουά δύσκολες αντιπάλους όπως οι: Κροατία, Ιταλία, Γερμανία (στην έδρα της) και Γαλλία, του Εμπαπέ. Η Αγγλία όμως έδειξε στη δική της αποκαλούμενη “πιο εύκολη” διαδρομή, αποφασιστική. Στοιχείο το οποίο οι ομάδες που ηττήθηκαν από την Ισπανία δεν έβγαλαν στον απαιτούμενο βαθμό. Ούτε καν η Γερμανία, η θέληση της οποίας να σηκώσει το τρόπαιο στο σπίτι της περιορίστηκε και σταμάτησε στις χαμένες ευκαιρίες του Φίλγκρουκ στον προημιτελικό.

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ έφτασε στον τελικό έχοντας δεχθεί πρώτη γκολ, από τη Σλοβακία στο 25ο λεπτό, από την Ελβετία στο 75ο και από την Ολλανδία στο 7ο.

Σε όλα τα διαφορετικά αυτά σενάρια απάντησε! Στη φάση των “16” κόντρα στους σλοβάκους 70 λεπτά αργότερα, στον προημιτελικό με την Ελβετία πέντε λεπτά μετά και στον ημιτελικό με τους “Οράνιε” 11′.

Η Αγγλία βρίσκει τρόπο κόντρα σε κάθε “S”! Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά πως είναι η πρώτη εθνική στην ιστορία των Euro η και σε Παγκόσμιο Κύπελλο που θα αντιμετωπίσει πέντε διαφορετικές ομάδες στο ίδιο τουρνουά οι οποίες ξεκινούν με το ίδιο γράμμα! Είναι οι: Serbia, Slovenia, Slovakia, Switzerland, Spain. Απίθανο, όμως με τη συγκεκριμένη εθνική ομάδα μοιάζει κάποιες φορές ο…ποδοσφαιρικός Θεός να ασχολείται περισσότερο.

Ακόμη και όταν κατέκτησε το Μουντιάλ στο σπίτι της το 1966 έμεινε για πάντα “ανοικτό το ζήτημα του γκολ που αμφισβητείται. Στην εποχή του VAR δεν θα υπήρχε καν θέμα συζήτησης. Όμως η παγκόσμια συναισθηματική ποδοσφαιρική δύναμη κρατάει πάντοτε για τους κατοίκους αυτής της χώρα μία ιστορία διαφορετική. Ίσως από σεβασμό για την ποδοσφαιρική τους αφοσίωση.

Όλα αυτά προφανώς δεν είναι αρκετά για να της χαρίσουν το τρόπαιο, όμως το ζήτημα για την Αγγλία θα είναι η διαχείριση της πίεσης. Στη χώρα που υπερηφανεύονται ότι γέννησαν το ποδόσφαιρο και ότι το αγαπούν περισσότερο από οποιονδήποτε, οι ποδοσφαιριστές της εθνικής τους ομάδας οδηγούνται στους κρίσιμους αγώνες με πολύ μεγάλο φόρτο. Νιώθουν υποχρέωση για την επιτυχία.

Το έλεγε πριν τον ημιτελικό με την Ολλανδία ο Νίκος Νταμπίζας, που τους έμαθε για τα καλά όταν φορούσε τη φανέλα της Νιουκάστλ. “Οι παίκτες της Αγγλίας που θα κατακτήσουν ένα μεγάλο τρόπαιο για τη χώρα θα είναι εκείνοι που θα κλείσουν τα αυτιά σε όσα λέγονται διαρκώς για εκείνους“. Σωστό.

Οι φίλοι της Ισπανίας δέχονται πως η εθνική τους ομάδα έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στα γήπεδα της Γερμανίας. Είναι άλλωστε η μόνη που νίκησε όλα τα παιχνίδια.

Ο συνδυασμός νέου προπονητή με ποδοσφαιριστές όχι μικρής ηλικιακής απόστασης απέδωσε καλύτερα από το αναμενόμενο. Εκείνο που φοβούνται τώρα οι διεθνείς της Ισπανίας, στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, είναι να μην ακούσουν πως μπήκαν στον τελικό υπεροπτικά. Καθώς ο ηττημένος πάντοτε δέχεται έτοιμες “κλισέ” κριτικές.

Ο Λόταρ Ματέους πάντως προφανώς αδιαφορεί για την ψυχολογία των ισπανών και στο σχολιασμό του για τον επερχόμενο τελικό δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Γιαμάλ ως “επόμενο” μετά τους Μέσι και Ρονάλντο! Κι αν ο πρώην γερμανός σούπερ σταρ έδειξε να βιάζεται, σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο ζήτημα ποιος θα μαρκάρει τον εκπληκτικό 17χρονο. Διότι ο Τρίπιερ δεν κάνει καλό τουρνουά και αριστερά στην άμυνα της Αγγλίας θα μπορούσε να ξεκινήσει βασικός ο Λου Σο. Για πρώτη φορά στον τελικό! “Που πας με Τρίπιερ και Σο” θα έλεγε κανείς…

Η Ισπανία έως τώρα έχει σκοράρει 13 γκολ, τα 4 από επιθετικό χαφ, τα 3 από τους εξτρέμ των δύο πλευρών, τα 2 από ατόφιους χαφ και από ένα οι: φορ, δεξιός αμυντικός και το 6άρι. (Υπάρχει και ένα αυτογκόλ). Δηλαδή σκοράρει από παντού!

Η Αγγλία έχει βρει τα αντίπαλα δίχτυα σχεδόν τις μισές φορές, 7, τις 4 από τη θέση του φορ, τις 2 με τον επιθετικό της χαφ και μία από του δεξιού εξτρέμ. Καμία πρωτοτυπία… Πέρασε από τον όμιλο με μία νίκη και δύο ισοπαλίες, ενώ χρειάστηκε την παράταση κόντρα στη Σλοβακία και τα πέναλτι με την Ελβετία.

Η Ισπανία ξεκίνησε δυνατά, με 3-0 επί της Κροατίας, νίκησε δύσκολα την Ιταλία με αυτογκόλ και με τον αέρα της, αν και με αναπληρωματικούς, 1-0 την Αλβανία. Στα νοκ άουτ διέλυσε τη Γεωργία, που έκανε το…λάθος να προηγηθεί, έσβησε το όνειρο της οικοδέσποινας Γερμανίας στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και απαγόρευσε στη Γαλλία του Εμπαπέ να ελπίζει, αν και προηγήθηκε, σκοράροντας λίγο μετά δύο γκολ σε τέσσερα λεπτά.

Υπολογίζοντας αυτά τα δεδομένα, μάλλον υπάρχει τελικά φαβορί και είναι η Ισπανία. Όμως η δίψα των άγγλων να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης θα είναι το μεγαλύτερο όπλο τους και μάλιστα στον πρώτο τους τελικό μακριά από το έδαφός τους. Που σημαίνει πως όλα τα υποψήφια σενάρια είναι πιθανά σε αυτόν τον τελικό! Προσδεθείτε…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ