H Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό προορισμό για νέες παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία.
Με στρατηγικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη γεωγραφική της θέση, η χώρα δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για επενδυτές που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο. Το παραπάνω, αποτελεί το κεντρικό συμπέρασμα από τις επαφές που πραγματοποίησε η Enterprise Greece στη φετινή διεθνή έκθεση Automechanika 2024.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία διεξήχθη στη Φρανκφούρτη από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου. Η Automechanika προσελκύει ετησίως πάνω από 4.000 εκθέτες από περίπου 80 χώρες, ενώ εντυπωσιακός είναι και αριθμός των επισκεπτών που προέρχονται από 175 χώρες συνολικά.
Η ηλεκτροκίνηση, η βιωσιμότητα, η ανακατασκευή, η κυκλική οικονομία, καθώς και το μέλλον της συνδεδεμένης και αυτόνομης οδήγησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των φετινών εργασιών της έκθεσης. Ειδικές εκδηλώσεις, όπως το Innovation4Mobility, παρουσίασαν νέες τεχνολογίες στην ηλεκτροκίνηση, τα εναλλακτικά καύσιμα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματα, καθώς και καινοτομίες στους τομείς της αυτόνομης στάθμευσης και οδήγησης. Παράλληλα, κατά της διάρκεια της έκθεσης, παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, των ψηφιακών λύσεων και των διαγνωστικών εφαρμογών, των τροχών, των συστημάτων πέδησης και των σύγχρονων εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Enterprise Greece πραγματοποίησε 96 επιχειρηματικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση μεγάλων και μεσαίων εταιρειών του κλάδου για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τη συνεχιζόμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στα οποία συγκαταλέγονται: α) η στρατηγική γεωγραφική της θέση, ως κόμβου διασύνδεσης αγορών σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, β) τα κίνητρα που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν σε επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και φορολογικές διευκολύνσεις για εταιρείες που επενδύουν σε υποδομές ηλεκτροκίνησης, γ) το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κινητροδότηση παραγωγικών επενδύσεων στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, αξιοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), δ) οι αστείρευτες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και αιολική, καθιστώντας τη χώρα ιδανικό προορισμό για ανάπτυξη πράσινων και βιώσιμων λύσεων φόρτισης και υποδομών ηλεκτροκίνησης, ε) οι εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε στόλους ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και σε εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εξαιτίας της ισχυρής τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Με αφορμή τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξητική τάση στην εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας με σαφή μετατόπιση προς δραστηριότητες εντάσεως γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας-μεταποίησης. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα ελκυστικότητας της Ελλάδας ως προς τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που διεξάγει ετησίως η Ernst & Young, η βιομηχανία κατέχει για το 2023 την τρίτη θέση, προσελκύοντας το 12% των επενδύσεων τέτοιου τύπου. Αξιοσημείωτη δε, είναι και η τάση που καταγράφεται στην έρευνα και σχετίζεται με τους τομείς στους οποίους σκοπεύουν οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Η βιομηχανία κατέχει το σημαντικό ποσοστό του 44% αναδεικνύοντας τον κλάδο στους ιδιαίτερα υποσχόμενους για το άμεσο μέλλον. Η ηλεκτροκίνηση και η μεταποιητική δραστηριότητα γύρω από αυτή, πaρέχει τα εχέγγυα ώστε να παγιώσει την ποιοτική αυτή στροφή των επενδύσεων των τελευταίων ετών και να καταστήσει την Ελλάδα σημείο αναφοράς στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η χώρα μας μπορεί να προσφέρει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης που εκτείνεται από την κατασκευή δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε αστικά κέντρα και κατά μήκος των εθνικών οδών, την εισαγωγή και συναρμολόγηση ηλεκτρικών οχημάτων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μπαταριών EV, έως και την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ενέργειας και υποδομών αποθήκευσης, για την υποστήριξη των αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου στόλου ηλεκτρικών οχημάτων.»