Τελικά το Euro που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι στα αλήθεια συναρπαστικό, ή παίζεται σε αυτό χαμηλής ποιότητας ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα έτσι να βρίσκουν “χώρο” πιο εύκολα οι μικροί για τις εκπλήξεις; Τι συμβαίνει στα γήπεδα της Γερμανίας στην πραγματικότητα; Επιτρέψτε μου το προφανές. Οι σταρ του ποδοσφαίρου είναι εμφανώς πολύ κουρασμένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Τελεία (ή θαυμαστικό εάν προτιμάτε…), παράγραφος.
Η κοινή λογική λοιπόν μας λέει πως όταν ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης στηρίζουν με την απόδοσή τους ομάδες στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως και στο Champions League, μετρώντας απίστευτο αριθμό αγώνων στη διάρκεια μίας σεζόν, είναι αδύνατον να διαπρέψουν σε υψηλή ένταση και σε τουρνουά εθνικών ομάδων αμέσως μετά. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτό γίνονται συμπαίκτες με κάποιους που αγωνιστικά παραμένουν για εκείνους “άγνωστοι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν μαζί τους αυτοματισμούς σε λίγες εβδομάδες.
Οι αγώνες της φάσης των “16” αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μέσα σε ένα τουρνουά η εικόνα των ομάδων διαφοροποιείται. Κι αν αυτό μοιάζει δύσκολο για την Αγγλία, που δείχνει να μην έχει σχεδόν κανείς από τους βασικούς της ανάσες, δεν ισχύει το ίδιο για την επίσης, προς το παρόν, μη πειστική Γαλλία. Είναι διαπιστωμένο ότι η ποιότητα κάποιων παικτών της την κρίσιμη στιγμή είναι πιθανό να βγάλει “λαγούς από το καπέλο!”.
Αυτή την ώρα οι διεκδικήτριες του 17ου Euro θα αναμετρηθούν στη φάση των “16” ως εξής, με χρονική σειρά: 29/06 Ελβετία – Ιταλία (19.00) και Γερμανία – Δανία (22.00), 30/06 Αγγλία – Σλοβακία (19.00) και Ισπανία – Γεωργία (22.00), 1/07 Γαλλία – Βέλγιο (19.00) και Πορτογαλία – Σλοβενία (22.00) και 2/07 Ρουμανία – Ολλανδία (19.00) και Αυστρία – Τουρκία (22.00).
Τρεις έδωσαν στην πρώτη φάση διαπιστευτήρια τίτλου. Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία, χωρίς να είμαι βέβαιος για τη σειρά, διότι είναι αδόκιμη η σύγκριση των πλεονεκτημάτων της κάθε μιας. Η Πορτογαλία έχει συνοχή με καλούς παίκτες, βρίσκει γκολ από ομαδικό και ατομικό παιχνίδι. Η Γερμανία διαθέτει τον κουμανταδόρο Κρόος, έμπειρους όπως ο Κίμιχ και ταλαντούχους με δίψα όπως ο Μουσιάλα. Σκοράρουν επίσης αρκετοί από τους βασικούς της, με έναν επίσης καθοριστικό σκόρερ της να μην είναι καν βασικός, ο Φίλγκρουκ.
Η Ισπανία έχει ποιότητα, ίσως ακόμη πιο μεγάλη από την Πορτογαλία και τη Γερμανία στην ανάπτυξη, όμως δεν βρίσκει εύκολα το γκολ. Κι αν το ελάττωμά της είναι πως δεν διαθέτει κλασικό σκόρερ, τι να πεις κανείς για το…βαρύδι πολυτελείας Κριστιάνο Ρονάλντο που περισσότερο ταλαιπωρεί και λιγότερο ωφελεί τους πορτογάλους;
Κανείς πάντως δεν έχει το περιθώριο να ξεγράφει τις μεγάλες ομάδες, όπως αυτές ιστορικά διαπρέπουν με τις βαριές φανέλες. Η Ιταλία, για παράδειγμα, προκρίθηκε με γκολ στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων του τελευταίου της αγώνα και δεν αποκλείεται να βρεθεί από το… πουθενά να διεκδικεί το τρόπαιο, το οποίο άλλωστε κατέκτησε πριν τρία χρόνια.
Η Ισπανία θα αναμετρηθεί ξανά με τη Γεωργία, εννέα μήνες και 295 ημέρες μετά από την ιστορική συντριβή των γεωργιανών με 7-1 στην Τιφλίδα, με τα ΜΜΕ της Ιβηρικής να προειδοποιούν ότι: “Η Γεωργία θέλει μεγάλη προσοχή“. Και είναι σωστό καθώς εκτός του Κβαρατσχέλια, έχει στα δοκάρια τον Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Ο 23χρονος τερματοφύλακας της Βαλένθια, που αποκτήθηκε από την ισπανική ομάδα 850 χιλιάδες ευρώ και πλέον κοστολογείται 50 εκατομμύρια (!), είναι ο κορυφαίος του Euro μέχρι τώρα με είκοσι αποκρούσεις. Υπάρχει επίσης ο πρώτος σκόρερ στο EURO2024, Ζορζ Μικαουτάτζε, και ένα καλοδουλεμένο σύνολο από τον Βίλι Σανιόλ.
Παραμένει ωστόσο ομάδα δεύτερης ταχύτητας, με αδυναμίες στην άμυνα και χωρίς εναλλακτικές. Η εθνική μας αποκλείστηκε από αυτή απλά επειδή τη φοβήθηκε στο μπαράζ του Μαρτίου περισσότερο από όσο άξιζε.
Τα πιθανά ζευγάρια στην προημιτελική φάση μπορούν να προκύψουν έως εξής: Γερμανία – Ισπανία, Πορτογαλία – Γαλλία, Αγγλία – Ιταλία και Ολλανδία – Αυστρία.
Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό ότι από τον ένα “δρόμο” έως τον τελικό συνωστίζονται στην ίδια πλευρά του “δέντρου” Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, ενώ από την άλλη προσέξτε ποιες είναι όλες μαζί: Ρουμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Τουρκία, Αγγλία, Σλοβακία, Ελβετία και Ιταλία!
Που σημαίνει ότι οι περισσότερες πιο δυνατές ομάδες θα δώσουν μεγάλη μάχη, προκειμένου να βγει από αυτή ένα θεωρητικό φαβορί για τον τελικό. Πάντως, εκτός από το ότι ποτέ μία διοργάνωση δεν έχει σίγουρο φαβορί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκπλήξεις περιμένουν στη γωνία. Μπορεί να τη λένε και Αυστρία…
Η φάση των “16” θα κάνει σέντρα το Σάββατο (29/06) στις 19:00 με την αναμέτρηση της Ελβετίας με την Ιταλία και εν συνεχεία στις 22:00 η οικοδέσποινα Γερμανία θα αντιμετωπίσει τη Δανία. Ο επόμενος γύρος θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου.
Το…αληθινό Euro, όπου και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει μια πρόκριση, τώρα αρχίζει. Χώρος για εκπλήξεις έως ένα βαθμό υπάρχει πάντα, όμως την ίδια ώρα που κάποιες ομάδες ονειρεύονται, 20 χρόνια μετά, να γίνουν η “Ελλάδα του 2024“, οι δυνατές ομάδες δεν φαίνονται ικανές να παρασυρθούν σε αυτό το βαθμό, για να το επιτρέψουν…