Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSEtihad: Αυτό είναι το "παλάτι" της Μάντσεστερ Σίτι (φωτογραφίες)

Etihad: Αυτό είναι το “παλάτι” της Μάντσεστερ Σίτι (φωτογραφίες)

Στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου είναι πολλές οι εκτός παιχνιδιού αφορμές που μπορούν να σου προκαλέσουν μεγάλη εντύπωση. Όταν μάλιστα πληρώνεις ακριβά εισιτήρια, προκειμένου να παρακολουθήσεις μία από τις καλύτερες ομάδες στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι, τότε δικαιολογημένα και το “θέατρο” που τη φιλοξενεί έχει υψηλά στάνταρ.

Το City of Manchester Stadium αποκαλείται Etihad λόγω του χορηγού του club που είναι η Etihad Airways, και είναι το πέμπτο πιο μεγάλο στην Αγγλία. Βρεθήκαμε για λογαριασμό του Mega στο απίθανο γήπεδο και αξίζει να μοιραστούμε την εμπειρία.

Η Μάντσεστερ Σίτι μετακόμισε εκεί από το Μέϊν Ρόουντ το 2003. Η καταπληκτική διαδρομή της ομάδας τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την παρουσία του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο από το 2016 και μετά, άλλαξε τα δεδομένα, εκτοξεύοντάς τη. Ένας κομβικός τομέας είναι η ανακαίνιση του γηπέδου για τον οποίο έχουν ήδη γίνει έργα ανακατασκευής, ενώ σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον να αυξηθεί ο αριθμός των καθισμάτων. Τώρα φιλοξενεί 53.600 θεατές στους εντός των αγγλικών συνόρων αγώνες και 60.000 στις μουσικές εκδηλώσεις.

Την ίδια ώρα η ιδιοκτησία του club έχει τα σχέδια κατασκευής ενός ακόμη μικρότερου σταδίου, για τη γυναικεία ομάδα της Σίτι, όπως και για τη διεξαγωγή συναυλιών. Δίπλα στο Etihad. Το πιο μικρό θα έχει χωρητικότητα 25.000 θέσεων…Λεφτά υπάρχουν.

Πηγαίνοντας προς το γήπεδο εισπράττεις, θέλεις δεν θέλεις, την εικόνα μίας νέας εποχής η οποία προφανώς βασίζεται στα πάρα πολλά χρήματα του ιδιοκτήτη Μανσούρ.

Ο εξωτερικός σχεδιασμός τιμά μεγάλους παίκτες του παρελθόντος, όπως το άγαλμα του Αγκουέρο, ενώ υπάρχουν περιμετρικά στις σκάλες ιστορίες των παλιών παικτών που έγραψαν ιστορία με τη φανέλα της Σίτι.

Όταν περάσεις στο εσωτερικό στο γηπέδου, παρακολουθείς με σεβασμό την αφοσίωση και επιμέλεια των εργαζομένων, οι οποίοι προετοιμάζουν το χόρτο για την επόμενη ημέρα του αγώνα. Για πολλή ώρα τα ειδικά μηχανήματα πηγαινοέρχονται, ενώ μετά ξεκινάει και το πότισμα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Όπως περπατάς, για να φτάσεις στην είσοδο της θύρας που είναι η θέση σου, κάθε γωνιά σου θυμίζει που βρίσκεσαι. Μηνύματα παντού…

Εντυπωσιάζεσαι παντού με τη σύγχρονη μορφή σε ό,τι βλέπεις. Εξωτερικά πριν από όλα και εν συνεχεία εντός. Οι πάγκοι των ομάδων για παράδειγμα έχουν ανατομικά θερμαινόμενα καθίσματα.

Τις ημέρες των αγώνων έχουν ενδιαφέρον και οι εσωτερικοί χώροι. Εκείνη η πίτα με το καυτό κρέας στο κυλικείο είναι όλα τα λεφτά. Μην ξεχάσω, όλες οι βρύσες στα WC βγάζουν καυτό νερό. Δεν ρυθμίζονται. Μόνο καυτό! Αγγλία…

Πριν την πρεμιέρα του Champions League και τον αγώνα κόντρα στην Ίντερ, η βραδιά ξεκίνησε με ζωντανή μουσική, από ορχήστρα δίπλα στον αγωνιστικό χώρο! Τα όργανα στο γήπεδο και μπροστά τους ο μαέστρος. Η μίνι αυτή συναυλία έπαιζε και στις οθόνες του γηπέδου που τραγουδούσε στο σύνολό του το: Blue Moon.

Η επιτυχία της Σίτι έχει προσθέσει νέους φανατικούς υποστηρικτές της ομάδας, ακόμη και στη Βραζιλία. Στη χώρα που το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία η ομάδα του Γκουαρντιόλα λατρεύεται. Ένας βραζιλιάνος λοιπόν αφού ήρθε στο Μάντσεστερ, προφανώς έβγαλε τη σέλφι της ζωής του το βράδι του Champions League.

Το στάδιο φιλοξένησε σπουδαίους αγώνες, όπως ο τελικός του UEFA Ζενίτ-Ρέϊντζερς το 2008 και φυσικά φιλοξενεί ακόμα μεγάλα παιχνίδια. Εκτός της Σίτι και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, αλλά και τελικούς πυγμαχίας, αγώνες ράγκμπι και μουσικές συναυλίες.

Το club ενημέρωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι θα επεκταθεί η πλευρά North Stand, προκειμένου έτσι να αυξηθεί η συνολική χωρητικότητα.

Αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου δίνουν το στίγμα τους σε κάθε αγώνα με ένα ωραίο πανό.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτισμός σε κάνει να καταλαβαίνεις που ακριβώς βρίσκεσαι. Ακόμη και όταν η βραδιά τελειώνει η αστική ευγένεια υπενθυμίζεται στα ταμπλό του γηπέδου με ένα: “Thank You“.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ