Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSEuro2024: Η εντυπωσιακή Ισπανία στον τελικό!

Euro2024: Η εντυπωσιακή Ισπανία στον τελικό!

Η Ισπανία είναι από σήμερα (9/07) η πρώτη φιναλίστ του Euro2024. Η “ρόχα” είναι γεγονός ότι παρουσίασε το πιο πειστικό ποδόσφαιρο σε αυτό το τουρνουά στα γήπεδα της Γερμανίας και με τη δίκαιη νίκη 2-1 κόντρα στη Γαλλία στον ημιτελικό και μάλιστα με ανατροπή, εξασφάλισε την παρουσία της σε τελικό Euro για πρώτη φορά μετά το 2012, που θα γίνει ανήμερα της εθνικής εορτής των Γάλλων, την ημέρα της Βαστίλης, Κυριακή 14/07.

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Κολό Μουανί στο 9ο λεπτό, χάρη στην κεφαλιά του επιθετικού της Παρί σεν Ζερμέν από την εξαιρετική ασίστ του Εμπαπέ, απάντησε γρήγορα με δύο σπουδαίες εκτελέσεις που άλλαξαν τα δεδομένα. Ισοφάρισε με εκπληκτικό γκολ του Λαμίν Γιαμάλ και πήρε το προβάδισμα 2-1 από ατομική ενέργεια του Ντάνι Όλμο, σε διάστημα πέντε λεπτών, στο 21΄και στο 25΄.

Η Ισπανία παρουσιάζει ένα σύνολο με αρχή μέση και τέλος. Που ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο και πώς να παίρνει το αποτέλεσμα. Με σπουδαίους παίκτες, όπως ο εντυπωσιακός Λαμίν Γιαμάλ που το Σάββατο (13/7), μία μέρα πριν τον τελικό, θα κλείσει τα 17 του χρόνια και παίζει με άνεση ενός καθιερωμένου σούπερ σταρ.

Ο ποδοσφαιριστής της Barcelona έγινε και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro, ξεπερνώντας τον Ελβετό Γιόχαν Φονλάντεν, που είχε βρει δίχτυα το 2004 σε ηλικία 18 ετών και 141 ημερών. Ο Γιαμάλ σκόραρε σε ηλικία 16 ετών και 365 ημερών.

Υπολογίζοντας και τα Παγκόσμια Κύπελλα, ξεπέρασε και τον Πελέ, που είχε βάλει γκολ στο τουρνουά του 1958 σε ηλικία 17 ημερών και 239 ημερών. Φυσικά είναι πλέον ο νεότερος που αγωνίστηκε σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης, μετά τον Πελέ στο Μουντιάλ του 1958.

Η σημερινή Ισπανία με μονάδες όπως ο Ρόδρι, τον κορυφαίο στη θέση της μεσαίας γραμμής στην Ευρώπη, οι κινήσεις του οποίου κρατούν την ισορροπία του συνόλου, είναι σίγουρα το φαβορί για την κατάκτηση του Euro. Ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι μαζί με τον Φαμπιάν Ρουίθ έκαναν ένα ακόμα καταπληκτικό ματς στην μεσαία γραμμή.

Η Ισπανία με τρεις αλλαγές, καθώς οι Χεσούς Νάβας, Νάτσο και Ντάνι Όλμο πήραν τις θέσεις στην ενδεκάδα των τιμωρημένων Ντάνι Καρβαχάλ, Ρομπέν Λε Νορμάντ και του τραυματία Πέδρι, σε σχέση με τον προημιτελικό κόντρα στην Γερμανία, ακολούθησε με συνέπεια τη φιλοσοφία της, όπως σε κάθε λεπτό όλων των αγώνων.

Προκρίθηκε έτσι για 5η φορά στην ιστορία της στον τελικό, όπου θα διεκδικήσει το 4ο σχετικό τρόπαιο, το οποίο θα την ανεβάσει ολομόναχη στην κορυφή της σχετικής λίστας (στις τρεις κατακτήσεις και η Γερμανία). Αντίπαλός της θα είναι ο νικητής του Ολλανδία-Αγγλία (10/7, 22:00).

Η Γαλλία δεν έδειξε κάτι διαφορετικό από τη συνολική της εικόνα στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας μία ομάδα καλών μονάδων, χωρίς ωστόσο παιχνίδι που να βασίζεται στη συνολική λειτουργία.

Ήταν η χειρότερη μεγάλη διοργάνωση μέχρι τώρα στην καριέρα του 25χρονου Κιλιάν Εμπαπέ, πιθανότατα και λόγω του τραυματισμού του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ