Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣEΒΕΠ: Σημαντικές προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας  μεταξύ ελληνικών και αυστραλιανών επιχειρήσεων

EΒΕΠ: Σημαντικές προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας  μεταξύ ελληνικών και αυστραλιανών επιχειρήσεων

Υπάρχουν συγκεκριμένες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Αυστραλία, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες βιομηχανίες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνάντησης με το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο, η Αυστραλία, είναι η 13η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με ονομαστικό ΑΕΠ 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Επιπλέον, η υψηλή αγοραστική δύναμη των Αυστραλών, όπως αντικατοπτρίζεται στην 5η θέση παγκοσμίως, ως προς τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα και τη 2η θέση, ως προς τον διάμεσο πλούτο ανά ενήλικα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εισαγωγή και κατανάλωση προϊόντων τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας. 

Το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές στην Αυστραλία ανήλθαν σε 244 εκατομμύρια δολάρια και, στον αγροδιατροφικό τομέα ειδικότερα, οι κύριες εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Αυστραλία περιλαμβάνουν παρασκευάσματα λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών ($26,99 εκατ.), γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι και άλλα εδώδιμα προϊόντα ($18,05 εκατ.), εδώδιμα λαχανικά και ορισμένες ρίζες και κονδύλους ($12,65 εκατ.), καθώς και ποτά, οινοπνευματώδη και ξύδι ($4,24 εκατ.). 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου, η αυστραλιανή αγορά, παρά τις προκλήσεις της, παρουσιάζει σημαντικές και ενδιαφέρουσες προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά για να σημειώσει, ωστόσο, την καθοριστικής σημασίας ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας, η οποία λειτουργεί ως καταλύτης, διατηρώντας τη ζήτηση για παραδοσιακά προϊόντα και διευκολύνοντας την αρχική διείσδυση, ενώ η ευρύτερη αναγνώριση των οφελών της μεσογειακής διατροφής προσελκύει και το γενικότερο αυστραλιανό καταναλωτικό κοινό. 

Ο κ. Κορκίδης έδωσε έμφαση στα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων και η αξιοποίηση πιστοποιήσεων και διεθνών βραβεύσεων προϊόντων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο διαφοροποίησης και προστασίας έναντι απομιμήσεων, ενισχύοντας την εικόνα αυθεντικότητας και υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα σε κατηγορίες, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, οι ελιές. 

Εξάλλου, αναφερόμενος στα πεδία ανάπτυξης συνεργασίας, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημείωσε πως η Αυστραλία κάνει ιστορικό άλμα στην προστασία των ωκεανών της, ανακοινώνοντας την προσθήκη πάνω από 10.000 τετραγωνικών μιλίων προστατευόμενης περιοχής στα νησιά Heard και McDonald, γεγονός που την αναδεικνύει σε παγκόσμιο ηγέτη στην προστασία των θαλασσών, για να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει η πρώτη χώρα στον κόσμο που, με την δημιουργία της HELMEPA, έθεσε πρώτη το θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρωτοστατώντας, μάλιστα, και στην ανάπτυξη και άλλων MEPA’s, με τους ίδιους στόχους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση προωθεί ενεργά την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, γεγονός που καθιστά προφανές ότι υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο συνεργασιών, αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας για τις ΑΠΕ, μεταξύ δύο χωρών όπου η ηλιακή, η αιολική και η κυματική ενέργεια προσφέρουν τα μέγιστα στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την ελληνική εταιρεία Mytilineos, η οποία εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά της Αυστραλίας το 2019 και, έκτοτε, έχει αποκτήσει, αναπτύξει και κατασκευάσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, σε όλη την Αυστραλία.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση για καθαρές και αξιόπιστες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η Αυστραλία είναι ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας άνθρακα, κρίσιμων πρώτων υλών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δημιουργώντας ευκαιρίες για εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα. Η Αυστραλία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη ΑΠΕ, προσφέροντας ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, να επενδύσουν σε έργα ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενέργειας, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει για την εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στην Αυστραλία. Η Ελλάδα και η Αυστραλία, παρατήρησε,  μπορούν να συνεργαστούν σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ενέργειας, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η τεχνολογία άνθρακα με μηδενικές εκπομπές. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα μπορεί να εισάγει LNG από την Αυστραλία, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας και ενισχύοντας την ενεργειακή της ασφάλεια.

Επίσης, ιδιαίτερης αναφοράς έτυχε και ο τομέας της στέγασης και των κατασκευών στην Αυστραλία. Όπως είπε, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου «υπάρχει μια πλειάδα ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών που έχουν έντονη παρουσία σε μεγάλες κατασκευές, τόσο στον ευρωπαϊκό, όσο και στον αραβικό κόσμο, οι οποίες εκτιμώ, ότι θα επιδείξουν ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνιών για κατασκευές, σε διάφορα επίπεδα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, που έχουν συγκεντρώσει από τις πολυετείς δραστηριότητες τους, σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα των κατασκευών».

Όσον αφορά την αξιοποίηση εισόδου στην αγορά της Αυστραλίας, υπενθύμισε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής για την ενδυνάμωση των εξαγωγικών – και όχι μόνο – δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων μελών του, θα επιδιώξει να συσφίξει περαιτέρω τη σχέση του με την Εθνική Ομοσπονδία Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (HACCI), για να υλοποιηθεί ένα διεθνές πρόγραμμα, που θα φέρει κοντά τις ελληνικές με τις αυστραλιανές επιχειρήσεις, από διάφορους κλάδους. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του HACCI και του Ε.Β.Ε.Π., με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η βιομηχανία και οι εξαγωγές. 

Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., έχει τεθεί ένας συλλογικός στόχος να εντοπιστούν περιοχές συνεργασίας, όπως η διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων, η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, καθώς και να εντοπίσουν και να επιδιώξουν ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της επιχειρηματικής δικτύωσης, των εμπορικών εκθέσεων, της διάδοσης της γνώσης και των  ερευνών, της καθοδήγησης, της υποστήριξης πολιτικών, της διασυνοριακής προώθησης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Από τις επισημάνσεις, δεν έλειψαν και οι αναφορές για τις συνεργασίες στο ναυτιλιακό τομέα. Όπως σημείωσε, η HELMEPA συνεργάζεται και με εθνικές ναυτιλιακές Αρχές όπως η AMSA, η Australian Maritime Safety Authority, η οποία ελέγχει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα στην Αυστραλία. Με τη συμβολή της, η HELMEPA εξέδωσε το 2000, στα ελληνικά και αγγλικά, και διέθεσε στα Μέλη της, εταιρείες, πλοία και ναυτικούς τον «Οδηγό για τους Έλληνες Ναυτικούς στα Νερά της Αυστραλίας».

Η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του εμπορίου της Αυστραλίας, καθώς μεταφέρει τα εξαγώγιμα προϊόντα ενέργειας, άλλων πόρων και τροφίμων της Αυστραλίας στις αγορές της Ασίας και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Αυστραλία και η Ελλάδα συνεργάζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την προώθηση ενός ασφαλούς, προστατευμένου κλάδου ναυτιλίας και για την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων.

Τέλος, όσον αφορά στον τουρισμό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις του ταξιδιωτικού κοινού παγκοσμίως. Ιδιαίτερα, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την επίσκεψη στη χώρα μας.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ