Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSEuro2024: Η Γερμανία και ο Κρόος έκαναν "δήλωση τίτλου" από την πρεμιέρα!

Euro2024: Η Γερμανία και ο Κρόος έκαναν “δήλωση τίτλου” από την πρεμιέρα!

Η πρεμιέρα του Euro 2024 δεν μπορεί να οδηγήσει τόσο νωρίς σε ασφαλή συμπεράσματα για τη συνέχεια της διαδρομής της τρεις φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης Γερμανίας στη διοργάνωση. Καθώς το 5-1 επί της Σκωτίας, μπορεί ως αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό όμως, γράφτηκε στον πίνακα του γηπέδου στο Μόναχο, στην Allianz Arena και επειδή η Σκωτία δεν κατάφερε να προβάλλει ουσιαστική αντίσταση.

Η διαφορά των δύο ομάδων ποιοτικά ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα τη δύναμη της Γερμανίας από τώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεπέρασε την πίεση, που προκαλεί το γεγονός ότι ξεκίνησε το τουρνουά ως οικοδέσποινα, με μία νίκη που θα μπορούσε να αποτελέσει και αγωνιστική “δήλωση τίτλου!”.

Υπάρχουν δεδομένα τα οποία δεν αμφισβητούνται. Πρώτο και καλύτερο η καθοριστική παρουσία του Τόνι Κρόος. Ο σπουδαίος κουμανταδόρος οργάνωσε με μαεστρία την ανάπτυξη της Γερμανίας, η οποία χωρίς αυτόν στις προηγούμενες διοργανώσεις ήταν όχι απλά διαφορετική αλλά υποδεέστερη ομάδα.

Με τις διαγώνιες κινήσεις και τις πάσες ακριβείας που οδήγησαν εφέτος τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος και του Champions League, ο Κρόος εμπνέει τους συμπαίκτες του και – το κυριότερο- τους επιτρέπει να νιώθουν ασφαλής.

Οι αριθμοί στο ποδόσφαιρο δεν αποτυπώνουν πάντοτε την πραγματικότητα ενός αγώνα, στην περίπτωση του Κρόος ωστόσο είναι ξεκάθαρος ο ευεργετικός χαρακτήρας του παιχνιδιού και των επιλογών του. Ο Κρόος λοιπόν έσπασε για ακόμη μία φορά τα κοντέρ με τις πάσες του, χάρη στην εκπληκτική ακρίβεια του 99% στις μεταβιβάσεις του, με 101 επιτυχημένες πάσες από τις 102 που έκανε συνολικά!

Από το 1980 και μετά, αυτή είναι η κορυφαία επίδοση για παίκτη με περισσότερες από 100 απόπειρες μεταβιβάσεων.

Για να εντοπίσουμε την τελευταία φορά που ο γερμανός βρέθηκε σε όχι και τόσο… αποδοτική μέρα, όσον αφορά στην ευστοχία στις πάσες του, θα πρέπει να κοιτάξουμε στον Ιούνιο του 2020 (!) σε αγώνα κόντρα στην Εϊμπάρ, στον οποίο κινήθηκε στο 79%

Με τον κεντρικό πυρήνα στην οργάνωσή της λοιπόν, αλλά και την ποιότητα που της προσφέρουν ποδοσφαιριστές όπως ο καλύτερος “ενδιάμεσος” στον κόσμο Γκιουντογκάν, ο Μουσιάλα, ο παραγωγικός, όπως και με την Άρσεναλ πλέον Χάβερτς, η απίθανη αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Βιρτς, αλλά και αμυντικά ο Ρίντιγκερ και ο Νόϊερ, που έγινε ο πρώτος στην ιστορία της Γερμανίας σε συμμετοχές σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων (Euro+Μουντιάλ) ως βασικός, η Γερμανία έχει δικαίωμα να ονειρεύεται την επιστροφή της στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 28 χρόνια.

Η φιλοδοξία της αυτή έχει σημαντικό υπόβαθρο καθώς συνδυάζει την παραδοσιακή της δύναμη με μεγαλύτερη ποιότητα, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Σημαντικό ρόλο στη βελτιωμένη εικόνα της εθνικής Γερμανίας το γεγονός ότι Νάγκελσμαν, αφού διαδέχθηκε τον Φλικ στον πάγκο και μετά τα φιλικά που τελείωσαν με νίκες κόντρα στη Γαλλία και την Ολλανδία, εγκατέλειψε το 3-4-3, ακολουθώντας το πιο ταιριαστό στους παίκτες του 4-3-2-1.

Το πιο μεγάλο στοίχημα για τη Γερμανία στην πορεία της σε αυτή τη διοργάνωση θα είναι οι καλές συνεργασίες με τις εναλλαγές των ρόλων που θα απαιτούν τα δεδομένα κάθε αγώνα, καθώς ξεκάθαρα εξτρέμ δεν υπάρχουν. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου κάθε καλός παίκτης καλείται να αλλάζει ρόλους στη διάρκεια των αγώνων, είναι καλύτερο για μία ομάδα να “βαφτίζει” εξτρέμ, ανάλογα με την περίσταση, παρά να έχει τέτοιους. Αρκεί οι παίκτες της να μπορούν.

Η λογική λέει ότι, σε όμιλο με Σκωτία, Ουγγαρία και Ελβετία, η Γερμανία θα τερματίσει πρώτη. Το ζητούμενο θα είναι η συμπεριφορά της στα χιαστί νοκ άουτ.

Η πρώτη νοκ άουτ μάχη πρόκρισης στη φάση των “16” θα τη φέρει απέναντι στην δεύτερη ομάδα του τρίτου ομίλου, στον οποίο βρίσκονται οι: Αγγλία, Σερβία, Δανία και Σλοβενία. Η συνέχεια επίσης στον προημιτελικό δεν αποκλείεται να της φέρει την Ισπανία. Υπάρχει δρόμος βέβαια ακόμα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία καλείται να βγάλει χαρακτήρα από νωρίς και για την ώρα το έχει καταφέρει…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ