Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSDeloitte: Ειδικός τρόπος φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα

Deloitte: Ειδικός τρόπος φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο κατετέθη στη Βουλή προς συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου 2020 και ψηφίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020, εισάγεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος άρθρο νέο άρθρο 5Γ, το οποίο προβλέπει ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η Deloitte.

Ειδικότερα, το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός από μισθωτή εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι νέες διατάξεις θα έχουν εφαρμογή για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1/1/2021 και μετά, ενώ η υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα επτά (7) φορολογικά έτη.

Ειδικότερα, το νέο άρθρο 5Γ προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Το φυσικό πρόσωπο που μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα υπάγεται στην προνομιακή φορολόγηση για το εισόδημα από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις (παρ. 1):

Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν τη μεταφορά της κατοικίας του στην Ελλάδα

-Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της ΕΕ ή ΕΟΧ ή κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα φορολογίας.

-Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στα πλαίσια εργασιακής σχέσης, και

-Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

2. Τα κίνητρα που δίνονται  αφορούν απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία που αποκτάται στην Ελλάδα (παρ. 2).

3. H αίτηση για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση εντός του έτους ανάληψης της υπηρεσίας του φυσικού προσώπου και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου του έτους αυτού. Η διοίκηση εκδίδει απόφαση εντός 60 ημερών και εγκρίνει ή απορρίπτει την αίτηση ανάλογα της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων της παρ. 1 (παρ. 3).

4. Οι νέες διατάξεις θα έχουν εφαρμογή από το έτος που υποβάλλεται η αίτηση και για επτά  (7) φορολογικά έτη χωρίς δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης (παρ. 4).

5.Εάν σε κάποιο φορολογικό έτος το φυσικό πρόσωπο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1  φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα (παρ. 5), χωρίς απαλλαγή.

6. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αποκλειστικά για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας (παρ. 6).

7. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλόγως και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματός τους από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α για επτά (7) συναπτά φορολογικά έτη. Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο εντός του φορολογικού έτους έναρξης των εργασιών του στην Ελλάδα και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου του έτους αυτού. (παρ. 7).

8.  Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο εισάγεται στο άρθρο 33 του ν.4172/2013 νέα περίπτωση ι’ ούτως ώστε η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων όπως προκύπτουν βάσει κατοικίας ή Ε.Ι.Χ. να μην εφαρμόζονται για τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στο άρθρο 5Γ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ