Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑEE - Φυσικό αέριο: Ετοιμάζεται η ΕΕ για το χειμώνα - Τρίτος...

EE – Φυσικό αέριο: Ετοιμάζεται η ΕΕ για το χειμώνα – Τρίτος γύρος για κοινή αγορά φυσική αερίου – Οι εκτιμήσεις για τις τιμές

Σήμερα 27 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις εταιρείες, που ενδιαφέρονται, για να δηλώσουν στην κοινή πλατφόρμα ενιαίων αγορών Aggregate EU τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο, με βάση το πλαίσιο που θέσπισε η ΕΕ για να “θωρακίσει” ενεργειακά την Ευρώπη στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυκλος που κλείνει σήμερα Τετάρτη είναι ο τρίτος φέτος, που γίνεται μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών και θα ολοκληρωθεί με τη δημοπράτηση της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για παράδοση φυσικού αερίου μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2025.

Ήδη, στους δυο πρώτους γύρους  κοινών προμηθειών τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023 η συνολική ζήτηση κρίθηκε ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 11,6 bcm, οι προσφορές των προμηθευτών έφθασαν τα 18,7 bcm και αντιστοιχήθηκαν 10,9 bcm. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023 η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 15,9 bcm, οι προσφορές των προμηθευτών ανήλθαν σε 15,2 bcm και αντιστοιχήθηκαν 12 bcm

Το “εργαλείο” αυτό των κοινών προμηθειών, παρά το ότι αντιμετωπίστηκε με αρκετό σκεπτικισμό στην αρχή, φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς ήδη, τώρα, 150 εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται η εταιρεία Prisma. Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί όλες οι ελληνικές εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.

Επίσης, αγοραστές είναι όλες οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή στις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ουκρανία) και πωλητές όλοι οι προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένων των ρωσικών εταιριών.  Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους τόσο για φυσικό αέριο αγωγών όσο και για LNG.

Σημειώνεται τέλος ότι οι συμβάσεις αγορών αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιριών και προμηθευτών φυσικού αερίου εκτός του AggregateEU.

Προβλέψεις τιμών

Στο μεταξύ, μέσα σε μηνιαία βάση οι τιμές στον κόμβο TTF έχουν ανέβει σε ποσοστό άνω του 4%, με καταγραφές πέριξ των 40 ευρώ/MWh. Σε γενικές γραμμές, με βάση και αναφορές κοινοτικών αξιωματούχων, η αγορά παραμένει, μεν, ευμετάβλητη, αλλά απέχει αρκετά από το επίπεδο κινδύνου που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 90% και μόνο περιστατικά, όπως μια απεργία σε μονάδες LNG, (βλ. Αυστραλία) ή ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να φέρουν διαταραχές και να οδηγήσουν τις τιμές πάνω από το “ταβάνι’ των 50 ευρώ/ MWh, που προβλέπουν οι αναλυτές. Πάντως, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη “βλέπει” η συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd καθώς η ζήτηση στην περιοχή συνεχίζει να υποχωρεί, την ίδια στιγμή που οι αποθήκες είναι γεμάτες πάνω πολύ πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ