Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει η DBRS.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος, το ελληνικό σχέδιο έχει τέσσερις πυλώνες: πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, προώθηση απασχόλησης, δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής και τέλος ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με την DBRS, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους “ευνοημένους” στο πλαίσιο του Ταμείου, καθώς αναμένεται να λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια εντός της ερχόμενης πενταετίας. Τα 17,8 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις, αντιστοιχώντας στο 10% του ΑΕΠ του 2019, ενώ τα 12,7 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ του 2019) θα είναι δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.
«Συνολικά, η DBRS Morningstar αναμένει ότι το RRF θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης οικονομικών υποδομών και του εργατικού δυναμικού της λόγω μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις δεξιότητες απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε η βοηθός αντιπρόεδρος του οίκου για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών, Σπυριδούλα Τζήμα, προσθέτοντας: «Ωστόσο, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι, λόγω της καινοτόμου φύσης του, η υλοποίηση αυτού του νέου μέσου της ΕΕ θα μπορούσε να είναι δύσκολη και θα απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την κυβέρνηση και ταχύτητα από τη δημόσια διοίκηση».