Με διαδικασίες express θέλοντας να προλάβει τυχόν… εμπλοκές και κωλυσιεργίες λόγω των εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων αναφορικά με την πανδημία, η εταιρεία ElvalHalcor προχωρά από σήμερα έως την Παρασκευή στην έκδοση του μεγάλου 7ετούς ομολόγου. Ο λόγος για το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη έκδοση που έχει κάνει ο όμιλος, του οποίου οι εγγραφές ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή στις 16:00 μ.μ.
Το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί από 2,4% έως 2,9%, ενώ οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. την άλλη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου. Στόχος της εταιρείας είναι να χρηματοδοτήσει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα αλλά και να μειώσει το κόστος χρήματος από παλαιότερους δανεισμούς, πετυχαίνοντας καλύτερα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση του ομίλου που έγινε στο ιστορικό κτήριο του παλιού χρηματιστηρίου στην οδό Πεσμαζόγλου 1, η εταιρεία τώρα δουλεύει με φουλ capacity στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, φτάνοντας τους 360 χιλ. τόνους. Έτσι, μέσα στο 2022 θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη επένδυση 100 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσει τους 500 – 520 χιλ. τόνους και να μπορέσει να ικανοποιήσει την τεράστια γκάμα των πελατών σε όλο τον κόσμο, που έχουν σχεδόν «κλεισμένες» παραγγελίες.
Πλέον η ElvalHalcor βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αλλαγής των τάσεων, όπου τα προϊόντα που παράγει, αλουμίνιο και χαλκός, είναι στην κορυφή της ζήτησης σε όλη την υφήλιο και μάλιστα όσο ποτέ στην ιστορία.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ElvalHalcor, Νίκος Καραμπατέας, η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.
Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη (100%) ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ίδιο αέναη «ζωή» σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα έχει και ο χαλκός που επίσης ανακυκλώνεται στο 100%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Σημείωσε ότι ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.
Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου:
- Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*.
- Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**
- Αυτοκινητοβιομηχανία:
- Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.
Πως οι εξελίξεις φέρνουν και το χαλκό στο προσκήνιο
Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού. Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού το 2030 θα ζουν στις πόλεις λόγω της αστικοποίησης και αυτό οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού. Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα, η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και τέσσερις φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. Μάλιστα, 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.
Εκτός της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης.
Η Elval αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης, ενώ διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο. Εξάγει προϊόντα σε περίπου 100 χώρες, φέροντας το 86% του κύκλου εργασιών της από το εξωτερικό, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αντιπροσωπεύοντας το 4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.