Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑDBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία

DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία

Ανθεκτικότητα επέδειξε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα το 2020, παρά το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την DBRS.

Μετά από μία συνολική αύξηση 9,2% τη διετία 2018-19, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνθηκε το 2020 λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων σχετικών με την COVID-19 μέτρων, αναφέρει η έκθεση, αλλά η επίδοση παρέμεινε θετική με έναν ρυθμό 4,6%.

Τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3,3%, παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, η DBRS σημειώνει πως το μέλλον της αγοράς θα κριθεί από την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισοδημάτων, προσελκύοντας παράλληλα ξένες επενδύσεις.

«Η ζήτηση από το εξωτερικό αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό παράγοντα ώθησης της αγοράς οικιστικών ακινήτων, ενώ η αναβίωση της εγχώριας αγοράς θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα», τόνισε η Σπυριδούλα Τζήμα, Assistant Vice President του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της DBRS.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ