Τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης με έμφαση στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και του νέου, εξωστρεφούς και δυναμικού προσώπου της Ελλάδας παρουσίασε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σε συζήτηση που ειχε με δημοσιογράφο του CNBC Arabia, παρουσία κοινού, στις εργασίες του Greek House Davos 22, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε, επίσης, στους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 8,3% για το 2021 και 3,5% κατ’ εκτίμηση για το 2022, και στην κατάταξη της Ελλάδας μεταξύ των 10 κορυφαίων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη, με εταιρείες όπως η Microsoft, η Pfizer, η Amazon, η Volkswagen και η Cisco να υλοποιούν επενδύσεις στη χώρα.
«Παράλληλα με τις εξαγωγές ρεκόρ των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, η Ελλάδα είδε επίσης ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 -φθάνοντας τα 5 δισ. ευρώ και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εισροή ΑΞΕ από το 2002- επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μία δυναμική φάση ανάπτυξης», τόνισε ο γγ ΔΟΣΕ.
Ερωτηθείς για τα επενδυτικά κίνητρα, υπογράμμισε ότι η στρατηγική και γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες στις χώρες των Βαλκανίων, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον Εύξεινο Πόντο, καθώς και στον αραβικό κόσμο. «Επιπλέον, η Ελλάδα, ως χώρα κόμβος αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη σημαντική ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους δυνητικούς επενδυτές. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το επικαιροποιημένο νομικό μας πλαίσιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), με ιδιαίτερη έμφαση στα στρατηγικά επενδυτικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο στρέφεται γύρω από τους εξής άξονες: (α) Προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, (β) εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας και (γ) ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, με 57 δισ. ευρώ για έργα πράσινης ενέργειας, ψηφιοποίησης, υγείας και εκπαίδευσης.
Τέλος, ο γγ ΔΟΣΕ ανέφερε ότι το όραμα της κυβέρνησης για ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον «υπερβαίνει όλες τις πτυχές της δημόσιας πολιτικής και επεκτείνεται στην τεχνολογία, την ευφυή γεωργία και τον αειφόρο τουρισμό», τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή βούληση να προχωρήσει, μετασχηματίζοντας την ελληνική οικονομία σε μία σύγχρονη και πράσινη οικονομία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ