Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSDEMO Φαρμακευτική: Τεράστια επένδυση σε Αθήνα και Αρκαδία που αλλάζει τα δεδομένα

DEMO Φαρμακευτική: Τεράστια επένδυση σε Αθήνα και Αρκαδία που αλλάζει τα δεδομένα

Ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα ασχέτως κλάδου ανακοίνωσε χθες η μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία DEMO ΑΒΕΕ, συνολικής αξίας 356 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα αλλάξουν το status quo όχι μόνο της εταιρείας DEMO που ήδη είναι από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αλλά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία που είναι μια μεγάλη δύναμη και διεθνώς.

Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής, τη δημιουργία τριών μονάδων παραγωγής Α’ υλών και τεσσάρων μονάδων παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη, εργαστήριο ερευνών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική.

Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της επένδυσης ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO Δημήτρης Δέμος, οι επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στο νομό Αρκαδίας που είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας Δέμου, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν τρεις μονάδες για παραγωγή Α΄ υλών και τέσσερις μονάδες για παραγωγή τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Σημειώνεται πως οι επενδύσεις της DEMO στην Αρκαδία ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος για την οικογένεια, καθώς εδώ και τουλάχιστον μια 5ετία προετοίμαζε το πλάνο. Επιπλέον σε ότι αφορά τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία ήδη στην τρέχουσα χρονιά δημιούργησε νέα σύγχρονα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη. 

Τα νέα εργαστήρια έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων και εργονομικού σχεδιασμού, στεγάζονται στο υπάρχον κτίριο της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα και στην πλήρη εξέλιξή τους θα απασχολήσουν πάνω από 100 άτομα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

H έναρξη της νέας R&D μονάδας στη Θεσσαλονίκη θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και την ενίσχυση της δυναμικής της εταιρίας τόσο στο χώρο των ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων όσο και στον χώρο των φαρμακευτικών πρώτων υλών.

Το 20% των αναγκών της Ευρώπης

Με τις επενδύσεις αυτές, σε Τρίπολη και Βόρεια Ελλάδα, η DEMO προχωρά στην παραγωγή 125 νέων νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης. Επιπλέον αλλάζει τα δεδομένα των περιοχών, αυξάνοντας τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αποτελώντας κίνητρο παραμονής στη χώρα για τους νέους επιστήμονες. 

Στην συνέχεια έγινε αναφορά στις νέες τεχνολογίες και στα βιοομοειδή προϊόντα, τομείς στους οποίους η DEMO και πάλι οδηγεί τις εξελίξεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δέμος «η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ειδικά, η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας».

Νέα μονάδα μονοκλωνικών αντισωμάτων

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Δέμος, η DEMO, ως η πρωτοπόρος εταιρεία στην Ελλάδα στον κλάδο των ενέσιμων, προχωρά σε μια σημαντικού μεγέθους επένδυση με στόχο να δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Θα  ιδρύσει στον Αγ. Στέφανο Αττικής μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων παράλληλα με μία  Βιοακαδημία όπου θα εκπαιδεύει επιστήμονες για να παραμείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν. Όπως τόνισε, η επένδυση της DEMO θα βάλει τη χώρα μας στην «κλειστή λίγκα» των 15 χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό παγκόσμια και θα συνεισφέρει στην απασχόληση στελεχών υψηλής μόρφωσης, που μέχρι στιγμής απασχολούνται στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε εταιρείες εξωτερικού.

Ποια είναι η DEMO

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενεσίμων στη χώρα μας και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε σκευάσματα owned branded. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενεσίμων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις 66.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1965 από τον κ. Σταύρο Δέμο που παραμένει έως σήμερα πρόεδρος και τις επόμενες δεκαετίες γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Πλέον, η φαρμακευτική εταιρεία DEMO είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως, ενώ εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής σε περίπου 85 χώρες.

Η DEMO διατηρεί τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα και είναι η απόλυτη leader στο χώρο των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Γερμανία, διατηρεί μερίδια αγοράς που κυμαίνονται από 20% έως 30% στον ίδιο τομέα! Παράλληλα, είναι μέσα στις 50 leader εταιρείες παγκοσμίως στα γενόσημα φάρμακα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ